Hyppää sisältöön

Uuden potilastietojärjestelmän hinta kaksinkertaistumassa Keski-Suomessa – kustannusten kasvu kummastuttaa kunnissa

Uusi potilastietojärjestelmä on osoittautumassa merkittävästi oletettua kalliimmaksi. Hintalappu on yllättänyt Keski-Suomessa. Kunnat linjaavat kantansa hankintaan syyskuun aikana.

Uudessa järjestelmässä sekä terveys- että sosiaalitoimen tiedot yhdistyisivät. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Neljän sairaanhoitopiirin yhteisen uuden potilastietojärjestelmän kustannukset ovat kasvamassa hurjasti Keski-Suomen osalta.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti alkuviikosta alueen kunnille, että kustannukset tulevat kasvamaan aiemmasta arviosta. Asiasta uutisoi ensin Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Kustannukset ovat Keski-Suomen osalta kaksinkertaistumassa 64 miljoonasta eurosta noin 128 miljoonaan euroon.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valmistellut kolmen muun sairaanhoitopiirin kanssa uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Asterin hankintaa yhdysvaltalaiselta it-yhtiöltä Cerneriltä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen mukaan kustannusten nousua ei pystytty ennakoimaan etukäteen, eikä oman työn osuutta ei osattu ottaa laskelmissa riittävästi huomioon.

– Oman työn osuus on noussut merkittävästi siitä, mitä meillä oli tarjousvaiheessa mahdollisuus nähdä.

Keski-Suomen lisäksi Aster-hankkeessa ovat mukana Etelä-Savon soteyhtymä Essote, Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote.

Kunnissa pohditaan hyötyjä uudelleen

Keski-Suomen kunnissa ollaan yllättyneitä hinnan kasvusta, sanoo Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.

– Kunnilta edellytetään syyskuussa päätöksiä, mutta vasta nyt selvisi, että kustannus onkin lähes 130 miljoonaa euroa. Sekin saattaa vielä kasvaa, koska kyseessä on arvioon perustuva osa.

Mäkisen mukaan kunnissa punnitaan nyt uudelleen kustannuksia suhteessa saataviin hyötyihin. Hänen mukaansa on vaikea arvioida, millaisiin päätöksiin kunnat tulevat.

Vaakakupissa painaa toisaalta ajatus siitä, että tulevalle hyvinvointialueelle olisi mahdollista saada käyttöön uusi järjestelmä, jossa sekä terveys- että sosiaalitoimen tiedot yhdistyisivät. Toisaalta kustannusten nousu osoittaa, että työtä voi olla edessä odotettua enemmän.

– Joudumme arvioimaan, onko tässä liian iso riski ja ovatko kustannukset liian korkeat suhteessa saavutettaviin hyötyihin. Ja myös sitä, pystytäänkö asia toteuttamaan halvemmalla tai paremmin.

Uusi potilastietojärjestelmä on herättänyt paljon kiivasta keskustelua myös muiden sairaanhoitopiirien alueilla.

Pohjois-Karjalassa lääkärit ovat vastustaneet hankintaa viime metreille asti. Lääkäreiden mukaan Aster on monimutkainen ja vaikea käyttää.

Aiheen käsittelyssä on ollut käänteitä myös sairaanhoitopiirien hallituksissa. Siun soten hallituksen piti torstaina hyväksyä omalta osaltaan tietojärjestelmän hankinta. Kokouksen esittelijänä toimiva Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen veti kuitenkin esityksensä pois kokouksen alla. Näin ollen hallitus ei käsitellyt asiaa lainkaan.

Toisaalta Etelä-Savon soteyhtymä Essoten valtuusto hyväksyi torstaina Aster-järjestelmän hankinnan yksimielisesti.

Uusi hankintaprosessi venyttäisi käyttöönottoa entisestään

Mikäli tietojärjestelmän hankinta kaatuisi jonkin sairaanhoitopiirin kielteiseen päätökseen, tarkoittaisi se sitä, että prosessi olisi käynnistettävä uudelleen.

Juha Kinnunen toivoo, että vuodesta 2017 suunniteltua järjestelmäuudistusta jatkettaisiin eteenpäin.

– Jos aloitetaan uusi hankintaprosessi, on siitäkin vielä pitkä matka ennen kuin ollaan tässä vaiheessa. Järjestelmien yhtenäistämiseen ja vaihtamiseen menee pian sellainen 5–7 vuotta.

Pohjimmaisena toiveena olisi, että kaikkien tahojen tiedot saataisiin koottua yhteen paikkaan.

– Tällä ratkaistaisiin tiedon kulkeminen ja yhtenäiset työkalut kaikille ammattilaisille. Hallinnollista integraatiota tärkeämpi on asiakasta ja potilasta koskevan tiedon integraatio, ja tällä se pystytään ratkaisemaan, Kinnunen sanoo.

Lue lisää: Essoten valtuusto hyväksyi uuden potilasjärjestelmän hankinnan – kustannukset yli 50 miljoonaa

Siun sote ottaa aikalisän kiistellyssä it-hankinnassa – toimitusjohtaja veti yllättäen esityksensä pois: "Asia ei ollut vielä kypsä"

Neljä sairaanhoitopiiriä hieroo jättikauppaa potilastietojärjestelmästä – lääkärit pelkäävät, ettei kukaan tiedä, mitä ollaan ostamassa

Suosittelemme sinulle