Hyppää sisältöön

Lieksan lopetetulla emokarhulla pahat vammat – "Ilmeisesti toisessakin tassussa ollut ansarauta"

Tiistaina Lieksassa lopetettu, pienpetopyydykseen loukkaantunut emokarhu oli saanut pyydyksestä vakavat vammat käpäläänsä. Tutkimuksissa selvisi, että myös karhun toisessa etutassussa oli mitä ilmeisimmin ollut pyydys, koska tassun varpaat puuttuivat.

Loukkaantunut emokarhu lopetettiin Lieksassa tiistaina. Kuva: Teuvo Kaukola

Tiistaiaamuna Lieksassa lopetetulla loukkaantuneella emokarhulla oli molemmissa etukäpälissään vakavat vammat, kerrotaan ruhoa tutkineesta Ruokavirastosta.

Erikoistutkija Minna Nylundin mukaan karhun oikeassa etujalassa ollut pienpetorauta oli uponnut syvälle kudoksiin ja aiheuttanut kuolioita. Raudassa oli kolme käpälän neljästä varpaasta ja pyydys piti leikata irti karhusta.

– Vasemmassa etujalassa ei puolestaan ollut varpaita ollenkaan, ne olivat amputoituneet irti. Ilmeisesti myös tässä jalassa on jossakin vaiheessa ollut jonkinlainen rauta kiinni, Nylund kertoo.

Karhun etukäpälään juttunut pienpetorauta oli syvällä kudoksissa. Kuva: Teuvo Kaukola

Nylundin mukaan emokarhu oli etukäpäliään lukuun ottamatta kohtalaisessa kunnossa. Mikäli eläintä ei olisi lopetettu, sen hengissä säilyminen olisi Nylundin mukaan voinut olla mahdollista.

– Raudan irrotus olisi kuitenkin vaatinut todella voimakkaan nukutuksen ja ollut vaikeaa. Todennäköisesti karhulle olisi jäänyt vain yksi etuvarvas. Saalistaminen tai puuhun kiipeily ei siis olisi onnistunut, mutta viljoja ja marjoja syömällä se oli selvinnyt hengissä tähänkin asti, Nylund sanoo.

Lue myös:

Pienpetorautaan loukkaantunut emokarhu ja kaksi sen pentua on kaadettu Lieksassa – metsästäjä: "Rauta oli syöpynyt syvälle karhun tassuun"

Enon rautakarhua ei saa kaataa metsästyksen yhteydessä ilman poliisin erillistä lupaa

Poliisi pyörsi päätöksensä: Loukkaantuneen karhun pennut säästyvät hengissä – emolla yhä lopetusmääräys

Suosittelemme sinulle