Hyppää sisältöön

Ratakelaaja Toni Piispasella on Tokiossa kaksi päämatkaa, koska molemmilla "on kulkenut niin hyvin" – "Lähdetään ilman muuta mitalijahtiin"

Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen kilpailee Tokion paralympialaisissa T51-luokassa sekä 100 metrin että 200 metrin loppukilpailuissa. Piispanen aloittaa kisaurakkansa tiistaina.

Toni Piispanen kertoo, että 100 metrin kelauksesta tulee tiukka
Toni Piispanen kertoo, että 100 metrin kelauksesta tulee tiukka

Ylen Paralympialaiset 2020 -tapahtumasivulta löydät joka päivä kisojen kiinnostavimmat puheenaiheet ja uutiset.

Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen kertoo 100 ja 200 metrin T51-luokan kilpailuista tulevan tiukkoja. Piispanen kisaa tiistaina 31. elokuuta 200 metrin loppukilpailussa sekä perjantaina 3. syyskuuta 100 metrin finaalissa.

– Kaksi belgialaista ovat kymmenyksen sisällä. Lisäksi Meksiko ja Algeria ovat meidän lähettyvillä. Kisasta tulee todella tiukka, Piispanen sanoo Yle Urheilulle.

Belgialaiset Roger Habsch (19,75) ja Peter Genyn (19,85) ovat esimerkiksi 100 metrillä vain hieman edellä Piispasen kauden parasta, 19,86. Meksikon Edgar Navarro Sanchezin aika on 22,33 ja Algerian Mohamed Berrahalin 22,44.

Piispanen on kovassa kunnossa Tokion paralympialaisissa. Hänen päämatkansa on 100 metriä, mutta hän kertoo 200 metristä tulleen hänelle toinen päämatka. Elokuun alussa Piispanen kelasi Jyväskylässä maailmanennätysajan 36,36.

– Kun on kulkenut niin hyvin, molemmissa lähdetään ilman muuta mitalijahtiin. Kova tulee olemaan kisa, mutta kaikkemme yritämme, että saisimme mitalit kotiin.

Aiempaa parempaa menestystä Tokiossa

Piispanen itsekin toteaa kuntonsa olevan todella hyvä. Hän sanoo oman perustasonsa olevan parempi kuin aikaisempina vuosina, mutta uskoo kunnon olevan kova kilpakumppaneillakin.

Silti hänen oma tilanteensa on parempi kuin Rion paralympialaisissa vuonna 2016.

– Olkapääni leikattiin saman tien, kun palasin Riosta. Urakin oli silloin vaakalaudalla. Olkapäätä kannatti kuntouttaa yhdeksän kuukautta, sillä nyt se on täysin kivuton. Olen saanut terveenä harjoitella ja se on tuottanut hyvää tulosta.

Piispanen saapui Tokioon viime hetkillä. Hän kertoo tarjolla olleen kaksi vaihtoehtoa – joko viisi päivää etuajassa tai viime tingassa. Syynä myöhäiseen saapumiseen hän sanoo olleen "hotellikuoleman" välttämisen.

– Tiedettiin, että täällä eletään aika tiukoissa olosuhteissa, paljon hotellihuoneissa. Toinen syy on lämpö, kun ei haluttu lukkiutua ilmastoituun huoneeseen.

Sekä olympialaisten että paralympialaisten aikaan urhelijat ovat kertoneet kuumankostean Tokion olevan hankala paikka urheilla. Myös Piispanen sanoo olosuhteiden olevan vaikeat.

– Lauantaina harjoittelukentällä kehon lämpötila oli aika korkea. Voisin kuvitella, että jos kävelijöillä oli vaikeaa aiemmin olympialaisissa, myös kelaajat – varsinkin luokissa, joissa ei paljon hikoilla – ovat vaikeuksissa.

Piispanen kertoo viilentämiskeinoja olevan käytössä useita: jäähdytysliivit, sumutepullot, jääpussit ja kylmä vesi. Lisäksi suoraa auringonpaistetta pyritään välttämään mahdollisimman paljon.

– Todennäköisesti tullaan tekemään vielä niin, että alkulämmittely kelataan rullilla viileässä tilassa. Aikaisemmissa paralympiakisoissa minulla ei ole ollut rullia mukana, mutta nyt on. Se mahdollistaa sen, ettei tarvitse läkähdyttää itseään harjoittelukentällä ennen kisaa.

Piispasen kilpailut ti 31.8. klo 04.16 (200m) ja pe 3.9. klo 14.46 (100m).

Ylen Paralympialaiset 2020 -tapahtumasivuilta löydät kaikki kisauutiset, Suomen joukkueen ja lähetystiedot. Suomalaiset mitalisuosikkien esittelyt, ja Suomen joukkueen kilpailuaikataulun löydät kootusti täältä.

Lue myös:

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

Yle seuraa Tokion paralympialaisten 7. päivää: Marjaana Heikkinen sai pronssimitalin kaulaansa, Manni kelasi sadalla metrillä viidenneksi

Nähdäänkö myös paralympialaisissa hurjat ennätystalkoot? Pitkään voittamaton Leo-Pekka Tähti uskoo täysin päinvastaiseen tilanteeseen

Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijat kahtia – Manni on kuin kotonaan, Heikkinen kauhuissaan: "Heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe"

Suosittelemme sinulle