Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Konkarisienestäjä tienaa jopa tuhansia euroja, ja jotkut ovat ostaneet sienirahoilla uuden autonkin: tattien huippuvuosi on menossa juuri nyt

Nyt on meneillään tattien huippuvuosi. Lämmin kesä ja runsaat sateet ovat saaneet tatit nousemaan pintaan. Kauden jatkumo on kiinni säästä, mutta arvion mukaan tatteja löytyy syyskuun puoleenväliin saakka.

Sotkamolainen Heikki Tervo viihtyy sienimetsässä koko sienestyskauden ajan. Videolla hän kertoo, mitä kauden päätteeksi jää käteen: sienestys on hänelle tuottoisa lisätienesti. Video: Sipe Myllyniemi / Yle
Tanja Heikkonen,
Sipe Myllyniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä vuonna sosiaalinen media on vilissyt kuvia täysistä tattikoreista. Luonnontuotealan toimialajärjestön Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kuvaa kuluvaa syksyä huippukaudeksi: ahkerimmat poimijat tienaavat useita satoja euroja päivässä. Tateista maksetaan useita euroja ykköslaadun kilolta.

Muutenkin syksy vaikuttaa poikkeukselliselta, kun esimerkiksi suppilovahveroita on noussut jo, vaikka kyseessä on myöhäisen syksyn sieni.

Toimitusjohtaja Loreno Dalle Valla sieniä ostavasta Dalle Vallasta kertoo, että uusia ostopisteitä on avattu menneellä viikolla ja kiire on sienenostajan päivän sana. Samaa sanoo Sienestä Oy:n yrittäjä Esko Holopainen.

Sienien jatko on ostamisen jälkeen jalostustyötä. Osa pakastetaan sellaisenaan, kun taas osa etikoidaan, suolataan, kuivataan tai viipaloidaan.

Esimerkiksi Sienestän koko tuotanto menee tällä hetkellä kotimaan ravintoloihin. Holopainen kertoo jalostuksen ideana olevan, että tuotteet pyritään tekemään ravintoloissa helposti hyödynnettäviksi.

– Osa menee myös tuoreena tällä hetkellä eteenpäin, mutta muuten säilötään ja toivotaan, että saadaan myytyä sato eteenpäin ennen seuraavan sienikauden alkua.

Kuka voi myydä sieniä?

Esko Holopainen kertoo, että osa sienien myyjistä pääsee jopa useiden tuhansien eurojen tienesteihin. Hänen tiedossaan on myös paikallisia poimijoita, jotka ovat parin–kolmen vuoden säästöillä ostaneet esimerkiksi uuden auton.

Parhaimmat poimijaporukat tuovat kerralla useita satoja kiloja sieniä.

– Jos koko kauden käyttää hyödyksi, kun sienikausi alkaa keväällä korvasienellä, kesällä kerää marjoja ja sienillä jatkaa syksyllä aina marraskuulle saakka, niin kyllä tuossa ajassa ehtii ihan hyvin tienata, Holopainen summaa.

Sienestä Oy:n ostopisteeseen voi tulla periaatteessa kuka tahansa myymään, jos on myyntikelpoista tavaraa tarjolla. Ennen toimeen ryhtymistä kannattaa ottaa mukaan kokenut sienestäjä tai kysyä ostajalta ohjeet.

– Nyt on valtava tattibuumi, joten tattia ostetaan tällä hetkellä kolmessa eri luokassa.

Luokat ovat ykkös-, kakkos- ja kolmosluokka. Ykkösluokan tatista maksetaan paras hinta.

Osa poimijoista, esimerkiksi sotkamolainen Heikki Tervo, valikoi metsässä sienet, joita poimii. Tervon mukaan vetisen sään jälkeen sieniä pitää valikoida.

Sienien kerääminen on hänelle hyvä lisätienesti.

– Puhutaan kuitenkin tuhansista euroista, Tervo sanoo.

Sotkamolainen Heikki Tervo sienimetsässä.
Sotkamolainen Heikki Tervo saattaa olla sienimetsällä viikon jokaisena päivänä. Kuva: Sipe Myllyniemi / Yle

Holopaisen tapaan Birgitta Partanen painottaa, että kylmiltään metsään ei kannata lähteä. Tärkeää ovat esimerkiksi sopivat varusteet ja sienituntemus.

– Asianmukaiset varusteet kannattaa olla. Sienet kerätään koriin, ei muovipussiin. Ne kannattaa myös putsata metsässä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Tunnistatko 30 tavallisinta sientä? Tiedätkö mitä kannattaa poimia? Tee testi!

Sienikoulu-sarja Yle Areenassa

Testaa hallitsetko yleisimmät sienten tuntomerkit

Suosittelemme