Hyppää sisältöön

Antti Ruuskasen ansiokas ura päättyy – ei osallistunut enää Kalevan kisojen keihään karsintaan: "Harmitus, haikeus ja helpotus"

Antti Ruuskanen laittaa keihään naulaan 18 vuotta kestäneen komean arvokisauran päätteeksi. Euroopan mestari ja Lontoon olympiahopeamitalisti muistetaan erityisesti kovana kilpailijana.

Antti Ruuskanen päätti uransa Tampereella Kalevan kisoissa – katso kuinka heittäjää muistettiin
Petra Manner,
Henriikka Hiilloskorpi,
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen lopettaa pitkän, 18 vuotta kestäneen kilpauransa. Ruuskanen kertoi asiasta Kalevan kisojen keihäskarsinnan jälkeen lauantaina.

Karsinnan päätyttyä heittäjät kerääntyivät etusuoralle, ja Antti Ruuskanen saapui sinne yhdessä lajivalmentaja Tero Pitkämäen kanssa. Ruuskanen kertoi Kalevan kisojen yleisölle uransa päättymisestä.

Ruuskasen nimi oli vielä lauantaina keihään karsinnan osallistujalistalla, mutta hän ei ilmestynyt lämmittelyyn ennen kisaa.

Heittäjä lahjoitti etusuoralla luottokeihäänsä tuoreelle nuorten maailmanmestarille, Janne Läspälle. Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela kantoivat Ruuskasen kultatuolissa pois radalta.

Ruuskanen totesi Yle Urheilun haastattelussa olon olevan helpottunut päätöksen jälkeen.

– Urheiluelämää on kovaa, ja kun pääsi siitä pois, niin se on tietyllä tavalla helpotus, hän kertoo.

Antti Ruuskasta kannattelevat Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo.
Toni Kuusela (vas.) ja Lassi Etelätalo (oik.) kantoivat Antti Ruuskasta kultatuolissa juhlistamistilaisuuden jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Käsivamma sinetöi päätöksen

37-vuotias heittäjä kertoo, että ratkaisu uran päättymisestä jo ennen Kalevan kisoja varmistui vasta viime viikolla. Heittokäden hauisjänne oli vaivaillut jo pidempään, mutta Kalevan kisoja varten tehdyissä viimeistelyharjoituksissa oireita oli Ruuskasen mukaan jo paljon.

– Vielä Joensuun GP:ssä olin varma, että heitän Kalevan kisoissa. Olympialaisten jälkeen heittokäteeni tuli kuitenkin ongelmia. Sitten, kun paikat alkaa sanoa, että ei enää, niin samalla päänuppi sanoo niin. Minkä sitä terveydelleen voi, viime vuosina loukkaantumisista kärsinyt Ruuskanen toteaa.

Jos oireillut jänne olisi revennyt, olisi se saattanut vaatia leikkaushoitoa. Ruuskanen sai alkukesästä perheenlisäystä, jonka vuoksi leikkaus olisi saattanut olla liian suuri haaste.

– Jos minulla olisi käsi kantositeessä, niin olisi puolisolla kaksi vauvaa hoidettavana, Ruuskanen kertoo.

Uran päättyessä arvokisamitalistin tunteet ovat ristiriitaiset.

– Harmitus, haikeus ja helpotus ovat päällimmäiset tunteet, mutta myös onnellisuus siitä, että saa päätökseen tärkeän jutun. Se on tietyllä tavalla mahtava tunne, Ruuskanen toteaa.

Antti Ruuskanen och resten av spjutkastarna jagar en finalplats.
Amsterdamista mukaan tarttui EM-pronssia vuonna 2016. Kuva: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Nyt Ruuskanen hengähtää hetken perheen kanssa

Harmitus johtuu enimmäkseen Ruuskasen mukaan siitä, ettei uran viimeinen kausi sujunut odotetunlaisesti.

Urallaan kaksissa olympialaisissa heittänyt Ruuskanen ei päässyt mukaan Tokion olympialaisiin, eikä niin saanut täytettyä neljävuotiaana itselleen asettamaa tavoitetta olympiakullasta.

– Tähän kauteen satsattiin kovasti ja tavoite oli, että olympialaisissa pärjätään. Harmittaa kovasti, mutta enemmän olisi harmittanut se, etten olisi tähän kauteen lähtenyt, pohtii Lontoon olympialaisissa hopeaa juhlinut Ruuskanen.

Ruuskanen on nyt uuden edessä. Hänen mukaansa ensin kuitenkin hengähdetään.

– Isoimmat ajatukset ovat siinä, että pienokainen kasvaa ja kehittyy kovasti. Tässä ollaan korva ja silmät tarkkana ja vedetään hetki henkeä. Mutta paikalleen ei jäädä.

Valmennusuraa Ruuskanen ei sulje pois. Hän on keihäänheiton ohella kouluttautunut hierojaksi, liikuntaneuvojaksi ja personal traineriksi.

– Kyllä minulla olisi varmasti jotain annettavaa, Ruuskanen sanoo.

Antti Ruuskanen, EM-guld 2014.
Antti Ruuskanen kiskaisi EM-kultaa Zürichissa vuonna 2014. Kuva: All Over Press

Lupsakka savolainen valloitti urheilukansan sydämet

Suomalaisen urheilukansan sydämet lupsakan rennolla olemuksellaan valloittanut 37-vuotias Ruuskanen heitti hopeaa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. EM-kisoista pielavetisellä on vyöllään kultaa Zürichista 2014 ja pronssia Amsterdamista 2016. Hänellä on lisäksi kolme Suomen mestaruutta.

189-senttinen Ruuskanen edusti lähes koko uransa Pielaveden Sampoa. Ruuskasen ensimmäinen arvokisamitali oli 19-vuotiaiden EM-pronssi Tampereelta vuonna 2003 suomalaisten saavutettua kolmoisvoiton. Vuodesta 2019 lähtien hän edusti Viipurin urheilijoita.

Kaikkien aikojen keihäsmiesten listalta Ruuskanen löytyy sijalta 29. Ruuskasen ennätys on 88,98 metriä kantanut heitto Porin Kalevan kisoista 2015.

Antti Ruuskasen viimeiset arvokisat olivat Dohan MM-kisat vuonna 2019. Joensuun GP-kisa heinäkuussa oli heittäjän uran viimeinen kilpailu.

Antti Ruuskanen tuuletti EM-kultaa Zürichissä 2014.
Antti Ruuskanen sulatti suomalaisten sydämet huippusuoritusten lisäksi valovoimaisella persoonallaan. Kuva: 2014 Getty Images

Päivitetty kello 15.42. Lisätty Antti Ruuskasen kommentit.

Lue myös:

Takuuvarma arvokisaheittäjä nousi suomalaisten suureksi keihässuosikiksi – kertaa tästä Antti Ruuskasen upean uran huippuhetket

Kommentti: Miesten keihäässä tapahtui vaivihkaa valtava muutos, joka lävähti olympiakarsinnassa lopullisesti silmille – Etelätalolla on aito mitalisauma

Vaisusti heittänyt Antti Ruuskanen myönsi suoraan päivä ennen olympiavalintoja: "Näillä näytöillä ei tarvitse kisoihin mennä"

Antti Ruuskasen perheeseen syntyi tyttövauva – Ruuskanen aikoo avata kautensa sunnuntaina

Suosittelemme sinulle