Hyppää sisältöön

Mikä on Isis-K, joka uhkaa Kabulia? USA ja Britannia varoittivat terrori-iskusta ihmismassojen ympäröimällä lentokentällä jo ennen räjähdyksiä

Terrori-iskun uhka varjosti kaoottista evakuointia Kabulin kentältä jo ennen torstai-illan iskua. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kehottivat kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Isis-K eli Isis-Khorasan on terroristijärjestön pieni haara, joka on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Yhdysvaltain sotilaat vartiovat Kabulin lentokenttää.
Kabulin kentällä työskentelee parhaillaan tuhansia länsimaiden sotilaita. Kuva: Victor Mancilla / U.S. Marine Corps / AOP
Sara Rigatelli

Useat maat varoittavat terrori-iskun uhasta Afganistan pääkaupungin Kabulin lentokentällä jo ennen torstai-illan iskua. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kehottivat kentän ulkopuolella olevia kansalaisiaan poistumaan alueelta välittömästi.

Syynä oli Isisin uhka. Terroristijärjestön Afganistanissa ja Pakistanissa toimiva haara, joka tunnetaan nimellä Isis-K tai Isis-Khorasan. Se suunnittelee tiedustelutietojen mukaan iskuja ihmismassojen ympäröimälle Kabulin kentälle.

Torstain iskun jälkeen amerikkalaiset viranomaislähteet kertoivat medialle, että iskusta epäillään Isisiä.

Maat eivät olleet kertoneet uhasta tarkempia tietoja, mutta The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan uhkaa pidettiin uskottavana ja yksityiskohtaisena.

Kabulin kautta on evakuoitu viime ja tällä viikolla kymmeniätuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun äärijärjestö Taliban nousi valtaan Afganistanissa elokuun puolivälissä.

Länsimaat yrittävät parhaillaan evakuoida kiireellä niin paljon afganistanilaisia kuin mahdollista, ennen kuin Talibanin asettama takaraja 31. elokuuta päättyy.

Myös Taliban vartioi kenttää "henkensä kaupalla"

Varoituksista huolimatta ihmisjoukot ovat jatkuvasti kerääntyneet kentän porttien ulkopuolelle.

– Itsemurhapommittajan on todella helppo hyökätä käytäville, jotka ovat täynnä ihmisiä. Mutta ihmiset eivät halua liikkua. He ovat päättäneet lähteä tästä maasta, eikä heitä pelota kuolemakaan, kentällä työskentelevä Afganistanin siviili-ilmailuvirkailija Ahmedullah Rafiqzai kertoi Reutersille ennen torstain iskua.

Talibanin taistelijat vartioivat lentokentän ympäristöä.

– Vartijamme riskeeraavat samoin henkensä lentokentällä. Isis uhkaa myös heitä, Talibanin edustaja sanoi Reutersille.

Kentällä on myös tuhansia länsimaiden sotilaita.

Isis-K on Talibanin vihollinen

Isis-K on Afganistanin vallanneen Talibanin vihollinen.

Vaikka molemmat ovat äärisunnilaisia liikkeitä, niillä on erilaiset strategiat ja osin myös uskontulkinnat. Isis-K on kutsunut talibaneja luopioiksi.

Isisin mukaan Taliban petti jihadistit, kun se teki teki viime vuonna Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen länsimaisten joukkojen vetäytymisestä.

Ryhmät ovat taistelleet keskenään. Isis-K on kärsinyt isoja tappioita Talibania ja Yhdysvaltojen johtamia joukkoja vastaan eikä ole saanut haltuunsa merkittäviä maa-alueita Afganistanissa.

Ihmiset paossa ISISin ja Talibanin tulitaistelua Nangarharissa,  Afganistanissa.
Ihmiset pakenivat Isisin ja Talibanin välistä taistelua Nangarharissa, Afganistanissa, marraskuussa 2017. Kuva: Zabihullah Ghazi / AOP

YK:n turvaneuvoston heinäkuisen raportin mukaan arviot ryhmän koosta vaihtelevat vain 500:sta muutamiin tuhansiin taistelijoihin.

Isis-K syntyi vuonna 2014, kun Pakistanin entisiä Taliban-taistelijoita liittyi yhteen afganistanilaisten sotureiden kanssa sen jälkeen, kun Isis oli julistanut kalifaatin Irakiin ja Syyriaan. Joukko julisti uskollisuuttaan Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.

Isisin johto tunnusti ryhmän osakseen vuonna 2015. Isis-haara on toiminut etupäässä Koillis-Afganistanissa, Kunarin, Nangarharin ja Nuristanin maakunnissa. YK:n tarkkailijoiden mukaan sillä on soluja myös muualla Afganistanissa, kuten Kabulissa, ja Pakistanissa.

"Khorasan" on historiallinen nimi alueelle, johon kuuluu osia nykyisestä Pakistanista, Iranista, Afganistanista ja muusta Keski-Aasiasta.

ISISin isku Irakin suurlähetystöön.
Isis iski Irakin suurlähetystöön Kabulissa heinäkuussa 2017. Kuva: Haroon Sabawoon / AOP

Isis on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa

Isisin Khorasanin-haara on tehnyt tuhoisia iskuja viime vuosina Afganistanissa ja Pakistanissa. Sen kohteena ovat olleet etenkin vääräuskoisiksi katsomansa shiiamuslimit.

Iskut ovat kohdistuneet moskeijoihin, pyhättöihin, toreille ja sairaaloihin. Viime vuonna ryhmä hyökkäsi Kabulissa kylmäverisesti synnytysosastolle ja tappoi 16 äitiä.

YK ja Yhdysvaltain armeija ovat arvioineet, että kärsimiensä tappioiden takia Isis-K:n solut lähinnä piileskelevät kaupungeissa tai niiden liepeillä ja pyrkivät tekemään sieltä käsin suuria iskuja.

Lue lisää:

Uusimmat uutiset Afganistanin kriisistä

Kuuntele podcast: Miksi Afganistan kiinnostaa nyt kaikkia, ja miten kriisi tulee muuttamaan maailmaa?

Suomalaiset sotilas- ja terrorismiasiantuntijat: Varoitukset Isisin iskujen mahdollisuudesta Kabulin lentokentälle syytä ottaa vakavasti

Talibanin valtaannousu voi lisätä terrorismia – Supon mukaan jihadistijärjestöille tuli merkittävä propagandavoitto Afganistanin tapahtumista

Koronapandemia vahvistaa Isis-terroristijärjestöä – "Virus on Jumalan vihaa länttä kohtaan"

Taliban voitti Isisin ja lännen väkivahvat armeijat – afgaanitutkija katsoo kauhulla tulevaisuuteen

Afganistanin turvallisuus syöksykierteessä, Isis on uusin uhka – Asiantuntija: "Kabul on kuilun partaalla"

Ääri-islamilaiset liikkeet siviilien uhkana: Taliban ja Isis – kaksi kiveä hiertää Afganistania

Suosittelemme sinulle