Hyppää sisältöön

Tšekkiläismies kuoli ultrajuoksukilpailussa Ranskan Alpeilla – suomalaisjuoksija ohitti onnettomuuspaikan: "Ajattelin, että jotain vakavaa on käynyt"

Juoksija loukkaantui pahoin pudottuaan vuoristossa kulkevalta reitiltä ja kuoli saamiinsa vammoihin. Onnettomuuden vuoksi osa juoksijoista joutui keskeyttämään kisan.

Kuvassa kilpailija Ultra-Trail du Mont-Blanc ultrajuoksukilpailussa Ranskassa.
Ultra-Trail du Mont-Blanc -juoksukilpailu käydään kauniissa ja haastavissa olosuhteissa Alpeilla Ranskassa, Sveitisissä ja Italiassa. Kuvituskuva vuoden 2019 juoksutapahtumasta Sveitsin Alpeilta. Kuva: JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images
Anna Näveri

Tšekkiläisjuoksija kuoli Ranskan Alpeilla Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) -ultrajuoksuviikon kilpailussa varhain keskiviikkona.

Kisajärjestäjien mukaan kyseessä oli tšekkiläinen mies, joka osallistui ultrapolkujuoksun 145:n kilometrin TDS-kilpailuun. Kisareitti kulkee erittäin vaativissa olosuhteissa Ranskan ja Italian Alppien vuoristossa. TDS-kisa on osa UTMB-viikkoa.

Kisajärjestäjien mukaan mies loukkaantui pahoin pudottuaan jyrkässä rinteessä ja menehtyi myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Onnettomuus tapahtui Passeur de Pralognan alastulorinteessä, miehen juostua matkasta 62,3 kilometriä.

Kisajärjestäjien mukaan kuolemaan johtaneen onnettomuuden arvioidaan olleen ensimmäinen koko UTMB:n 19-vuotisessa historiassa.

Onnettomuuden jälkeen kilpailu keskeytettiin. Onnettomuuspaikan jo ohittaneet lähes 300 juoksijaa saivat jatkaa reitin loppuun, mutta kisa keskeytyi noin 1 200:lta juoksijalta. Kisa keskeytyi juoksijoilta, jotka eivät olleet vielä ehtineet onnettomuuskohdalle.

"Ajattelin, että jotain vakavaa on varmasti käynyt"

Yle Urheilu tavoitti Ranskasta suomalaisen ultrapolkujuoksija Tomi Mikkolan, joka kertoo juosseensa yöllä onnettomuuspaikan ohi ja nähneensä paikalla kerääntyneen hoitohenkilökuntaa.

– Ajattelin siinä vaiheessa, että nyt on jotain vakavaa varmasti käynyt. Sen verran huolestuttavalta tilanne näytti. Kun jatkoin matkaani, vastaan juoksi enemmän ja enemmän hoitohenkilökuntaa, Mikkola sanoo.

Myöhemmin paikalle saapui helikopteri. Mikkola arvioi kellon olleen tuolloin noin yksi yöllä.

Mikkola joutui keskeyttämään oman kisansa muutamaa kilometriä myöhemmin ja sai kuulla kanssajuoksijaltaan, mitä oli tapahtunut. Sen jälkeen olo on ollut hämmentynyt ja järkyttynyt.

Liukas keli, kivikkoinen ja jyrkkä alamäki

Onnettomuuspaikkaa, Passeur de Pralognaa Mikkola kuvailee erittäin haastavaksi. Ensin on todella jyrkkä ylämäkinousu noin 2 500 metrin korkeuteen.

– Siihen kohdalle, kun tullaan, kaikki ovat aika väsyneitä, eli aika tarkasti saa mennä.

Huippua seuraa Mikkolan mukaan hyvin jyrkkä alastulo kivikkoisessa rinteessä, jossa on myös irtokiviä.

– Ylhäällä järjestäjätkin informoivat osallistujia siitä, että tulossa on erittäin tekninen ja vaativa alamäki, johon tulee mennä vain hyvissä voimissa. Turvallisuuden vuoksi laskuun on asennettu myös turvaköydet, Mikkola kertoo.

Tällä kertaa kisa starttasi Mikkolan mukaan edellisvuosia myöhempään kellonaikaan, jolloin vaikea alastulo tehtiin pimeässä. Maa oli Mikkolan ohi mennessä vielä märkä edellisillan sateen jäljiltä.

– Tänä vuonna kisa alkoi kello 15, eli se juostiin käytännössä yön yli. Aikaisempina vuosina kyseiseen paikkaan tullessa on ollut päivänvaloa.

Mikkola itse juoksi saman TDS-matkan vuonna 2017 ja ylitti silloin onnettomuuspaikan päivänvalossa. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan, olisiko lähdön pitänyt olla tänäkin vuonna aiemmin, jotta vaikeaan kohtaan ei oltaisi tultu yön selässä.

– En osaa ottaa kantaa, sillä niin moni asia vaikuttaa haastavuuteen. Päivällä voi olla todella kuuma ja se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia ja vaikeutta tulla laskuun. Näissä kisoissa kaikilla on myös hyvät otsalamput.

– Ainoa, mikä teki siitä kohdasta haastavampaa, oli liukkaus, Mikkola toteaa.

Mikkola joutui itse keskeyttämään matkansa noin 66 kilometriin, kun energia ei tahtonut imeytyä ja lihaksisto alkoi krampata niin, että se hankaloitti hengittämistä. Mikkola ei osaa arvioida vielä, vaikuttaako tapahtuma esimerkiksi hänen osallistumiseensa jatkossa kyseiselle reitille.

– Tällä hetkellä tunnelma on todella järkyttynyt, enkä osaa omia ajatuksia pukea sanoiksi sen suhteen. Uskon, että tapahtunut jää alitajuntaan pyörimään, sen verran järkyttävä kokemus oli todistettavana itselläkin.

UTMB-viikolla on Mikkolan arvion mukaan muutamia kymmeniä suomalaisia ultrapolkujuoksijoita.

Suosittelemme sinulle