Hyppää sisältöön

"Varmuuden vuoksi" -koronatestaukset ovat ruuhkauttaneet näytteenoton ja jäljityksen Forssan seudulla

Heikentynyt koronatilanne on aiheuttanut sen, että koronatestiin hakeudutaan oireettomana mahdollisen altistumisen vuoksi, jolloin todennäköisten tartuntojen kiinnisaaminen viivästyy, kertoo tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen Forssan seudun hykystä.

Forssan sairaalan kyltti
Forssan seudulla koronajäljittäjien työtä tekee neljän henkilön tiimi, jota vahvistetaan tarvittaessa. Heillä riittää nyt kiirettä. Kuva: Eeva Hannula / Yle
Anne-Maria Niskanen

Forssan seudulla on yhden massiivisen tartuntaketjun lisäksi kaksi pienempää tartuntarypästä. Lisääntyneet koronatartunnat ovat ruuhkauttaneet koronajäljityksen Forssan seudulla. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että jäljityksen lisäksi myös näytteenotossa on ruuhkaa.

– Heikentynyt koronatilanne on aiheuttanut sen, että koronatestiin hakeudutaan oireettomana mahdollisen altistumisen vuoksi, jolloin todennäköisten tartuntojen kiinnisaaminen viivästyy.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän koronajäljityksessä on neljän henkilön tiimi, jota voidaan tarvittaessa vahvistaa 2–3 henkilöllä. Jäljittäjät tarvitsevat jatkuvasti vapaata laboratoriokapasiteettia voidakseen toimia tehokkaasti.

– Tämän vuoksi myös niin sanotuista exit-testeistä pidättäydytään alueellamme toistaiseksi kokonaan. Maahan saapuvia matkailijoita pyydetään hakeutumaan koronavirustestiin yksityiselle sektorille.

Kouluille etäopetussuosituksia

Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtisen mukaan seudun kouluille on annettu keskiviikkona uudet etäopetussuositukset. Suosituksiin perustuen etänä ovat Tammelan koulukeskuksesta 6.–9.-luokkalaiset, Forssasta Kuhalan ja Keskuskoulun kaikki 9.-luokkalaiset, Forssan Lyseon kaikki lukiolaiset sekä Jokioisten Paanan koulun kaikki oppilaat.

Forssan ammatti-instituutti on puolestaan siirtynyt hybridiopetukseen, missä yhdistetään lähi- ja etäopetusta. Tähtisen mukaan ammatti-instituutissa ei ole todettu jatkotartuntoja.

Suosittelemme sinulle