Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimus: melkein puolet suomalaisista autoilijoista välttelee taskuparkkiin ajamista – katso, kuinka ammattilainen hoitaa homman

Taskuparkkeeraus on myrkkyä isolle osalle suomalaisista autoilijoista. Liki puolet hakee ennemmin väljemmän pysäköintipaikan kuin yrittää pysäköidä kadunvarressa kahden auton väliin. Taskuparkin arastelussa on myös maantieteellisiä eroja.

Liikenneopettajien kouluttaja Harri Saartenkorpi näyttää taskuparkkeerauksen mallisuorituksen.
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes puolet suomalaisista autoilijoista välttelee taskuparkkeerausta, selvisi pysäköintialan yrityksen EasyParkin teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista, joilla on ajokortti.

Yksi syy taskuparkkeerauksen välttelemiseen voi olla sosiaalinen paine, arvelee liikenneopettajien kouluttaja Harri Saartenkorpi Hämeen ammatti-instituutista.

– Ehkä se koetaan vaikeaksi, kun muut autoilijat ovat seuraamassa parkkeerausta. Arkuudesta pääsee eroon harjoittelemalla sellaisen ihmisen kanssa, joka osaa neuvoa taskuun peruutuksen niin, että se alkaa tuntua helpolta.

Kyselytutkimuksen perusteella naisista 15 prosenttia kieltäytyy kokonaan taskuparkista ja 57 prosenttia välttelee sitä. Miesautoilijoissa kieltäytyjiä on kuusi prosenttia ja välttelijöitä 35 prosenttia.

Taskuparkkeerausausta arastellaan vähiten pääkaupunkiseudulla. Siellä hieman yli puolet autoilijoista pysäköi taskuun ongelmitta. Keski-Suomessa vastaava osuus on vain 27 prosenttia, Pohjois-Suomessa 35.

Tampereella asuva Kiia Korvakangas sanoo mieluummin etsivänsä väljemmän parkkipaikan kuin yrittää pysäköidä kahden auton väliin.

– Jos on ihan pakko, niin silloin taskuparkkeeraan, mutta jos löytyy muu paikka niin mieluummin se. Ahtaaseen väliin on vaikea saada auto ja sitä pelkää, että kolhii autoa.

Hämeenlinnalaiselle Olli Heiskaselle on valmis parkkeeraamaan taskuun autokoulusta saaduin opein. Toki oppirahojakin on tullut parkkeerauksesta maksettua, hän myöntää.

Yksinkertaiset neuvot onnistuneeseen taskuparkkiin

Liikenneopettajien kouluttaja Harri Saartenkorpi antaa yksinkertaiset ohjeet siitä, miten taskuparkkeeraus sujuu hyvin ja helposti. Voit katsoa ohjeet myös jutun videosta.

1. Pysähdytään sen auton rinnalle, jonka taakse ollaan pysäköimässä. Samalla on syytä varmistaa, että takana olevat ovat huomanneet pysäköintiaikeet.

2. Käännetään ratista kaikki oikealle ja lähdetään varovasti peruuttamaan. Kun kuljettajan sivupeilistä näkyy takana olevan auton keula, oikaistaan ohjaus.

3. Kun oman auton etukulma on ohittanut edessä olevan auton takakulman, käännetään ratista kaikki vasemmalle.

4. Lopuksi oikaistaan auto keskelle pysäköintiruutua niin, että edessä ja takana oleva auto pääsevät lähtemään.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan klo 23:een asti.

Suosittelemme