Hyppää sisältöön

Uransa päättävä Jarkko Kinnunen hylättiin vain 200 metriä ennen maalia – kävelijä tunteikkaana Ylelle: "On aika hiljaista"

Jarkko Kinnusen viimeinen kilpailu Suomessa sai ikävän päätöksen Tampereen Kalevan kisojen avauspäivänä.

Jarkko Kinnunen oli maalissa hymyssä suin hylkäämisestä huolimatta. Kuva: Tomi Hänninen

Tällä viikolla kilpauransa lopettamisesta kertonut kilpakävelijä Jarkko Kinnunen ei päässyt maaliin Kalevan kisojen 20 kilometrin kilpailussa.

Kinnunen sai tuomaristolta neljännen punaisen kortin vain 200 metriä ennen maaliviivaa ja joutui keskeyttämään uransa viimeisen Suomen kilpailunsa.

– Hemmetin tyhjä fiilis. Olisin todella mielelläni halunnut kävellä maaliin. Uusi kokemus ja piti tällainenkin hylkäys kokea. En olisi toivonut viimeisessä kisassa, mutta tämä on tuomarilaji ja sääntöjen mukaan täytyy kävellä, Kinnunen toteaa Yle Urheilulle.

Kinnusen mukaan kisan kansainvälinen tuomari ei ollut hylkäyksen kannalla. Kinnunen ei osannut heti kilpailun jälkeen sanoa, johtuiko kilpailun jälkeinen tyhjä olo Tampereen kilpailusta vai siitä, että ura on nyt tässä.

– En tiedä, tuo viimeinen punainen tuli niin yllättäen. On tässä kaikenlaista tyhjyyttä muutenkin. Tämä on kyllä... katsoin sen 2008 Pekingin kisan ja naureskelin, kun oli kaveri vähän seis, mutta nyt tuntuu kyllä päässä yhtä pysähtyneeltä. En tiedä, liikkuuko siellä koskaan mitään, mutta nyt tuntuu vielä vähemmän liikkuvan. On aika hiljaista, Kinnunen pohdiskelee.

Kinnunen lähti kilpailun alussa Suomen mestaruuden voittaneen Aleksi Ojalan peesiin, mutta joutui hidastamaan vauhtiaan kahden kilometrin jälkeen oikean jalan oireiluiden jälkeen.

– Kyllä mä nyt pronssia yritin. Ajattelin, että ympyrä sulkeutuu, kun ensimmäisissä Kalevan kisoissa 2003 ylsin pronssille. Lopetetaan se nyt pronssiin.

Ojalan jälkeen SM-hopeaa otti Joni Hava ja pronssia Sajan Irincheev.

– Nuoret pojat näyttivät, että tulivat ohitse. Ei vitsi, olisin niin halunnut käydä maalissa. Olisin halunnut tuulettaa. Tuuletan tässä, Kinnunen virnisti.

Kinnunen ei pysynyt Aleksi Ojalan peesissä. Kuva: Tomi Hänninen

Urheilu-ura antoi "olympiakullat"

Kun yhteensä 15 kertaa EM-, MM- tai olympiakisoissa kilpailleelta Kinnuselta kysyy uran mieleenpainuvummista muistoista, hän silminnähden herkistyy.

– Tässä on ollut viimeiset pari päivää aika... odota hetki, Kinnunen nieleskeli ja pyysi toistamaan kysymyksen.

– Hieno matkahan tämä on ollut. Olen ollut vuodesta 2006 lähtien aikuisten arvokisoissa. Olen tutustunut hienoihin ihmisiin, oppinut paljon kansainvälisyyttä ja tavoitellut omia rajojani.

Kinnusen uran paras arvokisasijoitus nähtiin vuonna 2009, jolloin hän käveli Berliinin MM-kisoissa 50 kilometrillä yhdeksänneksi.

– Uskoin kovasti siihen, että joskus nousen palkintopallille ja lähdin sen takia joka syksy uudestaan tähän hommaan. Tämän kakun kerma tarjotaan vain harvoille ja ajattelin, että pääsen maistamaan sitä. En päässyt, mutta olen silti todella iloinen urastani.

Jarkko Kinnunen kertoi keskustelleensa puhelimessa urastaan pitkäaikaisen valmentajansa Kari Ahosen kanssa. Valmentaja muistutti, että Kinnunen oli jo saanut omat "olympiakultansa".

Robert Korzeniowski sanoi aikoinaan hänelle, että hänellä on kolme olympiakultaa ja totesi, että niin sinullakin ja viittasi lapsiini. Löysin vaimoni urheilun kautta ja olen saanut sitä kautta ihania pikkuvesseleitä. Sekin on aika hieno asia, Kinnunen tiivisti.

Jarkko Kinnunen perheensä kanssa maaliintulon jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Kollegat muistivat Kinnusta

Naisten 10 kilometrin kävelyssä Anniina Kivimäki käveli jälleen Suomen mestaruuteen ennätysajallaan 46.55. Hopeaa ottanut Heta Veikkola jäi vain kaksi sekuntia voittajasta. Elina Heikkinen otti kilpailussa pronssia.

– Tuntui koko ajan semihyvältä. Se vähän yllätti, sillä viikko sitten oli vielä epävarmaa, että pääsenkö osallistumaan jalkaongelmien takia. Lähdin paineettomasti matkaan ja se tuotti hyvän tuloksen, Kivimäki kommentoi Yle Urheilulle.

Jarkko Kinnusen viimeinen SM-kilpailu näkyi myös kollegojen iholla. Kuva: Tomi Hänninen

Kivimäki oli yksi naisista, joka kirjoitti selkäänsä kiitoksensa Jarkko Kinnuselle. Kivimäki taustoitti, minkä takia hän halusi muistaa kävelijälegendaa kilpailussa.

– Jarkko on ensimmäinen kävelijä, jota olen seurannut ja ihaillut. Olemme molemmat Etelä-Pohjanmaalta. Hän on todella läheinen tyyppi ja esikuva.

Lue myös:

Jarkko Kinnusen upea ura kilpakävelijänä päättyy – "Melkoista myllerrystä olen tämän asian kanssa oman pääni sisällä käynyt"

Muistatko tämän haastattelun Jarkko Kinnusen mahtavalta uralta? Antoi kaikkensa kisassa ja lopulta kielikin oli krampata

Suosittelemme sinulle