Hyppää sisältöön

Hanavettä voi nyt juoda keittämättä Juvan vesilaitoksen alueella – hanat auki ja vesi hetkeksi juoksemaan, jotta putket puhdistuvat

Juvan vesilaitoksen juomavesi kehoitettiin keittämään, koska siinä havaittiin enterokokki-bakteeria.

Juvan vesilaitoksen vedestä ei ole löytynyt enää eneterokokki-bakteeria. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Greta Virranniemi

Juvan vesilaitoksen talousvesi on nyt juomakelpoista, eikä sitä tarvitse enää keittää. Asiasta kertovat Juvan vesi- ja viemärilaitos sekä Järvi-Saimaan Palvelut tiedotteessaan lauantaina.

Juvan vesilaitoksen alueen ruoka- ja juomavesi kehoitettiin keittämään enterokokki-bakteerihavainnon takia 16. elokuuta alkaen. Enterokokkeja havaittiin kahdessa näytepisteessä.

Haitallisia bakteereja tuhottiin verkostoveden kloorauksella.

Terveydensuojeluviranomainen on ottanut näytteitä eri puolilta verkostoa keittokehoituksen aikana. Uusissa näytteissä ei ole todettu enterokokkeja eikä koliformisia bakteereja.

Vettä on nyt hyvä juoksuttaa kiinteistöjen vesipisteistä hetken aikaa, jos se on seissyt putkistoissa, tiedotteessa kehoitetaan. Siten putkistot huuhtoutuvat ja kloorattu talousvesi pääsee vaikuttamaan niihin.

Suoraan verkostoveteen kytketyt laitteet tulee puhdistaa niiden omien ohjeiden mukaan. Sellaisia voivat olla esimerkiksi astianpesukoneet, vesiautomaatit, jääpalakoneet ja kahviautomaatit.

Salajärven vesilaitoksen vesi turvallista

Vesiongelman syyksi paljastui Salajärven vesilaitos, jossa huomattiin laiterikko, säiliöhalkeama ja rakennerikkouma. Näiden takia vesilaitoksen järjestelmiin on voinut päästä sadevettä ja maavettä.

Vesilaitosta on korjattu ja puhdistettu. Akuutit työt ovat valmistuneet, ja näytteet kertovat, että vesilaitoksen vesi on turvallista. Osa puhdistus- ja kunnostustoimista jatkuu edelleen.

Tiedotteen mukaan häiriötilanteen havainnot käydään läpi ja niiden pohjalta mietitään, miten vesiturvallisuutta ja häiriötilanteiden hallintaa voidaan kehittää.

Suosittelemme sinulle