Hyppää sisältöön

Naudat ahtaissa tiloissa ja lantaisia – rautavaaralaiselle viljelijälle tuomio eläinsuojelurikoksesta

Käräjäoikeus tuomitsi rautavaaralaisen naisen sakkoihin ja eläintenpitokieltoon. Tilalle tehtiin kahden vuoden aikana kuusi eläinsuojelutarkastusta.

Heikki Peltolan omistamia lehmiä.
Oikeuden mukaan lehmillä ei ollut tarpeeksi kuivikkeita ja osalla niistä oli lantapanssarit. Kuvituskuva, kuvan lehmät eivät liity tapaukseen. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Keijo Salokangas

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut rautavaaralaisen maanviljelijän eläinsuojelurikoksesta sakkoihin ja eläintenpitokieltoon.

Yli 60 lehmän tilalle tehtiin lokakuun 2017 ja marraskuun 2019 välisenä aikana seitsemän eläinsuojelutarkastusta. Niistä jokaisella todettiin puutteita, muun muassa että vasikat olivat liian ahtaissa tiloissa, eläinsuoja oli likainen, makuualueilla ei ollut tarpeeksi kuivikkeita sekä osa naudoista oli likaisia ja lantaisia.

Lisäksi sairaan eläimen hoito oli laiminlyöty ja sen oli annettu kärsiä useita viikkoja. Valvontaeläinlääkärien antamista määräyksistä huolimatta kaikkia puutteita ei oltu tilalla korjattu, ja tilanne oli pahentunut loppuvuotta 2019 kohden.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan tilan omistajan menettely on aiheuttanut eläimille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Lopulta viranomaiset tekivät naudoista lopetuspäätöksen ja ne vietiin tilalta teuraaksi toukokuussa 2020.

Käräjäoikeus tuomitsi rautavaaralaisen naiselle päiväsakkoja 560 euroa sekä neljän vuoden eläintenpitokiellon. Kielto koskee nautaeläimiä. Tuomittu on toiminut aiemmin MTK:n Rautavaaran yhdistyksen puheenjohtajana sekä Rautavaaran kunnanvaltuutettuna. Häntä ei enää valittu valtuustoon viime kuntavaaleissa.

Juttua muokattu 25.8. klo 15.53: Korjattu eläinsuojelutarkastusten määrä kuudesta seitsemäksi.

Suosittelemme sinulle