Hyppää sisältöön

Kalevan kisoissa paljon huippuhetkiä ja hyviä kilpailuja – suomalaiset pääsevät Ruotsi-otteluun positiivisessa vireessä

Kalevan kisoissa Tampereella nähtiin viikonloppuna kovia tuloksia ja hienoja kilpailuja. Alla joitakin erityisesti mieleen jääneitä. Ensi viikonloppuna edessä on Ruotsi-ottelu.

Wilma Murto.
Wilma Murto hyppäsi Suomen ennätyksen 472 Kalevan kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Sakari Lund

1. