Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Loukkaantumiskurimuksessa kamppaileva Lotta Harala sai uuden valmentajakaksikon – "Välillä oli jo aika synkät fiilikset"

Kalevan kisojen viisinkertainen mitalisti Lotta Harala siirtyy Anne Suorannan ja Kati Ala-Huikun valmennukseen. Yhteistyö Matti Liimataisen kanssa päättyi alkuvuodesta luottamuspulan vuoksi.

Lotta Harala Kalevan kisoissa vuonna 2020.
Lotta Harala Kalevan kisoissa vuonna 2020. Tänä vuonna kotistadionilla Tampereen Ratinassa pidettäviin kisoihin Harala ei päässyt osallistumaan. Kuva: Saimi Airaksinen / All Over Press
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aituri Lotta Haralan ura jatkuu kahden valmentajan muodostaman tiimin johdolla, kertoo Urheiluliitto tiedotteessaan. Jatkossa Haralan lajivalmennus on Anne Suorannan käsissä ja fysiikkavalmennuksesta huolehtii Kati Ala-Huikku.

– Ensi kesän tavoitteena ovat EM- ja MM-kilpailut, mutta jo hallikausi on tärkeää ranking-pisteiden keruun takia, Harala sanoo tiedotteessa.

Tiimin työ on jo käynnissä, vaikka pääpaino Haralan harjoituksissa on rasitusvammojen kuntoutuksessa. Haralaa pitkään kiusannut säären rasitusmurtuma on luutunut hyvin.

– Kuntoutus on jatkunut joulukuusta lähtien, mutta vasta kuukausi sitten siihen löytyi oikea tapa. Tuntui, että siihen asti hakkasin päätä seinään. Välillä oli jo aika synkät fiilikset, Harala kertoo.

Haralan yhteistyö Matti Liimataisen kanssa päättyi alkuvuodesta luottamuspulan vuoksi.

Harala sai Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta viime syksynä. Hän antoi antoi viime elokuussa Espoon GP-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailuissa kielletty piriste.

Harala arveli piristeen joutuneen hänen elimistöönsä kreatiinivalmisteesta.

Toimintakielto alkoi viime vuoden lokakuussa ja päättyi 12. tammikuuta 2021. Liimatainen sai tietää Haralan dopingrikkeestä samana päivänä kuin se julkaistiin, eli 29. tammikuuta.

"Kaikki mahdollisuudet nousta uudelle tasolle"

Uusi valmennustiimi ja kuntoutuksessa otetut harppaukset kertovat Haralalle, että paluu kansainväliselle tasolle on mahdollista kesän mittaisen kilpailutauon jälkeen.

– Ennen kuin vammat tulivat, olin paremmassa kunnossa kuin viime kesänä ja silloin juoksin ennätykseni. Uskon, että tässä on kaikki mahdollisuudet nousta uudelle tasolle, Harala sanoo.

Suoranta on kokenut aitajuoksuvalmentaja, joka valmentaa muun muassa moninkertaista SM-mitalistia Matilda Bogdanoffia.

– Tarkoitus on, että käyn viikoittain Helsingissä tekemässä harjoituksia Suorannan johdolla ja Ala-Huikku on sitten mukana Tampereella päivittäisharjoittelussa, Harala sanoo.

Haralan, 29, ennätys on viime kesänä juostu 13,07. Hän on voittanut yhden Suomen mestaruuden ja kaikkiaan viisi Kalevan kisojen mitalia.

Lue myös:

Valmentaja pani yhteistyön Lotta Haralan kanssa poikki – perustelee päätöstä luottamuspulalla: "Minulle ei kerrottu toimintakiellosta"

Lotta Haralan tapaus muutti Urheiluliiton toimintatapoja – puheenjohtaja Itanin mukaan viestinnässä epäonnistuttiin

Lotta Harala pöyristyi kurinpidon ja SUEKin päätöksestä – kertoo nyt, mikä aiheutti suuren tulkintaeron: "Hän on ollut katsomassa treenejä"

Positiivisen dopingnäytteen antanut Lotta Harala rikkoi toimintakieltoaan – selvisi ilman uutta rangaistusta

Suosittelemme