Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidenttiparin uusi koira Osku on harvinaisuus, jonka rotutovereita on Suomessa vain kourallinen – tällainen otus on tenterfieldinterrieri

Tenterfieldinterrieri on uusi koirarotu Suomessa. Kennelliiton tietojen mukaan Suomeen on rekisteröity vain 22 tenterfieldinterrieriä. Kennelliiton Harri Lehkonen ennustaa rodun suosiolle presidentillistä nostetta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön perhe on saanut uuden jäsenen koiranpennusta. Arkistokuva. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia
Tatu Kuukkanen,
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön perhe on saanut uuden jäsenen koiranpennusta. Uutinen oli ensin Iltalehdessä. Presidentin puoliso Jenni Haukio kertoo asiasta Facebookissa ja Twitterissä.

– Perheeseemme on liittynyt uusi jäsen, tenterfieldinterrierin pentu – Osku, Haukio kirjoittaa.

Osku-nimen saanut koiranpentu on rodultaan tenterfieldinterrieri. Tenterfieldinterrieri on australialainen koirarotu, jota Kennelliiton nettisivuilla luonnehditaan vahvaksi, aktiiviseksi, ketteräksi, monipuoliseksi ja kätevänkokoiseksi työterrieriksi.

Luonteeltaan rotu on itsevarma, oppivainen ja isäntäväelleen uskollinen. Tenterfieldinterrieri on kooltaan pieni koira, sillä se on alle 30 senttimetriä korkea.

Presidenttiparin edellinen koira, bostoninterrieri Lennu nousi kansansuosikiksi ja jopa kansainväliseen maineeseen. Lennu kuoli aivolisäkekasvaimeen toukokuussa.

Suomessa vain 22 yksilöä, presidentillinen näkyvyys lisää suosiota

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että tenterfieldinterrieri on varsin uusi koirarotu Suomessa. Tähän mennessä Suomessa on rekisteröity vain 22 tenterfieldinterrieriä.

Ulkomailta tuotuja ja Kennelliittoon rekisteröityjä tenterfieldinterriereitä on toissavuodelta ja viime vuodelta yhteensä 9. Lisäksi tänä vuonna rotuun on Suomessa syntynyt ja rekisteröity 13 pentua.

– Mistä lie presidenttipari on keksinyt juuri tämän rodun, Lehkonen pohtii.

Lehkonen tuntee terrierit hyvin, sillä hän on vaimonsa kanssa kasvattanut jo 50 vuotta kettuterrierejä. Hän on käynyt myös Australiassa ja toiminut siellä ulkomuototuomarina koiranäyttelyissä, jossa oli myös tenterfieldinterrierejä mukana.

Lehkonen uskoo, että rotu tulee varmasti yleistymään lähivuosina Suomessa presidentillisen statuksen myötä.

– Pennunkyselijöitä on tulossa varmasti jonoksi asti. Kyllä tämä nostetta aiheuttaa, sillä näitä on hyvin verrattuna moniin muihin uusiin rotuihin, Lehkonen myhäilee.

Suomessa tenterfieldinterriereitä on viidellä kasvattajalla, kertoo presidentin pennun kasvattaja Kirsi Hautakangas. Pentuja on syntynyt tähän mennessä kolmessa kennelissä. Koirat on tuotu Suomeen Australiasta ja Ruotsista.

Vaikka kysyntää olisi, tenterfieldinterrierien määrä Suomessa tuskin kasvaa nopeasti, Hautakangas arvioi. Kaikki tiedossa olevat pennut on varattu ja Australiasta on varsinkin nyt vaikea saada koiria tuotua Suomeen.

Tenterfieldinterrieri tunnetaan seurakoirana ja maatilojen hiirentappajana

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että tenterfieldinterrieri tunnetaan Australiassa perinteisesti seurallisena maatilojen rottakoirana, niin sanottuna “hiirentappajana”, joka pitää hiiret, rotat ja muut pienpedot loitolla - vähän samaan tapaan kuin jackrusselinterrieri Englannisssa.

– Ulkonäöltään tenterfieldinterrieri muistuttaa myös kääpiöpinseriä, joka on saksalainen seurakoira. Tenterfieldinterrierin luonne on reipas, vilkas ja iloinen maatilan seurakoira, eli oikein kiva koira, Lehkonen analysoi.

Hän uskoo, että kyseessä on hyvin terve rotu, sillä tenterfieldinterrieri on maatiaiskantaa ja maatiloilla eivät perinteisesti sairaat yksilöt menesty.

Erilaisia terrierejä on maailmassa ja Suomessa runsaasti, mutta juuri tämä terrierirotu on harvinainen.

– Jos rotu on Suomessa harvinainen, niin ei se kovin yleinen rotu ole Australiassakaan, Lehkonen taustoittaa.

Kansainvälinen kennelliitto on rekisteröinyt yli 400 koirarotua maailmassa, joista Suomessa on rekisteröitynä noin 330, Kennelliiton Lehkonen kertoo. Suomi on siis tunnettu siitä, että täältä löytyy melkeinpä kaikkia maailman koirarotuja monipuolisesti.

Juttua korjattu 29.8. kello 20.32. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, rodun kasvattajia on Suomessa viisi ja koirat on tuotu Australiasta ja Ruotsista.

Juttua muokattu 29.8. kello 17:50. Tarkennettu Kennelliiton tietoja tenterfieldinterrierin määristä. Aiemmin ulkomailta tuotujen ja kennelliittoon rekisteröityjen 9 tentenfieldinterrierin lisäksi tänä vuonna rotuun on Suomessa syntynyt ja rekisteröity 13 pentua.

Suosittelemme