Hyppää sisältöön

Keskustan Juha Pylväs pahoittelee sanavalintaansa "elintasosurffareista", Saarikko komppaa: "Pitää olla rehellinen"

Pylväs pahoittelee provosoinutta sanavalintaansa torstaina omalla Facebook-sivullaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella 25. elokuuta 2021. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs pahoittelee Facebook-sivullaan keskustan kesäkokouksessa Seinäjoella pitämänsä puheen sanavalintaa "elintasosurffareista".

Pylväs puhui keskiviikkona keskustan kesäkokouksen avajaispuheessa työperäisen maahanmuuton tarpeesta. Hän lisäsi, että Suomi tarvitsee ulkomailta osaajia, mutta "sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita sen sijaan emme tarvitse".

Tätä muotoilua hän pahoittelee.

– Asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä. Olisin kuitenkin nyt voinut valita sanani osin paremmin. Sitä pahoittelen, Pylväs kirjoittaa FB-sivullaan.

Kesäkokouspuheen sanavalinta ei ilahduttanut kaikkia kansanedustajakollegoita.

Keskustan Hanna Kosonen twiittasi (siirryt toiseen palveluun) heti Pylvään puheen jälkeen näin: "Olen liittynyt keskustaan mm. siksi, että arvoihimme kuuluvat ihmisyys, tasa-arvo ja edistys. Ketään ihmistä ei katsota koskaan alaspäin ja jokaisen arvo tunnustetaan sanoin ja teoin."

Pylväs: Hädänalaisia autettava

Pylväs sanoo kuitenkin allekirjoittavansa puheen asiasisällön. Pakolaisia pitää auttaa ja omalla työllä toimeen tulevia osaajia Suomi tarvitsee.

– Varsinaisessa asiassa en kuitenkaan peruuta.

– Totesin, että sosiaaliturvaa väärinkäyttäviä sen sijaan emme tarvitse. Tämä kaikki on eduskuntaryhmän ja puolueen pidempiaikaisen linjan mukaista.

Pylväs sanoo, että aidosti hädänalaisia ihmisiä pitää pystyä auttamaan, ja siksi turvapaikkapolitiikkaa pitää uudistaa.

– Vuoden 2015 tapahtumista, jolloin suurin osa turvapaikkahakemuksista tuli hylätyiksi, pitää ottaa opiksi – ja varautua tulevaan, Pylväs kirjoittaa.

Migrin vuonna 2016 tekemistä turvapaikkahakemuksista 51 prosenttia sai kielteisen vastauksen.

Saarikko komppaa Pylvästä: Pitää olla rehellinen

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan sanavalinnan pahoittelu oli paikallaan.

– Maahanmuutosta keskustelu on Suomessa perin vaikeaa. Maltillinen tie avosylin ja betonin välissä on perin kapea.

Itse asiasta Saarikko on Pylvään kanssa samaa mieltä.

– Pitää olla rehellinen sen tosiasian kanssa, että turvapaikanhakijajärjestelmä ei ole aukoton ja järjestelmää myös pyritään väärinkäyttämään. On meidän poliitikkojen vastuulla silloin sitä järjestelmää parantaa, Saarikko kommentoi Seinäjoella keskustapuolueen kesäkokouksessa.

Suosittelemme sinulle