Hyppää sisältöön

Eliel Saarisen penkin tai oven voi nyt ostaa omaan kotiinsa – Huutokaupan meklari: "En usko, että enää ikinä tulee vastaavaa esineistöä myyntiin"

Launtaina Vallilan Konepajalla huutokaupataan Suomen merkittävimpiin arkkitehteihin kuuluvan Eliel Saarisen rautatieteollisuudelle suunnittelemaa esineistöä. Esineet löytyivät sattumalta rojuvuoren alta.

Eliel Saarisen suunnittelemaa esineistöä myytiin huutokaupassa – rautatieaseman vanhat penkit yli 100-vuotiaita
Eliel Saarisen suunnittelemaa esineistöä myytiin huutokaupassa – rautatieaseman vanhat penkit yli 100-vuotiaita
Tekijät

Helanderin huutokaupan meklari Mika Sirén esittelee penkkiä. Yli satavuotias penkki on ollut aikoinaan Helsingin rautatieaseman odotustilassa.

– Tässä on varmaan kosittu ja erottu, saatu hyviä ja huonoja uutisia, Sirén maalailee.

– En usko, että enää ikinä tulee vastaavaa esineistöä myyntiin, olen siitä 99 prosenttisen varma.

Saarisen penkit ovat syviä ja matalia, ajan mittojen mukaan tehtyjä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Penkki on arkkitehti Eliel Saarisen rautatieteollisuudelle suunnittelema. Helander huutokauppaa lauantaina Saarisen kalusteita ja VR:n vanhaa esineistöä Vallilan Konepajalla. Sirénin mukaan VR:n aikoinaan varastoima tavara oli menossa roskiin, kun Helander ryhtyi toimeen ja sai järjestettyä esineille huutokaupan.

Huutokaupassa on vanhaa toimistokalustetta joka lähtöön. Kuva: Sara Salmi / Yle

Kansallisromanttisen ja jugend-arkkitehtuurin mestari Saarinen suunnitteli 1900-luvun alkupuolella VR:lle niin rakennuksia kuin esineistöäkin. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Saarinen suunnitteli vastikään hotelliksi muunnetun VR:n pääkonttorin. Lauantaisessa huutokaupassa on tarjolla arkisempaa tavaraa: Saarisen ovia ja penkkejä.

– Tämä on suomalaista kulttuurihistoriaa. Jokainen meistä on voinut avata nämä ovet matkalla Steissille kavereita treffaamaan, Sirén mehustaa.

Meklari Mika Sirénin mukaan osa Saarisen tuoleista tullaan todennäköisesti myymään useiden tuhansien eurojen hinnalla. Kuva: Sara Salmi / Yle

Mika Sirén esittelee 1910-luvulla rautatieasemalle valmistettuja ovia.

– Tämä on umpitammea. Yksi katselemassa käynyt asiakas kertoi, että ajatteli ostaa tämän tehdäkseen tästä pöydän.

Paikalta löytyy myös hintavampaa tavaraa. Sirénin mukaan Saarisen suunnittelema tikastuoli menee kaupaksi todennäköisesti nelinumeroisella hinnalla. Tuolin pohjasta löytyy teksti: "Ratapihan jaosto: huone 4004".

Suurin osa muusta tavarasta menee Sirénin mukaan kaupaksi 50–100 euron hinnalla.

VR:n musiikkiorkesterin vaatteet kuuluvat valikoiman erikoisempaan osastoon. Kuva: Sara Salmi / Yle

Erikoisempaan tarjontaan kuuluvat VR:n musiikkiorkesterin vaatteet sekä vanhat junan istuimet. Junanistuinten lähtöhinnat ovat viisikymmentä euroa.

Vanhoja junanpenkkejä harrastaville lauantainen huutokauppa on kultasuoni. Kuva: Sara Salmi / Yle

Lauantaina käytävä huutokauppa tapahtuu pääosin verkossa koronarajoitusten vuoksi.

Bruce Oreck: "Tämä on pala oikeaa historiaa"

Huutokaupassa myynnissä oleva tavara löytyi alun perin sattumalta.

Entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck osti VR:n omistamat kiinteistöt Vallilan Konepajan alueelta vuonna 2018. Oreckin suunnitelmana on luoda alueesta urbaani taiteen ja kulttuurin keskittymä.

Vuonna 1903 rakennetut hallit olivat Oreckin mukaan täpötäynnä tavaraa, josta suurin osa oli tehdasajoilta jäänyttä rojua. Raivaustöiden aikana tavaravuoren alta alkoi kuitenkin paljastumaan aarteita.

Oreck arvelee, että osa tavaroista on ollut piilossa yli viisikymmentä vuotta.

– Nämä penkit olivat rautatieasemalla vuodesta 1903 lähtien. Joku, joka taisteli Suomen itsenäisyyssodissa, on istunut näillä penkeillä. Tässä on aitoa historiaa mukana, Oreck sanoo.

Entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck osti tehdasrakennukset VR:ltä vuonna 2018. Eliel Saarisen työt löytyivät sattumalta tavaravuoren alta. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Oreckin mukaan tavaroista vain pieni osa joutui suoraan roskiin. Osa on jo myyty, osa palautettiin VR:lle, ja osa on viety entisöitäväksi tai kierrätykseen.

– Toivon, että tavaroiden seasta löytyisi vielä kulta-aarre, mutta tähän mennessä sellainen ei ole tullut vastaan, Oreck naurahtaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaina 27.8.2021 kello 23 saakka.

Muokattu 28.8.2021: Juttua täydennetty klo 16.00 Bruce Oreckin haastattelulla ja klo 18.55 videolla.

Lue myös:

Helsinkiin rakennettiin terassi, jossa pystyi ruokailemaan läpinäkyvän kupolin sisällä – Nyt kupoli joudutaan poistamaan: "Se on ihan pätsi"

Bruce Oreck haluaa Vallilan konepaja-alueesta Helsingin Camdenin: "Täällä ei ole tilaa Starbucksille"

Suosittelemme sinulle