Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomen pisin silta ja miljoonahanke Kruunusillat etenee kustannuskiistoista huolimatta – sen raitiotie valmistuu useammassa osassa

Helsingin Kruunusillat-hanke aiotaan rakentaa aiemmasta suunnitelmasta poiketen useammassa osassa. Ensimmäisen raitiotieosuuden Laajasalosta Hakaniemeen on määrä valmistua 2026. Hakaniemestä rautatieasemalle pääsisi 2028.

Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta.
Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta. Kuva: Helsingin kaupunki
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiin rakennettava Kruunusillat-hanke etenee kustannusten nousua koskevasta kiistelystä huolimatta. Raideyhteys aiotaan kuitenkin rakentaa aiemmasta suunnitelmasta poiketen useammassa osassa.

Ensimmäisen raitiotieosuuden Laajasalosta Hakaniemeen on määrä valmistua 2026.

Hakaniemestä rautatieasemalle kulkevan osuuden valmistelua ollaan niin ikään jatkamassa, mutta tätä osuutta koskeva kustannusarvio tuodaan vielä erikseen valtuuston päätettäväksi. Hakaniemestä rautatieasemalle pitäisi suunnitelman mukaan päästä kulkemaan 2028.

Kolmas osuus eli niin kutsuttu Yliskylän lenkki ei ollut valtuuston käsiteltävänä vielä tänään ollenkaan, vaan siitä päätetään mahdollisesti erikseen.

Kruunuvuorensilta tulee Korkeasaaren ja Laajasalon välille
Kuva: Yle / Derrick Frilund

Kustannuksista kiistaa

Kruunusillat-hankkeen kustannuksista syntyi iso kiista, mutta sen palauttamista valmisteluun esitti kaupunginhallituksen käsittelyssä vain RKP. Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa illan kokouksessaan tänään ja hankkeen edistäminen sai valtuuston enemmistön kannatuksen.

Ennen päätöstä salissa käytiiin vilkas ja kiivas keskustelu. Perussuomalaisten Laura Korpisen mielestä koko hanke olisi ollut syytä hylätä. Perussuomalaisten Mari Rantanen sanoi, ettei kustannusten noususta ole saatu kunnon selvitystä, joten hanketta ei olisi pitänyt lähteä viemään eteenpäin.

RKP:n Marcus Rantalan esitys asian palauttamisesta valmisteluun ei mennyt läpi.

Vihreiden Otso Kivekäs piti hankkeen eteenpäin viemistä tärkeänä. Hänen mukaansa hanke on myös hyvin valmisteltu. Kivekäs sanoi, että mahdolliset lisäselvitykset olisivat vain lykänneet rakentamista entisestään.

Kristillisten Mika Ebeling puolestaan hämmästeli vihreiden Kivekkään näkemystä valmistelusta.

– Hyvin valmisteltu vaikka budjetit paukkuvat, Ebeling ihmetteli.

Vasemmistoliiton apulaispormestari Paavo Arhinmäki korosti, että raitiotie on tärkeä Itä-Helsingin sujuvamman liikenteen vuoksi.

– Jos haluaa, että lähiöistä pääsee sujuvammin liikkumaan tätä pitää kannattaa, Ahinmäki sanoi.

Kustannuksista syntyi kiista, koska Kruunusillat-hankkeen kustannusarvio nousi viidessä vuodessa valtuustolle esitetystä 430:stä miljoonasta eurosta lähes 800:aan miljoonaan euroon. Kustannukset ovat ylittymässä sekä varsinaisen raiderakentamisen että muiden siihen liittyvien rakennushankkeiden osalta.

Raideosuuden alustava kustannusarvio oli 260 miljoonaa euroa, kun Helsingin valtuusto hyväksyi hankesuunnitelman vuonna 2016.

Kuluvan vuoden tammikuussa raideosuuden kustannusarvio oli 350 miljoonaa euroa vuoden 2015 hintatasossa, mikä tarkoittaa noin 370 miljoonaa euroa vuoden 2021 hintatasossa.

Nyt päätettävän ensimmäisen vaiheen kokonaiskustannusarvio on 326 miljoonaa euroa, joten kustannusylitys ensimmäisen vaiheen osalta on noin 70 miljoonaa euroa.

