Hyppää sisältöön

“Odotan, ettei tarvitse koko päivää tuijottaa koneen ruutua. Se on ihanaa!” – yliopisto-opiskelijat iloitsevat koronarajoitusten helpotuttua

Jyväskylän yliopisto tarjoaa tänä syksynä lähiopetusta viime lukuvuotta enemmän. Lähiopetuksessa opetusryhmän koko voi olla enintään 50 henkilöä. Massaluennot toteutetaan edelleen ensisijaisesti etäopetuksena.

Hulda Rankanen ja Juho Lavonen nojaavat Liikunnan rakennuksen pylväisiin.
Opiskelijat Hulda Rankanen ja Juho Lavonen iloitsevat lähiopetuksen paluusta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle.
Eija Heikkilä,
Marja Roiha

Jyväskylän yliopiston kampuksella auringonvalo hellii rakennuksia. Myös lukuvuottaan alottavien opiskelijoiden ja henkilökunnan mieli on valoisa pahimpien koronarajoitusten väistyttyä.

Liikuntapedagogiikan viidennen vuoden opiskelija Hulda Rankasen mielestä etäopetus vaikutti eniten keskittymiseen.

– Kun tuijottaa koko päivän sitä ruutua, niin on aika vaikea keskittyä. Ehkä jollain tunnilla olen saattanut nukahtaakin. Kun kaikki koulutehtävätkin on tehty etänä, se on ollut aika raskasta. Nyt odottaa sitä, että ei tarvitse koko päivää tuijottaa koneen ruutua. Se on ihanaa.

Jyväskylän yliopiston syyslukukauden opetus käynnistyy maanantaina 30. elokuuta.

Tarjolla on lähiopetusta enemmän kuin aiemmin koronapandemian aikana. Jyväskylän yliopisto on päättänyt, että pienryhmän koko voi olla korkeintaan noin 50 henkilöä. Lisäksi turvavälit on huomioitava.

Suurten opiskelijaryhmien luennot toteutetaan ensisijaisesti etäopetuksena.

Opiskelijoiden itseopiskelutilat yliopistolla on avattu. Maskien käyttöä suositellaan myös edelleen yliopiston tiloissa.

Etäopetus heikentänyt oppimista

Liikuntapedagogiikan apulaisprofessori Arja Sääkslahti on mielissään lähiopetuksen määrän kasvusta. Hän tunnistaa hyvin tietokoneruutuun liittyvät pulmat.

– Henkilökunta on luissaan, nahoissaan ja mielessään kokenut, minkälaista on opettaa kun ei ole välitöntä kontaktia opiskelijoiden kanssa.

Etäopetus on vaikuttanut myös oppimiseen. Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehtyyn kyselyyn vastanneista opiskelijoista 40 prosenttia koki, että kaikkia oppimisen tavoitteita ei ole pystytty saavuttamaan.

Lukuvuoden alkaessa kiinnitetään huomiota erityisesti uusiin opiskelijoihin.

– Toivon keskusteluja, pohdintaa ja yhdessä tekemistä. Odotan kovasti, että etenkin uudet opiskelijat löytävät oman turvallisen ryhmän, Sääkslahti kertoo.

Yhteisöllisyys kärsinyt koronan aikana

Monille opiskelijoille lähiopetuksen alkaminen on helpotus. Lisäksi monissa opinnoissa tarvitaan myös lähiopetusta.

Esimerkiksi liikuntatieteellisessä tiedekunnassa liikuntabiologiaa opiskeleva Juho Lavonen kertoo, että urheilijan testaaminen vaatii lähiopetusta.

– Teoriaopiskelu onnistuu myös etänä verkossa, mutta urheilijan mittauksiin tarvitaan lähiopetusta, sanoo Lavonen.

Lavonen aloittaa neljättä opiskeluvuottaan eli hän tekee maisterivaiheen opintoja. Lavonen on myös ainejärjestö Sporticuksen puheenjohtaja. Koronan vuoksi myös ainejärjestön toiminta on tapahtunut etänä.

– Zoomissa ollaan istuttu ja juhlittu sitsien merkeissä. Ollaan koetettu pitää yhteisöllisyyttä yllä, mutta kun ei pystytty olemaan läsnä, niin vaikeaa se on ollut.

Jyväskylän yliopistossa noin 14 000 opiskelijaa

Jyväskylän yliopistossa aloittaa tänä syksynä 2615 uutta opiskelijaa. Kaikkiaan yliopistossa opiskelee aktiivisesti noin 14 000 henkilöä.

Vaihto-opiskelijoita otetaan tänä syksynä Jyväskylän yliopistoon rajoitettu määrä, noin 115 opiskelijaa.

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden perinteistä avajaisseremoniaa vietetään puolestaan keskiviikkona 1. syyskuuta. Tänä vuonna avajaiset järjestetään pääsääntöisesti verkossa.

Jyväskylän yliopisto
Yhä useampi opiskelija pääsee jälleen lähiopetukseen.

Suosittelemme sinulle