Hyppää sisältöön

Ikkunat rikki, ovet selällään, kellari täynnä vettä – Jethro Rostedin ostama kauppakeskus rapistuu Savonlinnassa, eikä kukaan tiedä nykyistä omistajaa

Savonlinnan keskustassa sijaitsevan Kauppalinnan ovet hitsataan kiinni, koska rakennus on ulkopuolisille vaarallinen. Liikemies Jethro Rostedt osti rakennuksen kaksi vuotta sitten, mutta myöhemmin omistajuudesta syntyi kiista.

Jethro Rostedtiinkin yhdistetty kauppakeskus Kauppalinna rapistuu Savonlinnan keskellä ilkivallan vuoksi.
Autioitunut Kauppalinna on joutunut ilkivallan kohteeksi viimeisen vuoden aikana. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen,
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun matkustaa bussilla Savonlinnaan, odottaa päätepysäkillä lohduton näky.

Kadulla toisella puolella sijaitsevan kiinteistön ikkunat on rikottu ja ympäristö täynnä lasinsiruja. Liukuovet ovat auki. Kellarikerrokseen rakennettu parkkihalli on täyttynyt vedellä.

Jethro Rostedtiinkin yhdistetty kauppakeskus Kauppalinna rapistuu Savonlinnan keskellä ilkivallan vuoksi.
Vesi on tulvinut kauppakeskuksen parkkihalliin. Tiettävästi siellä on käyty melomassa kanootilla. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Kauppalinnan rappio on herättänyt tunteita kahvipöytäkeskusteluissa ja paikallisessa mediassa jo yli vuoden ajan.

Poliisia ja pelastuslaitosta ovat työllistäneet rakennukseen luvattomasti tunkeutuneet ihmiset ja kiinteistötekniikan pettämisestä seuranneet tehtävät.

Nyt Savonlinnan kaupunki on päättänyt puuttua tilanteeseen. Kaupungin rakennusvalvonta on kehottanut rakennuksen omistavaa kiinteistöosakeyhtiötä sulkemaan ovet 3. syyskuuta mennessä. Asiaa perustellaan yleisellä turvallisuudella.

– Kun rakennus ei ole siinä kunnossa, että ihmiset voivat siellä käydä, se on suljettava. Laitettava ovet lukkoon, etteivät ulkopuoliset pääse sisään, sanoo rakennustarkastaja Juha Karvinen.

Jethro Rostedtiinkin yhdistetty kauppakeskus Kauppalinna rapistuu Savonlinnan keskellä ilkivallan vuoksi.
Kauppalinnan ikkunoita on rikottu ja jalkakäytävillä on paljon lasinsiruja. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Rakennuksen omistaa Kiinteistö Oy Savonlinnan Pilkkakoskenkatu 3. Vastuuhenkilöksi arvellaan kiinteistönvälittäjä ja liikemies Jethro Rostedtia.

– Jethro on ilmoittanut, että ovet saa laittaa kiinni ja pitäisi laittaa kiinni. Nyt on sovittu, että kaupunki sulkee ovet hitsaamalla, Karvinen kertoo.

Rostedt ei ole suostu kommentoimaan Ylelle kiinteistön omistajuutta tai sen sulkemista.

Rostedt halusi houkutella Kauppalinnaan venäläisiä matkailijoita

Kauppalinna avattiin Savonlinnan Pilkkakoskenkadulla vuonna 1989. Vuosien saatossa omistajia on ollut useita.

Marraskuussa 2019 Jethro Rostedt osti rakennuksen Vaunulalta, joka on monialakonserni Lease Deal Groupin tytäryhtiö.

– Tarkoituksenani on tehdä keskuksesta Savonlinnan kiinnostavin paikka, Rostedt sanoi tuolloin Ylelle.

Kiinteistönvälittäjä perusteli kauppaa sillä, että Parikkalan raja-aseman kansainvälistäminen toisi alueelle uutta asiakasvirtaa Venäjältä.

jethro rostedt
Kiinteistönvälittäjä ja liikemies Jethro Rostedt ei halua kommentoida Kauppalinnaan liittyviä asioita. Kuva: Arash Matin / Yle

Huhtikuussa 2020 Rostedt kertoi Itä-Savon haastattelussa, että Kauppalinnalle ollaan valitsemassa uutta johtajaa ja vuokralaisia. Suunnitteilla oli myös iso remontti.

Neljä kuukautta myöhemmin tilanne muuttui yllättäen. Silloiset vuokralaiset ällistyivät, kun Rostedt ilmoitti heille purkaneensa kaupat Kauppalinnan entisen omistajan kanssa.

Vaunula ei hyväksynyt kaupan purkua. Erimielisyys eteni välimiesoikeuteen.

Maaliskuussa 2021 osapuolten kerrottiin päässeen sopuun omistajuuskiistassa. Tuolloin luvattiin, että he ryhtyvät yhteistyössä kehittämään Kauppalinnaa. Sovinnon yksityiskohdista ei kerrottu julkisuuteen.

Epäselväksi jäi myös se, kuka kohteen omistaa.

Nyt Lease Deal Groupin hallituksen puheenjohtaja ja asianajaja Matti Penttinen kertoo turhautuneena, että omistaja on Rostedt.

Jethro Rostedtiinkin yhdistetty kauppakeskus Kauppalinna rapistuu Savonlinnan keskellä ilkivallan vuoksi.
Kauppalinnan "avoimien ovien päivät" ovat herättäneet jo pitkään keskustelua Savonlinnassa. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Rapistuuko Kauppalinna käyttökelvottomaksi?

Kauppalinnan viimeiset vuokralaiset poistuivat tiloista viime joulukuussa. Siinä vaiheessa rakennus oli jo muuttunut vaaralliseksi: sähköt, lämmitys ja lämmin vesi oli katkaistu yksi kerrallaan.

Yrittäjät pyrkivät pitkittämään toimintaansa tiloissa hankkimalla omat sähkösopimuksensa ja järjestämällä jätehuollon.

Lopulta viime joulukuussa viimeisetkin yrittäjät muuttivat kohteesta pois.

Kevään ja kesän aikana vesi on täyttänyt suurilta osin Kauppalinnan kellarikerroksen parkkihallin. Parkkihalli sijaitsee Saimaan pinnan alapuolella, ja myös sadevesien epäillään valuvan kadulta kellarikerrokseen.

On epäilty, että aiemmin parkkihalliin valunutta vettä olisi poistettu pumpuilla, mutta sähköjen katkettua pumppaaminen on päättynyt.

Jethro Rostedtiinkin yhdistetty kauppakeskus Kauppalinna rapistuu Savonlinnan keskellä ilkivallan vuoksi.
Kauppalinnan viimeiset vuokralaiset jättivät tilat joulukuussa 2020. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Epäilyjä on herännyt myös siitä, miten vesi vaikuttaa Kauppalinnan rakenteisiin. Betonirakenteet kestävät vettä, mutta talvella jäätyvä vesi voi vaikuttaa kiinteistöön haitallisesti. Ilman lämmitystä oleva rakennus voi vaurioitua nopeammin kuin käytössä oleva.

Savonlinnan rakennusvalvonnalla ei ole tarkkaa tietoa kauppakeskuksen kunnosta.

Julkisivujen suhteen kaupungilla ei ole vielä ollut tarvetta huomautuksiin, mutta asia tullaan tarkastamaan seuraavan ympäristönhoitokatselmuksen yhteydessä.

Voit keskustella aiheesta 27.8.2021 klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle