Hyppää sisältöön

Vasta tänä kesänä juoksuun keskittynyt Eemil Helander juoksee kovempia aikoja kuin Jukka Keskisalo tai Topi Raitanen samassa iässä

Hurjia ennätysparannuksia kuluvalla kaudella tehnyt Helander on kestävyysurheilulahjakkuus, joka nauttii kilpailemisesta.

Eemil Helander miesten 3000 metrin juoksussa yleisurheilun GP-sarjan viimeisessä osakilpailussa Lahdessa 19. elokuuta 2021. Kuva: Lehtikuva

Eemil Helanderilla on edessä kahden kisan viikonloppu. Hän juoksee Tampereen Kalevan kisoissa perjantaina 5000 metriä ja sunnuntaina 3000 metrin esteet. Samanlaisen tuplakisan hän juoksi kaksi viikkoa sitten nuorten SM-kisoissa Turussa – ja voitti molemmat matkat. Sama ohjelma lienee edessä myös viikon kuluttua Tukholmassa käytävässä maaottelussa.

– Kestävyys on oma vahvuus. Mä olen huono väsymään, Helander hymyilee.

Tämä tarkoittaa paitsi sitä, että Helander jaksaa kilpailla paljon, myös sitä, että hänen juoksunsa on varsin vaivattoman oloista silloinkin, kun häntä oikeasti väsyttää. Rautainen hapenottokyky on näkynyt siinäkin, että hän on pärjännyt 20-vuotiaaksi saakka kahdessa lajissa. Viime talvena hän juhli viestihopeaa nuorten MM-hiihdoissa ja kuluvana kesänä hän on laittanut kaikkien matkojen ennätyksensä uusiksi juoksuradalla. Arvokisamenestyksestä huolimatta hiihto jäi lopullisesti viime talven päätteeksi.

– Hiihdossa välinepuoli ja ylävartalon voima oli sellaisia asioita, jotka veivät valintaa juoksun puolelle, Helander taustoittaa.

Juoksussa Helanderia kiehtoo myös se, että omia aikoja on helppo verrata paitsi itseensä myös menneiden vuosikymmenten juoksijoihin Suomessa ja maailmalla.

– Tuntuu, että valinta on ollut oikea. Ei tule seinä vastaan.

Tähän päätelmään myös ulkopuolisten on helppo tulla katsomalla tuloslistoja. Helander on kuluvana kesänä parantanut ennätyksiään sekuntitolkulla. 5000 metrillä sekunteja on lähtenyt lähes 30, 3000 metrin esteissä parikymmentä ja 1500 metrilläkin yli kolme. Ennätysparannuksilla on kuitenkin vähän tekemistä lajivalinnan kanssa.

– Moni ajattelee, että nyt, kun hiihto jäi pois, se näkyy näissä tuloksissa. Mutta tähän asti ollaan menty ihan samalla tavalla. Eemil hiihti maaliskuuhun asti kilpaa, eli ihan samanlainen vuosi tämä on kuin aikaisemminkin. Omasta mielestä suurin syy tämmöiseen kehitysharppaukseen on, että Eemil on ollut täysipäiväinen urheilija viime syksystä lähtien, kun ylioppilaskirjoitukset oli ohi. Hän ei tee muuta kuin juoksee ja sitten lepää loput ajat, Helanderia tämän koko uran niin hiihdossa kuin juoksussa valmentanut Ari Nummela selvittää.

– Mikään ei ole muuttunut, paitsi se, että kävin ensimmäistä kertaa alppimajassa, Helander komppaa.

Tämä on vasta alkua

On joka tapauksessa selvää, että Helander on ottanut valtavan kehitysharppauksen kuluvalla kaudella. Äkkiseltään voisi ajatella, että jatkossa sekunnit olisivat huomattavasti tiukemmassa. Nummela on eri mieltä.

– Eemil on vielä siinä ikävaiheessa, että pitäisi pystyä jopa 2–3 prosentin tulosparannuksia tekemään vuodessa. Kaksi prosenttia tarkoittaa esimerkiksi esteissä noin 10 sekuntia. Vielä pitäisi tulla muutamia sellaisia vuosia, sitten kehitys toki hidastuu. Näin kävi muun muassa Jukka Keskisalolle. Topi Raitanen on juuri tässä ikävaiheessa pystynyt tekemään tällaisia tulosparannuksia.

Vertaus 3000 metrin esteiden Suomen ennätysmieheen ja tämän hetken kovimpaan suomalaiseen estejuoksijaan on siinä mielessä osuva, että nopealla tulosvertailulla Helander kulkee heidän jalanjäljissään – omassa ikäluokassaan jopa edellä. 20-vuotiaana Helander on juossut 1500 metriä yhdeksän sekuntia nopeammin kuin Keskisalo ja Raitanen. 3000 metrin esteissäkin Helander on nyt yli viisi sekuntia Keskisaloa vastaavassa ikäsarjassa edellä, Raitasta tasan 13 sekuntia. 5000 metrillä ero Helanderin hyväksi on lähes puolen minuutin luokkaa Keskisaloon ja yli minuutin Raitaseen, mutta tämä ei enää ole ihan reilu vertaus, sillä kaksi viimeksi mainittua juoksivat kyseistä matkaa huomattavasti harvemmin kuin siihen tosissaan satsaava Helander.

