Hyppää sisältöön

Afganistanilaisurheilijat saapuivat sittenkin paikalle Tokion paralympialaisiin – eivät osallistu haastatteluihin kisoissa

Zakia Khudadadi ja Hossain Rasouli pääsivät sittenkin kisoihin. Vielä viime viikolla heidän tilanteensa kisoihin osallistumisen suhteen näytti mahdottomalta.

Kisojen avajaisissa Afganistanin lippua kannettiin ilman urheilijoita. Kuva: 2021 Getty Images

Tokion paralympialaisten urheilijakylässä koettiin sunnuntaina tunteikkaita hetkiä. Kisojen kaksi afganistanilaisurheilijaa Zakia Khudadadi ja Hossain Rasouli pääsivät suurten ponnistelujen jälkeen sittenkin kisoihin.

Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) kertoi, että urheilijat saatiin evakuoitua Afganistanista Ranskaan noin viikko sitten.

IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsons, urheilijaneuvoston puheenjohtaja Chelsey Gotell ja Afganistanin joukkueenjohtaja Arian Sadiqi ottivat urheilijat vastaan sunnuntaina Tokiossa.

– Tapaaminen urheilijoiden kylässä oli äärimmäisen tunteikas. Kaikilla oli huoneessa paljon kyyneliä, IPC:n tiedottaja Craig Spence sanoi.

– Molemmat urheilijat ovat täällä Tokiossa täyttämässä unelmiansa, ja he lähettävät samalla erittäin vahvan toivon sanoman muulle maailmalle.

Vielä viime viikolla Khudadadin ja Rasoulin osallistuminen paralympialaisiin näytti mahdottomalta, kun äärijärjestö Taliban otti hallinnan urheilijoiden kotimaassa. Tiistaina järjestetyissä kisojen avajaisissa Afganistanin joukkue esiteltiin stadionilla, mutta paikalla oli vain maan lippua kantanut vapaaehtoistyöntekijä.

Spencen mukaan Khudadadi ja Rasouli eivät osallistu haastatteluihin kisoissa, mutta urheilijat saavat liikkua vapaasti kisakylässä kolmen päivän karanteenin jälkeen.

Khudadadi ja Rasouli viettivät edellisen viikon Pariisissa Ranskan urheiluministeriön harjoituskeskuksessa. Khudadadi kilpailee ensi torstaina naisten taekwondossa luokassa K44. Pikajuoksija Rasouli ei ehtinyt osallistua miesten T47-luokan 100 metrille, mutta kilpailee tiistaina pituushypyssä.

Lue myös:

Yle seuraa Tokion paralympialaisten 6. päivää: Tähti ei selvinnyt finaaliin 400 metrillä, Lähteenmäki karsiutui vapaauinnissa

Afganistanilaisnaisen unelma särkyi pirstaleiksi – pyytää apua, että pääsisi urheilemaan paralympialaisiin

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijat kahtia – Manni on kuin kotonaan, Heikkinen kauhuissaan: "Heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe"

Suosittelemme sinulle