Hyppää sisältöön

Katja Karjalainen etenee vapaaohjelmaan, Forsberg ampui kauden parhaansa – Yle seurasi suomalaisurheilijoita Tokion neljäntenä kisapäivänä

Suomalaisista perjantaina Tokiossa kilpailivat jousiampuja Jere Forsberg ja kouluratsastaja Katja Karjalainen.

Jussi Vainikka
Juuso Koskinen
Anna Näveri

4. kisapäivä: perjantai 27.8.

Päivän suomalaiset

  • Katja Karjalainen (kouluratsastus, Grade I) sijoittui henkilökohtaisessa ohjelmassa kuudenneksi ja etenee vapaaohjelmaan. Vapaaohjelma on vuorossa maanantaina.
  • Jere Forsberg ampui avoimen taljajousen rankingkisassa sijalle 20 kauden parhaalla tuloksella 682.
  • Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa huomenna Forsbergin vastaan asettuu Yhdysvaltojen Kevin Polish. Pudotuspeli käydään kello 4.42 huomenna lauantaina Suomen aikaa.

TV2 21.10 Päivän huippuhetket

Anna Näveri

Video: Jere Forsberg kommentoi suoritustaan, odottaa pudotuspeliä luottavaisin mielin

Tuulen yltyminen vei hieman jousiampuja Jere Forsbergin nuolta avoimen taljajousen rankingkisan loppupuolella. Suoritus oli kuitenkin Forsbergin kauden paras. Forsberg ampui rankingissa 20. sijalle ja jatkaa urakkaa huomenna pudotuspelissä kello 4.42 Suomen aikaan.

Anna Näveri

Katja Karjalainen kuudes sarjassaan – etenee vapaaohjelmaan

Katja Karjalainen
Katja Karjalainen ja Dr Doolittle etenevät vapaaohjelmaan. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kouluratsastuksessa Katja Karjalainen sijoittui luokassaan henkilökohtaisella ohjelmalla luokassaan kuudenneksi ja etenee vapaaohjelmaan. Vapaaohjelma on vuorossa maanantaina.

Tokion paralympialaisten sivuilla Selostaja Marjukka Manninen havaitsi Karjalaisen ohjelmassa tahtirikon. Manninen harmitteli, kun tuomariston yksi jäsen antoi muihin tuomareihin nähden selvästi pienemmät pisteet, jotka laskivat kokonaistulosta.

Kahdelta tuomarilta Karjalainen sai erittäin hyvät arviota, mutta yhdeltä tuomarilta huomattavasti matalamman. Karjalainen sai pisteitä 71.893. Ensimmäiseksi henkilökohtaisessa ohjelmassa sijoittunut Yhdysvaltain Roxanne Trunell sai 81.464 pistettä. Kaikkiaan Manninen arvioi, että Karjalainen voi varmasti olla tyytyväinen suoritukseensa ratsunsa Dr Doolittlen kanssa.

– He varmasti näyttävät viimeisen tanssin vielä täysillä maanantaina, toteaa Manninen selostuksessa.

Anna Näveri

Katja Karjalainen vuoroon ratsastuksessa!

Suomen Katja Karjalaisen henkilökohtainen ohjelma kouluratsastuksessa alkoi! Karjalainen kilpailee Grade I luokassa.

Karjalaisen ratsu Dr Doolittle eli "Toope" on 18-vuotias. Selostaja Marjukka Manninen kuvailee Karjalaisen ohjelman alkaneen hyvin ja hevosen liikkuvan varsin joustavasti.

Anna Näveri

Jere Forsbergin ensimmäinen pudotusottelu huomenna Suomen aikaan kello 4.42

Jousiampuja Jere Forsbergin ensimmäinen pudotusottelu käydään huomenna kello 4.42 Suomen aikaan. Vastassa on Yhdysvaltain Kevin Polish vastassa. Forsberg ja Polish jakoivat saman yhdeksännen sijan Riossa vuonna 2016 ja putosivat samassa vaiheessa neljännesvälierissä.

Jos Forsberg voittaa huomenna, hänen urakkansa jatkuu tiistaina neljännesvälierällä ja siitä eteenpäin samana päivänä aina mahdolliseen finaaliin saakka.

Juuso Koskinen

Katja Karjalainen ja Dr Doolittle tulevat estradille viimeisinä

Katja Karjalainen ja hänen hevosensa Dr Doolittle eli "Toope" kilpailevat perjantaina kouluratsastuksen Grade I luokassa.

Karjalainen aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana ja jatkoi sitä 12 vuotta aina opiskeluaikoihin asti.

Hän sairastui 25-vuotiaana vakavaan verisuonitulehdussairauteen, vaskuliittiin, josta seurasi näkö- ja liikuntakyvyn heikkeneminen. Karjalaisen oikea silmä poistettiin ja vasemman silmän näkökyky on erittäin vähäinen.

Nyt 59-vuotias Karjalainen aloitti ratsastuksen uudelleen vuonna 1996. Hän on sittemmin saavuttanut paralympialaisista Lontoosta hopeaa ja viidennen sijan, Pekingistä neljännen ja seitsemännen sijan sekä MM- ja EM-pronssia.

Katja Karjalainen
Katja Karjalainen kuvattuna Tokion kisakylässä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Juuso Koskinen

Jere Forsberg ampui kauden parhaansa, mutta jäi kovatasoisessa kisassa sijalle 20

Luokassa W2 kilpaileva Jere Forsberg tähtäsi jousiammunnan ranking kierroksella sijalle 20. Tulos 682 oli Forsbergin kesän paras.

Forsberg kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että kahdella viimeisellä sarjalla kiihtynyt tuuli ja kovat puuskat veivät nuolta kympiltä ysille.

– Ilman toiseksi viimeistä sarjaa se olisi ollut hyvä tulos. Se meni valitettavasti tuuleen ja söi tuloksen, muuten olisin ollut tyytyväinen, Forsberg harmitteli.

Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa huomenna vastaan asettuu Yhdysvaltojen Kevin Polish. Forsberg ei ole huolissaan tämän päivän perusteella.

– Tekeminen oli vahvaa koko ajan ja se on samalla tasolla, kuin harjoituksissa, joissa olen ampunut hyviä tuloksia. Tänään 10/12 sarjaa oli hyviä, Forsberg analysoi.

Suomen paralympiajoukkueeseen kuuluva jousiampuja Jere Forsberg olympiakylässä Tokiossa 23. elokuuta 2021.
Kuva: Lehtikuva

Kilpailu tulee olemaan silti todella kova, sillä maailman taso lajissa on kehittynyt valtavasti. Tänään 11 ampujaa rikkoi vanhan paralympiaennätyksen ja Kiinan Zihao He ampui kahden pisteen päähän maailman ennätyksestä.

– Ei se huolestuta, pudotuspeliammunta on ihan erilaista, kun ammutaan nuoli nuolta vastaan. Nyt on vaan laitettu porukka järjestykseen, huomenna pitää keskittyä omaan ampumiseen, Forsberg painotti.

Suosittelemme sinulle