Hyppää sisältöön
Antti Latikka ui luokassaan seitsemänneksi 100 metrin selkäuinnissa. Kuva: Lauri Jaakkola / Paralympiakomitiea / Lehtikuva
Tokion paralympialaiset 2020

Antti Latikka ui seitsemänneksi, Pia-Pauliina Reitti liikuttui haastattelussa – Yle seurasi Tokion paralympialaisten kolmatta kisapäivää

Uimari Antti Latikan ura huipentui 100 metrin selkäuinnin finaaliin. Aino Tapola hävisi pöytätenniksessä 0–3, ratsastaja Pia-Pauliina Reitin sija oli 12.

Tekijät
Juho TuomistoJuuso KoskinenJussi VainikkaAnna NäveriRiku Porvari

Päivän suomalaiset

  • Selkäuinnin S13-luokan 100:n metrin finaalissa Suomen Antti Latikka sijoittui seitsemänneksi ajalla 1.04.21. Neljästi paralympialaisiin osallistunut Latikka päättää uransa Tokion kisoihin.
  • Pöytätenniksen luokassa WS1-2 ensikertalainen Aino Tapola hävisi Puolan Dorota Buclawille 0–3 eikä etene jatkoon.
  • Kouluratsastuksessa tahtivirhe ja Seppo-ratsun jännittyneisyys rokottivat Pia-Pauliina Reitin pisteitä. Reitin sijoitus oli 12. eikä hän etene vapaaohjelmaan.

Lähetykset

TV2 10.50 Ratsastus ja uinti (Reitti, Latikka) 19.00 Päivän huippuhetket

Anna Näveri

Uransa päättänyt Antti Latikka: "Toivon, että olen pystynyt luomaan yhdenvertaisempaa urheilua"

Uimari Antti Latikka sijoittui selkäuinnin 100 metrin S13-luokan finaalissa tänään seitsemänneksi ja päättää uintiuransa tyytyväisin mielin.

– Puhdasta onnellisuutta siitä, mihin olen pystynyt tälläkin kertaa venymään tässä nykyisessä tilanteessa ja saanut kunnon irti siellä, missä pitääkin.

Finaalissa Latikka ei yltänyt aivan yhtä hyvään vauhtiin kuin aiemmin torstaina alkuerissä.

– Lähdimme vähän uudella taktiikalla ja se kostautui hieman ajassa. Mutta olen niin tasanen uimari, että olen iloinen siitä, että seitsemännen sijan sain, Latikka toteaa.

Tokion kisat olivat Latikan neljännet ja viimeiset paralympialaiset. Jokaisissa paralympialaisissa hän on yltänyt finaaliin. Lisäksi Latikalla on MM-hopea ja kaksi EM-pronssia. Uransa päättämisen tunnelmia Latikka kuvaili Riikka Smolander-Slotten haastattelussa seuraavasti:

– Toivon, että olen pystynyt olemaan hyvä esikuva ja luomaan yhdenvertaisempaa urheilua. – Olen tuhottoman ylpeä, että olen jokaisen vaikeuden jälkeen noussut taas jaloilleni ja saanut huippusuorituksen aikaan siellä, missä se on ollut tärkeää.

Nyt Latikan suunnitelmana on valmistua liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulusta ja sen jälkeen etsiä töitä Joensuussa.

– Toivon, että pääsen tekemään töitä liikunnan alalla ja voin olla tuomassa vaikkapa juuri lapsille ja nuorille parempaa liikuntakulttuuria, Latikka kuvaili haastattelussa.

Anna Näveri

Pia-Pauliina Reitti liikuttuneena haastattelussa: "Ihan tämä kaikki, että oltiin tuolla radalla"

Ratsastaja Pia-Pauliina Reitti saapui henkilökohtaisen ohjelmansa jälkeen Ylen Maija Kauton haastatteluun ja tunteet olivat pinnassa.

Paralympiadebyytissä Reitin ratsu Seppo tahtoi ottaa laukka-askeleita hieman liian aikaisin ja ohjelmassa tuli tahtivirhe, mutta Reitti oli tyytyväinen omaan ja ratsunsa suoritukseen.

Reitti liikuttui kyyneliin haastattelussa ja liikutuksen syynä oli se, kuinka hienoa olla ylipäätään olla Tokion kisoissa mukana.

– Ihan tämä koko juttu, tämä kaikki, Reitti kuvaili.

Reitti jäi kisassa sijalle 12. Osallistujia oli 15 ja heistä kahdeksan parasta etenivät vapaaohjelmaan. Reitti ei itsekään haastattelussa uskonut jatkavansa vapaaohjelmaan, mutta se ei häntä haitannut. Ohjelmanumeron jälkeen Reitti ei itsekään uskonut, että jatkopaikka vapaaohjelmaan irtoaa. – En tällä hetkellä usko, että irtoaa, mutta olemme kaikki varmasti tyytyväisiä, Reitti sanoi

– Koko tähän juttuun, että oltiin tuolla radalla, Reitti totesi liikuttuneena.

Riku Porvari

Pöytätennispelaaja Aino Tapolan kisat päättyivät

Suomen Aino Tapola hävisi Puolan Dorota Buclawille. Tapolan kisataival päättyi torstaina.

