Hyppää sisältöön

Kalevan kisoista karsiutuneen Senni Salmisen valmentaja Matti Mononen: "Jos olisimme tienneet, olisimme ehkä hypänneet yhden varman päälle"

Naisten kolmiloikan Kalevan kisojen karsinnan ympärillä on ollut epäselvyyttä, jonka seurauksena Senni Salmista ei nähdä viikonloppuna kolmiloikkakisassa Tampereella.

Senni Salminen kuvassa
Senni Salminen loikkasi kolme yliastuttua torstaina Lausannessa. Kuva: Tomi Hänninen
Anna Näveri

Suomen ennätyksen kahdesti tänä kesänä rikkonut kolmiloikkaaja Senni Salminen ei ole hyppäämässä Kalevan kisoissa. Viime hetken takaporttia Tampereelle ei ole kantautunut Salmista valmentavan Matti Monosen korviin.

– Itselläni viimeisin tieto on, että Senni ei pääse (Kalevan kisoihin), Mononen sanoo puhelimessa.

Tämän vahvisti myös Tampereen Kalevan kisojen kilpailunjohtaja Jukka Hosio, joka sanoi aiemmin perjantaina Ylelle, että Salmisen tapaus on loppuunkäsitelty: karsintaan tai finaaliin ei ole asiaa.

Salminen hyppäsi kolme yliastuttua torstai-iltana Sveitsin Lausannessa Timanttiliigan kilpailussa ja karsiutui samalla Kalevan kisojen finaalista. Näin pääsi käymään, koska Salmiselle ja Kristiina Mäkelälle oltiin sovittu erityisjärjestely, jossa kaksikon kolme ensimmäistä hyppyä Timanttiliigassa toimisivat samalla Kalevan kisojen karsintana.

Ne kolme hyppyä Salminen astui yli.

Erityisjärjestelyä kaksikolle oli anonut Suomen Urheiluliiton (SUL) lajivastaava Tuomas Sallinen, joka on myös Kristiina Mäkelän valmentaja. Päätöksen teki Kalevan kisojen tuomarineuvosto.

Salmista valmentavan Matti Monosen mukaan tiedonkulussa oli epäselvyyksiä.

– Meillä oli sellainen käsitys, että vaikka Lausannessa tulisi kolme raksia, voisi Kalevan karsintaan edelleen osallistua, Mononen sanoo.

Yle Urheilun tietojen mukaan Salminen oli saanut SUL:n huippu-urheilun valmennuspäälliköltä Tuomo Saloselta WhatsApp-viestin, jonka mukaan kolme yliastuttua ei tarkoittaisi finaalipaikan menettämistä, vaan urheilijalla olisi tässä tapauksessa oikeus osallistua lauantaina Kalevan kisojen karsintaan Tampereen Ratinassa. Yle Urheilu on nähnyt viestin ja myös Tuomo Salonen vahvistaa näin viestittäneensä.

Mononen ei halua ottaa sen enempää kantaa viestiin, mutta toteaa:

– Sanotaan, että meille on sellainen tieto tullut, että kolmesta raksista huolimatta voi osallistua Kalevan karsintaan. Ja totta kai me olisimme osallistuneet karsintaan ja sitä myöten finaaliin, mutta ilmeisesti tällainen tieto oli väärinkäsitys.

– Ymmärrän, että kuutta hyppyä ei kenellekään anneta. Mutta jos olisimme tienneet tämän, olisimme ehkä vetäneet jonkin hypyn pikkaisen varman päälle. Nyt nimittäin lähdimme hakemaan tulosta ja taistelemaan Timanttiliigan sijoituksesta. Mutta tämä on tällaista, aina oppii jotain uutta, Mononen tuumaa.

Toisaalta Mononen painottaa, että torstaina Lausannen suoritusta tehdessä eivät Kalevan karsinnat olleet päällimmäisenä mielessä hyvän tuloksen hakeminen ja finaalipaikka Timanttiliigassa.

Matti Mononen seisoo yleisurheilukentälllä kesällä.
Senni Salmisen valmentajan Matti Monosen mukaan urheilija lähti hakemaan Timanttiliigan kisasta erityisesti hyvää sijoitusta.

