Hyppää sisältöön

Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijat kahtia – Manni on kuin kotonaan, Heikkinen kauhuissaan: "Heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe"

Tokion lämpimät sääolot ovat ratakelaajien mieleen, mutta voivat viedä keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen mitalin.

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen on huolissaan Tokion kuumuudesta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Juuso Koskinen,
Riikka Smolander-Slotte,
Maija Kautto

Ylen Paralympialaiset 2020 -tapahtumasivulta löydät joka päivä kisojen kiinnostavimmat puheenaiheet ja uutiset.

Suomen parayleisurheilijat aloittavat mitalijahtinsa Tokion paralympialaisissa viikonloppuna. Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijoita kahtia, toisille olosuhteet ovat ihanteelliset, toisille karmaisevat.

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen pääsee tositoimiin sunnuntaina. Heikkinen lähtee Tokion keihäskisaan rankingin kärkipaikalta. Takana on Lontoosta pronssia ja Riosta hopeaa.

– Odottavin miettein lähdetään, eilisessä viimeistelevässä heittoharjoituksessa kaikki pitäisi olla kunnossa, Heikkinen sanoo Yle Urheilulle.

Suurta huolta herättävät kuitenkin Tokion sääolosuhteet, jotka tulevat olemaan Heikkiselle omien sanojensa mukaan valtava haaste. Hänellä on ollut vaikeuksia lämmönsäätelyn kanssa aiemmin. Parayleisurheilun Dubain MM-kisojen kuumuuudessa vuonna 2019 keihäänheittäjää pyörrytti ja oksetti, eikä hän nähnyt kunnolla.

Vaikka keihäskisa järjestetään illalla, Heikkinen on huolissaan olosuhteista.

– Lämpö sen kuin nousee ja kosteus perässä, se pistää vähän miettimään. Vaikka aurinko laskeutuu, lämpötila ei merkittävästi putoa. Stadion on kuin kattilan pohja, todennäköisesti saavun kentälle hyvinkin ison kylmälaukun kanssa, Heikkinen toteaa.

Viilennyskeinoina on tarkoitus käyttää pakastettuja liivejä, niskan viilennyspakkauksia, kylmäpakkauksia, kylmiä pyyhkeitä ja jäätä.

– Koville tulen joutumaan, keihään heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe. En ole tällaisessa paikassa ollut aiemmin.

Dubain tapahtumat osoittivat, että asia on otettava vakavasti. Pitkään kilpailuun starttaa yhdeksän heittäjää, ja Heikkinen toivoo, ettei ole viimeisenä vuorossa, kuten Dohassa.

Finaalissa Heikkinen lähtee jahtaamaan kiinalaista Lijuan Zouta, jolle hän taipui kaksi vuotta sitten MM-kisoissa. Suomalaisheittäjä on kovassa iskussa. Hän voitti Puolan Bydgoszczissa kesäkuun alussa kolmannen peräkkäisen EM-kultansa.

– Kovasti on tehty töitä ja sunnuntaina nähdään, millaista hedelmää se tuottaa, Heikkinen päättää.

Leo-Pekka Tähti pitää Tokion radan pintaa nopeana. Kuva: Lehtikuva

Kelaajille lämpö ja kosteus antavat lisätehoa

Ratakelauksen T54-luokassa lajin supertähti Leo-Pekka Tähti lähtee hakemaan viidensistä peräkkäisistä paralympialaisistaan kuudetta kultamitaliaan. Tähden mukaan huolet Tokion mondon pinnasta vaikuttavat aiheettomilta.

– Lämmittelyareenan rata vaikutti kohtuu nopealta. Jos stadionilla on sama alusta, mahdollisuudet hyviin aikoihin on olemassa, Tähti paljastaa Yle Urheilun haastattelussa.

Tähti on luottavainen päämatkansa 100 metrin suhteen.

– Taso tulee olemaan hirmuisen kova. Varmaan pitää kelata todella kovaa, jos meinaa voittaa. Alkuerien jälkeen ollaan viisaampia, Tähti vakuuttaa.

T34-luokassa kelaavalle Henry Mannille kostea ja kuuma sää sopii paremmin kuin hyvin. Rion paralympialaisista pronssimitalin napanneelle Mannille harjoitusradan alusta tuntui myös hyvältä.

– Tykkään kuumuudesta ja lämmöstä, eikä kosteuskaan haittaa. Olen kuin kotona täällä, Manni naurahtaa.

Henry Mannin valmistautuminen paralympialaisiin on sujunut hyvin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Amanda Kotaja kelasi heinäkuun puolessa välissä T54-luokan maailmantilaston kärkiajan 100 metrillä Joensuun GP-kisoissa. Häneltä jäivät kevään EM-kisat väliin, joten hinku päästä kelaamaan kansainväliseen seuraan on ollut kova.

Kotajalla ei paralympiamitalia vielä ole, vaikka muuten arvokisoista menestystä on tullut.

– Se on ainoa, joka puuttuu, toivottavasti se korjaantuu tällä reissulla. Tavoitteena on ehdottomasti mitali, toivottavasti kaikki menee hyvin, Kotaja tuumaa Yle Urheilulle.

Kotajalle Japanin olosuhteet ovat sopineet hyvin.

– Odotin kuumempaa ja vaikeampaa oloa alkupäiville, mutta keho on sopeutunut hyvin lämpöön ja aikaeroon. Meille sprinttereille tämä lämpö tekee hyvää. Uskon, että se tuo viimeisen silauksen suoritukseen, Kotaja arvioi.

Lue myös:

Antti Latikka ui seitsemänneksi, Pia-Pauliina Reitti liikuttui haastattelussa – Yle seurasi Tokion paralympialaisten kolmatta kisapäivää

Aino Tapola avasi suomalaisten paralympiataipaleen, brasilialainen MM-kakkonen oli liian kova pala purtavaksi: "Kipsasin erien alussa"

Suosittelemme sinulle