– Jokaisella on omanlaisensa kehityskäyrä. Varmasti heillä tuli juuri tässä vaiheessa ne isoimmat harppaukset. Nuorten kisat antaa hyvää osviittaa, mutta vasta aikuisissa oikeasti katsotaan, ketkä pärjäävät, tänä kesänä nuorten EM-kisoissa neljänneksi esteissä juossut Helander pyörittelee.

– Sileillä matkoilla Eemil on selkeästi edellä näitä kahta. Voisi odottaa, että hän juoksee jatkossa myös 5000 ja 10 000 metriä. Mutta joka tapauksessa hän on ihan saman luokan lahjakkuus kuin Jukka ja Topi, Nummela arvioi.

Ari Nummela on valmentanut Eemil Helanderia tämän koko uran niin hiihdossa kuin juoksussakin. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kestävyyskone ja tietokone

Maastohiihtoa harrastanut Helander tuli Nummelan juoksukouluun 12-vuotiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin Nummelasta tuli petäjävetisen henkilökohtainen valmentaja. Lahjakkuuden saattoi huomata jo silloin, ei tosin kellosta vaan jaloista.

– Eemil juoksi toki hyviä aikoja jo silloin, mutta ei poikkeuksellisen hyviä. Juoksuaskel kiinnitti enemmän huomiota. Hän erottui luontaisella kyvyllään juosta, se oli jo silloin niin helponnäköistä.

Vaivattoman näköistä Helanderin juoksu on yhä, mutta vielä enemmän kiinnittää huomiota nuoren miehen poikkeuksellisen kypsä taktinen silmä ja kylmäpäisyys kilpailutilanteissa. Nummelan ei kuulemma tarvitse antaa suojatilleen taktiikka-asioissa juurikaan neuvoja, koska tämä osaa itsekin tehdä ratkaisuja kesken kisan.

– Useimmiten vielä oikeita ratkaisuja ja oikeissa paikoissa, Nummela lisää.

Yksi esimerkki Helanderin taktisesta silmästä ja kilpailurohkeudesta on parin viikon takaa nuorten SM-kisoista Turusta. Helander johti 5000 metrin kilpailua kahden kilometrin kohdalla, kun alkoi armoton sade. Helander tuumi, että peesissä tullut Mustafe Muuse pääsee aivan liian helpolla, jos hän itse antaa tuulen ja sateen suojaa. Helander kiskaisi muitta mutkitta viidenkymmenen metrin kaulan seuraaviin ja voitti kisan ylivoimaisesti.

– Pääsen kisoissa jotenkin ihan omaan tilaan. Ajattelen vain taktisia asioita, missä kohdassa yritän irtiottoa ja niin edelleen. Kisat on toki kovia tilanteita, mutta samalla nautin niistä tosi paljon, Helander pohtii.

– Silti hän on ennen kaikkea fyysinen lahjakkuus. Hapenottokyky on loistavalla tasolla, hän on kestävyyskone, Nummela jatkaa ja lisää heti perään, että oikeastaan Helanderin suurinta lahjakkuutta on, että hän ottaa urheilun tosissaan.

– Olen aivan vakuuttunut, että tässä on tuleva huippu-urheilija, Nummela sanoo painokkaasti ja osoittaa Helanderin suuntaan.

Helanderin tavoitteena on, että joku päivä hän olisi itsekin olympialaisissa juoksemassa. Kuva: Lehtikuva

Isänmaan palvelukseen

Helander aloittaa asepalveluksen Santahaminan urheilujoukoissa lokakuussa. Sekä valmentaja että urheilija tietävät, että se tarkoittaa harvoin hyvää urheilu-uran kannalta.

– Se on iso haaste, Nummela muotoilee.

– Täytyy olla valmis kompromisseihin. Jospa tammikuussa viimeistään pääsisi harjoittelemaan edes jotenkin normaalisti, Helander jatkaa.

– Mutta eiköhän siitä jotenkin selvitä.

Sopii toivoa, että Helander selviää puolen vuoden komennuksella, sillä hänellä on kaikki mahdollisuudet olla mukana jo ensi kesän EM-kisoissa Münchenissä. Tämän hetkinen esteiden ennätys 8:39.75 ei vielä riko suoraa tulosrajaa (8:30.00), mutta kisoihin otetaan urheilijoita myös rankingin perusteella. Ei siis olisi mikään ihme, jos ensi kesänä EM-areenalla nähtäisiin kaksi suomalaismiestä. Se olisi Helanderille jo iso saavutus, vaikka jonain päivänä hän haluaa ylittää maaliviivan ennen Raitasta eikä tämän jalanjäljissä.

– Siihen on vielä vähän matkaa, mutta joka päivä mennään pikku hiljaa sitä kohti. On ollut upeaa seurata Topin kehitystä ja hänen upeita suorituksia nyt vaikka Tokiossa. Tavoitteena on, että joku päivä olisin itsekin olympialaisissa juoksemassa.

Lue myös:

Mäkelä ja Salminen hyppäävät Lausannessa Kalevan kisojen karsinnan

Lassi Etelätalo hakee Kalevan kisoista kolmatta Suomen mestaruutta – vastustajien tavoitteena torpata suunnitelma

Suosittelemme sinulle