Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt pohjoisessa voimakkaat - poronhoito uhattuna

Lumisen ajan lyheneminen, laitumien muutokset ja lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ovat poronhoidon tulevaisuuden uhkakuvia. Muun muassa tästä puhuttiin Luken poro- ja kalapäivillä Kuusamossa.

poro Sevettijärvellä, Inarissa
Lämpimät ja lumettomat syystalvet tekevät hallaa poronhoidolle. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Vesa Vaarama

Ilmastonmuutos näkyy pitkän aikavälin tilastoissa erityisen selvästi pohjoisilla alueilla, minkä vuoksi sen vaikutukset poroelinkeinoon ovat voimakkaat.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen on hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreimpaan arviointiraporttiin pohjautuen todennut, että Suomessa lämpötila on kohonnut yli kaksinkertaisesti maailmanlaajuiseen keskiarvoon verrattuna. Ja talvilämpötilat vielä enemmän, kolmella asteella.

Nimenomaan talvien lämpeneminen vaikuttaa poronhoitoon eniten.

Pysyvä lumipeite tulee Lappiin yleensä vähintään kuukauden myöhemmin kuin vielä viisikymmentä vuotta sitten ja sulaa pois aikaisemmin. Jääpeite muodostuu järviin ja jokiin hitaammin ja on heikompi.

Se vaikuttaa poronhoitajien liikkumiseen maastossa, mutta myös suoraan poroihin ja porojen ravintoon.

– Lumi on hyvin määräävä tekijä. Kuinka paljon sitä on, minkälaista se on, pääseekö poro siinä liikkumaan tai kaivamaan lävitse, eli onko siellä niitä jääkerroksia, sanoo Lapin yliopiston arktisen keskuksen yliopistotutkija Sirpa Rasmus.

Laitumet muuttuvat

Ilmaston lämpeneminen muuttaa laitumiakin.

– Laitumet saattaa pitkällä aikavälillä muuttua, eli puhutaan ihan siitä, mitä siellä laitumilla kasvaa. Ja myös homeitten muodostuminen laitumille lumen alla on asia, josta ei hirveästi puhuta eikä tiedetä, mutta se liittyy näihin lämpimiin alkutalviin, Rasmus sanoo.

Lapin ilmasto on muuttumassa hitaasti sen kaltaiseksi, mitä etelämpänä Suomessa on ollut joku vuosikymmen sitten.

Siitä onko se hyvä vai huono asia täällä asuville ihmisille voidaan taittaa peistä, mutta luonnolle se on suuri ja ikävä muutos.

– Lumipeiteaika lyhenee ja kesistä tulee lämpimämpiä eli kasvukausikin lämpenee ja pidentyy. Luonnossa tapahtuu rehevöitymistä, joka voi olla hyvä tai voi olla huono, siinä on monta puolta, tutkija Sirpa Rasmus sanoo.

Esimerkiksi porojen tärkeä talvisapuska jäkälä on arka muutoksille.

– Porot käyttää jäkälälaitumia loppusyksystä ja talvella eikä jäkälä tykkää lämpenemisestä, Rasmus jatkaa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle