Hyppää sisältöön

Syksyn sateet pelastivat sienisadon – herkkutatteja on enemmän kuin aikoihin

Tällä hetkellä metsästä löytyy runsaasti erilaisia tatteja ja haperoita. Sienisesonki kestää oikeanlaisella säällä jopa alkutalveen asti.

Kokkolalainen Tiia Oikarinen ja hänen poikansa Eetu Uunila sienestävät ahkerasti aina syksyisin.  Kuva: Petri Kuikka / Yle
Emma Halla-aho

Alkusyksyn runsaat sateet ovat tuomassa mainion sienisadon Keski-Pohjanmaalle.

Jo parin viikon ajan tarjolla on valtavasti herkkutatteja ja Kokkolan sieniseuran puheenjohtaja Kenneth Bergrothin mukaan myös kantarellit ovat nousseet jo hyvin.

– Yleensä kantarellikausi alkaa vasta syyskuun puolella. Lisäksi metsästä löytyy tällä hetkellä isohaperoa, punikki- ja voitattia sekä limanuljaskaa, Bergroth opastaa.

Mummon opeilla metsään

Kokkolalainen Tiia Oikarinen ja hänen poikansa Eetu Uunila sienestävät ahkerasti joka vuosi. Syksyiset sieniretket ovat heille rakas harrastus.

Kainuusta kotoisen olevan Oikarisen sienestämään on opettanut hänen mummonsa, joten hän halusi opettaa taidot myös omalle pojalleen.

– Niinhän se tieto on ennenkin kulkenut, sukupolvelta toiselle. Olisi mukavaa, jos Eetu pystyisi sitten joskus opettamaan näitä taitoja taas eteenpäin, Oikarinen pohtii.

Saalistakin tärkeämpää Oikarisen mukaan sienestämisessä on yhdessäolo.

– Joskus on kertoja ettei löydy sieniä ollenkaan, mutta aina löytyy jotakin muuta nähtävää ja pääsee metsään rentoutumaan, Oikarinen toteaa.

Etenkin kuukauden päästä alkavaa suppilovahverokauden alkua äiti ja poika odottavat jo innolla. Perheessä syödäänkin suppilovahveroita todella paljon, sillä niitä voi käyttää todella monipuolisesti.

– Suppilovahverot käyvät esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen, piirakkaan, pizzaan ja pastaan, Oikarinen luettelee.

Oikarisen mukaan suppilovahveroita voi löytyy kerralla todella paljon, jopa satoja.

– Kun löytää yhden niin yhtäkkiä voi huomata, että niitä saattaa olla satoja siinä ympärillä, hän opastaa.

Sienisesonki kestää oikeanlaisella säällä jopa alkutalveen asti.

– Viime vuonna taisi olla vielä joulukuuta, kun suppilovahveroita löytyi, koska ei ollut satanut vielä lunta, Oikarinen naurahtaa.

Suosittelemme sinulle