Riikka Smolander-Slotten haastattelussa Aino Tapola toisen ottelunsa jälkeen.
Anna Näveri

Katso video Antti Latikan paralympiauran viimeisestä finaaliuinnista

Suomen Antti Latikka ui selkäuinnin S13-luokan finaalissa seitsemänneksi. Latikalle Tokion paralympialaiset olivat järjestyksessään neljännet ja ne päättävät uimarin paralympiauran.

Alkuerissä Latikka kauhoi kauden parhaansa ajan 1.03,75, mutta finaalissa puhti ei riittänyt aivan samaan ja ajaksi tuli 1.04,21.

– Uinnissa oli melko samanlainen tuntuma kuin aamulla. Vähän eri taktiikalla lähdin uimaan, ja se ilmeisesti jäi sitten ajassa vähän. Kaikki annettiin tänään altaaseen ja siitä ei jäänyt kahta sanaa, Latikka kertoo Suomen Uimaliiton tiedotteessa.

Latikka kommentoi Uimaliiton tiedotteessa päättävänsä uransa omilla ehdoillaan ja finaalipaikan kruunaavan uran hienosti.

– Nyt päällimmäisinä tunteina on puhdasta iloa ja onnea. S13-luokan selkäuinnissa jo alkuerissä nopeinta vauhtia pitänyt Valko-Venäjän Ihar Boki ui kultaa ennen Kanadan Nicolas Guy Turbidea ja Venäjän Vladimir Sotnikovia. Yle-STT

Anna Näveri

Tapola hävisi 0–3, ei etene jatkoon

Pöytätenniksessä Suomen Aino Tapola hävisi ottelun Puolan Dorota Buclawille 0–3. Näin ollen Tapola ei pääse jatkoon kisassa.

Anna Näveri

Valko-Venäjän Ihar Boki ui voittoon, Latikka sijalle 7

Antti Latikka ui slekäuinnin S13-finaalissa sijalle seitsemän. Täysin ylivoimaisesti voittoon ui Valko-Venäjän Ihar Boki, joka laittoi ajallaan 56.37 myös lajin ME-tuloksen uusiksi.

Latikan mittava paralympiaura päättyy finaalissa seitsemänteen sijaan. Latikan aika finaalissa oli 1.04.21. Finaalissa taakse jäi Japanin Genki Saito ajalla 1.04.56.

Anna Näveri

Antti Latikan uintifinaali alkamaisillaan!

Tokion paralympialaiset olivat Antti Latikalle neljännet ja hänen uransa päättävät kisat. Kuva: Lauri Jaakkola / Paralympiakomitiea / Lehtikuva

Antti Latikka aloittaa pian koitoksen selkäuinnin 100 metrin S13-luokan finaalissa!

Latikka ui radalla 8.

Latikka lunasti finaalipaikan tänään alkuerissä ajalla 1:03.75.

Anna Näveri

Reitti on tällä hetkellä sijoituksessa viidentenä, pisteitä 66,269

Pia-Pauliina Reitti osallistui villillä kortilla ensimmäistä kertaa paralympialaisiin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Pia-Pauliina Reitti on nyt viidennellä sijalla kouluratsastuksen Grade 4 -luokassa. Lajissa on vuorossa vielä osallistujia, joten sijoitus voi muuttua.

Reitti sai pisteitä 66,269. Selostaja Marjukka Mannisen mukaan Reitti on yltänyt parempiinkin suorituksiin, 68:een pisteeseen.

Nyt suoritusta haittasivat tahtivirhe ja Seppo-ratsun jännittyneisyys.

– Valitettavat ongelmat ja tahdinmenetykset johtivat siihen, että tultiin pikkusen alas. Olisin toivonut hiukan parempia pisteitä ja niin varmasti Piakin. Ravissa tahti oli hyvä ja Manninen näkee, että Reitin tähtäimessä ovat jo Pariisin paralympialaiset 2024. Kotonaan maatilalla Reitillä on jo toinen hevonen kasvamassa. – Pia selkeästi on niitä tulevaisuuden tekijöitä. Ennen kisoja jutellessamme Pia ajatteli, että seuraavat paralympialaiset Pariisissa ovat ne hänen paralympialaisensa, Manninen selostaa.

Anna Näveri

Pia-Pauliina Reitti ja Seppo-ratsu nyt vuorossa

Ratsastaja Pia-Pauliina Reitti aloitti juuri oman henkilökohtaisen ohjelmansa Seppo-ratsunsa kanssa Tokion paralympialaisissa.

Selostaja Marjukka Manninen arvioi Seppo-ratsun vaikuttavan hieman jännittyneeltä, mikä vaiktutaa suoritukseen. Reitille sattui myös yksi tahtirikko.

– Harmillinen tahdin menetys ja jännittyneisyys hieman ennen laukkaa, mutta muuten hyvinkin omalla tasollaan suoritettu rata ja Pia voi olla tyytyväinen tähän suoritukseen, Manninen arvioi ensikertalaisena paralympialaisiin osallistuneen Reitin suoritusta.

Suosittelemme sinulle