Hyppää sisältöön

Saarikko ennakoi budjettiriiheen vaikeita neuvotteluja, keskusta nostaisi tilapäisesti opintotuen tulorajaa – "Kaikki kivet käännettävä"

Valtiovarainministeriön mukaan tulorajan nostolla olisi positiivisia työllisyysvaikutuksia, sanoo puheenjohtaja Annika Saarikko.

Keskusta julisti eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella kulkevansa kohti työllisyys-ja talousriihtä. Saarikko kuvattiin eilen Seinäjoen torilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmä toisti torstaina Seinäjoen kesäkokouksessaan viestin siitä, kuinka hallituksen lähestyvän budjettiriihen tärkeimmät teemat ovat talous ja työllisyys.

Työn ja sen tekijöiden kohtamisen parantamiseksi keskusta tarjoaa riiheen tilapäisenä pikaratkaisuna opintotuen tulorajan nostoa.

Tulorajaa nostettaisiin joillakin kymmenillä prosenteilla, määrä neuvoteltaisiin riihessä, sanoo keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

– Tilanteessa, jossa meillä on poikkeuksellinen nopeasti kiihtyvä työvoimapula, pidän perusteltuna että kaikki kivet käännetään, Saarikko sanoo.

Opintotuki on tarkoitettu opiskelijan sosiaaliturvaksi.

– Työtä voisivat ottaa nykyistä enemmän vastaan, ne joilla on siihen opintojen puolesta mahdollisuus. Tarkoitus ei ole että opinnot viivästyvät, Saarikko sanoo.

Keskustelut tieteen rahoituksesta ja poliisin määrärahoista edessä

Syyskuun budjettiriihestä Saarikko ennakoi vaikeita.

Keskustan pyrkimyksenä on saada muut hallituspuolueet vakuuttumaan muun muassa siitä, että ilmastonmuutosta voidaan torjua yhdessä yritysten kanssa".

– Oletan, että edessä on perusteelliset ja ehkä vaikeatkin neuvottelut.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi keskiviikkona, että puolue haluaa perua sovitut, tieteen rahoitukseen kohdistuvat vähennykset.

Myös vihreät ovat arvostelleet vähennyksiä tieteen rahoitukseen. Vähennysten taustalla on pyrkimys pelihaittojen vähenemiseen ja siten Veikkauksen tulojen väheneminen.

Tiedesalkku on keskustan Antti Kurvisella.

Saarikon ja ministeriöiden kahdenväliset neuvottelut muun muassa tieteen rahoituksesta jatkuvat huomenna.

– Etsitään opetusministeriön kanssa tapaa, jolla voitaisiin hälventää epävarmuutta tulevien vuosien tutkimukselta Saarikko sanoo.

Vaikeita neuvotteluja lienee luvassa myös poliisien määrästä sekä koronan takia syntyneen hoivavelan paikkaamisesta.

Suosittelemme sinulle