"Senni pystyy kyllä hyppäämään monena päivänä peräkkäin"

Mitä mieltä Mononen on näin jälkikäteen erityisjärjestelystä?

– Minusta on ihan hyvä, että tällainen järjestettiin, enkä syytä sen puoleen ketään. Mutta totta kai vähän harmittaa se, kun oli väärinkäsitystä, eikä meille ollut sitä oikeaa tietoa tullut.

SUL:n keskiviikkoisen tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lajivastaava Sallinen anoi erityisratkaisua sillä perusteella, että "kolmiloikan kaltaisessa iskutuslajissa kolmen kilpailun hyppääminen neljän päivän sisään matkustusrasituksineen sisältää tämän tason urheilijoille kohtuuttoman suuren loukkaantumisriskin".

Entä mitä mieltä Senni oli erityisjärjestelystä, oliko se hänelle ok?

– Sanotaan, että oli se ihan ok, mutta olisi Senni voinut hypätä karsinnankin. Senni pystyy kyllä hyppäämään monena päivänä peräkkäinkin, sitä on treenattu, valmentaja Mononen vastaa.

Senni Salminen Espoon GP 27.6.2020
Matti Monosen mukaan hänen ja Senni Salmisen mentaliteettinsa ei ole varmistella vaan tehdä täysillä. Kuva: Tomi Hänninen

Yliastuttuja ja vaihtelevaa menestystä

Salminen on tehnyt tänä kesänä kahdesti Suomen ennätyksen, ensin kesäkuun alussa 14,51 metriä Turussa Paavo Nurmen kisoissa ja myöhemmin kesäkuussa voittoisat 14,63 metriä Romaniassa EM-joukkuekisassa.

Heinäkuussa puolestaan Joensuussa tuli kolme rastia. Iso pettymys koitti myös olympialaisissa, kun Salminen jäi huippuloikistaan eikä edennyt finaaliin.

– Pääkopasta jäi kiinni. Ihan sama, miten hyvässä kunnossa, jos pää ei kestä. Tuli ehkä ylimietittyä tätä hommaa, ensimmäistä kertaa olympialaisissa kilpaillut Salminen kommentoi medialle Tokiossa.

Nyt Lausannessakaan kisa ei mennyt putkeen. Onko Salmisen piinana nyt jonkinlainen este tai kovien odotusten tuoma ramppikuume?

– En näkisi, että on siitä kiinni. Nytkin, kun katsoo viimeistä hyppyä, ei se ole paljoa yli, Mononen toteaa.

Monosen mukaan hänen ja Salmisen mentaliteettinsa ei ole varmistella vaan tehdä täysillä, all in.

– Varman päälle vetäminen ei kuulu pelikirjaani. Ikinä tarkoitus ei ole tehdä kolmea raksia, ei me ihan tyhmiä olla. Nytkin otimme taaksepäin, mutta välillä se on pienestä kiinni. Aina oppii, Mononen tuumaa.

– Tällä kaudella on ollut paljon hyvää, mutta myös ollut vähän huonompaa. Tämä on ollut hyvää kokemusta sekä urheilijalle että valmentajalle.

Syyskuussa häämöttää jo yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu, mutta Salmisen osallistuminen ei tunnu olevan satavarma juttu. Valmentaja Monosen mukaan loppukausi on "vielä vähän auki".

– Katsotaan pari päivää ja tehdään päätökset. Senni aika pitkälti päättää itse, myös Ruotsi-ottelusta. Mutta todennäköisesti hän sen ottelun hyppää vielä, Senni on hyvässä kunnossa, ei siinä mitään.

Lue myös:

Tästä Senni Salmisen Kalevan kisa -saagassa on kyse: Sai SUL-pomolta tekstiviestin, joka lupasi yhtä, mutta todellisuus olikin aivan toinen

Senni Salminen jää ulos Kalevan kisoista – SE-nainen jäi dramaattisesti ilman tulosta Timanttiliigassa

Suosittelemme sinulle