Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hämeenlinnan lokkiprojekti selvisi voittajaksi jo ensimmäisenä vuonna

Alkuvuonna Hämeenlinnassa käynnistynyt lokkiprojekti onnistui vähentämään lokkien määrää kaupungin ydinkeskustassa. Projekti on valittu Hämeenlinnan vuoden 2021 keskustateoksi.

Lokit lähdössä parvena lentoon rannalta
Lokit ja ihmiset ovat olleet Hämeenlinnan ydinkeskustassa törmäyskurssilla. Lokkiprojektin ansiosta tilanne näyttää nyt paremmalta. Kuvassa lokit parveilevat keskustan tuntumassa Vanajaveden rannassa huhtikuussa 2019. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

– Olihan se tosi vaikea tilanne, sanoo Hämeenlinnan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg.

Stenberg tarkoittaa Hämeenlinnan ydinkeskustan lokkitilannetta. Lokit olivat vallanneet kerrostalojen katot, kasvattivat sielä poikasiaan, sottasivat ja häiritsivät suojellessaan jälkikasvua.

Jotain oli tehtävä. Stenberg ryhtyi toimeen.

Syntyi kaupungin oma lokkiprojekti lokkitarkailijoineen. Projekti kokosi yhteen keskusta-alueen toimijoita ja taloyhtiöitä. Jos epäilyjä projektin onnistumisesta ilmenikin alussa, niin kohta muuttui ääni kellossa, Stenberg kertoo. Ja hyviä uutisia onkin tarjolla: lokkien määrä väheni ydinkeskustassa heti ensimmäisenä keväänä ja kesänä.

– Kyllähän me voitettiin. Me voitettiin 2–6 lokit. Ei me päästä lokeista eroon ikinä, eikä me edes haluta päästä lokeista lopullisesti eroon.

Tärkeää on, että niin lokit kuin keskustan asukkaat ja siellä asioivatkin voivat elää elämäänsä turvallisesti. Lokkiprojekti jatkuu Hämeenlinnassa.

Kaupunkikeskustayhdistys on valinnut lokkiprojektin Hämeenlinnan vuoden 2021 keskustateoksi.

Lokkiprojektin ensimmäinen vuosi onnistui Hämeenlinnassa
Kuuntele Merituuli Stenbergin haastattelu. Hän kertoo, miten lokkiprojekti sai alkunsa. Toimittajana on Tiina Kokko.

Suosittelemme