Kalustohankintojen ja Laajasalon varikkohankkeen osalta kustannusarvio on noussut 115 miljoonasta yhteensä noin 180 miljoonaan euroon.

Vuonna 2016 raitiotietä koskevaa päätöstä tehtäessä todettiin, että raitiotiehankkeen rakentamisen yhteydessä tulee toteuttaa myös niin sanottuja siihen liittyviä hankkeita reitin varrella Kruunuvuorenrannassa, Kalasatamassa, Hakaniemessä ja keskustassa. Näiden kustannuksiksi arvioitiin 50 miljoonaa euroa.

Raitiotien rakentamiseen liittyvien hankkeiden kustannusarvio on nyt noussut lähes viisinkertaiseksi, 235 miljoonaan euroon, mikä selittää valtaosan kokonaishankkeen kustannusten noususta.

Vihreiden Reetta Vanhanen: Kruunusillat on tärkeää saada etenemään

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen mukaan Kruunusillat on tärkeä saada etenemään, sillä Laajasalossa odotetaan nopeaa raitiotieyhteyttä.

– Uudet asuinalueet tarvitsevat toimivat joukkoliikenneyhteydet, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa kustannuksista on tärkeää käydä keskustelua valtuustossa ja kehittää jatkossa hankesuunnittelua.

Vanhanen kuitenkin huomauttaa, että kustannusten nousua selittävät pitkälti juuri raiderakentamiseen liittyvien hankkeiden kustannusten kasvaminen.

Esitetyssä kokonaiskustannusten nousussa on siis mukana esimerkiksi radan varteen sijoittuvan asuntorakentamisen infrastruktuurin liittyviä projekteja, jotka on arvioitu olevan järkevää toteuttaa samalla kun raideyhteyttä rakennetaan.

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara sanoo, että kustannuksista on hyvin tarpeellista keskustella.

– Kustannuksista on syytä keskustella ja selvittää niitä. Selvää on kuitenkin, että asuntoalueille on saatava hyvät liikenneyhteydet, Jalovaara summaa.

Kokoomuksen Dadiel Sazonov: Kaupunkilaisten voitava luottaa päätöksiin

Kokoomuksen ryhmää kaupunginhallituksessa johtavan apulaispormestarin Daniel Sazonovin mukaan on kestämätöntä, että kustannukset julkisissa hankeissa ylittävät budjetin lähes säännönmukaisesti.

Sazonov sanoo, että kaupunkilaisten on kuitenkin voitava luottaa kaupungin päätöksentekoon.

– On kestämätöntä, että kustannukset julkisissa hankkeissa ylittävät budjetin lähes säännönmukaisesti. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että kaupunkilaisten on voitava luottaa kaupungin päätöksentekoon ja siihen, että luvatut liikenneyhteydet toteutetaan, Sazonov sanoo.

Sekä Helsingin Kruunuvuorenrantaan että Laajasaloon rakennetaan paljon uusia asuntoja.

Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) käynnisti ulkopuolisen selvityksen voimakkaasti kohonneiden kustannusten vuoksi.

Selvitys Suomen pisimmän sillan huimasti paisuneesta budjetista valmistui viime kesänä.

Selvityksen mukaan Helsingillä on parannettavaa sekä hankkeita koskevassa päätöksenteossa että tiedonkulussa, jotta vastaavaa budjetin paukkumista ei tapahtuisi.

Ulkopuolisen selvityksen mukaan päätökset olisi hyvä tehdä kaksivaiheisena, jolloin ensin päätettäisiin hankkeiden suunnittelun jatkamisesta ja varsinainen toteutuspäätös tehtäisiin vasta myöhemmin.

Selvityksen mukaan kustannustaso tulisi hyväksyttää uudelleen valtuustossa ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Voit keskustella Kruunusillat-hankkeesta torstaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Selvitys Suomen pisimmän sillan huimasti paisuneesta budjetista valmistui: Helsingillä on petrattavaa päätöksenteossa ja tiedonkulussa

Helsingin Kruunusillat-raitiotiehankkeen hinta tuplaantui 800 miljoonaan euroon, nyt pormestari Vapaavuori vaatii selitystä tilanteelle

Selvitys Suomen pisimmän sillan huimasti paisuneesta budjetista valmistui: Helsingillä on petrattavaa päätöksenteossa ja tiedonkulussa

Suosittelemme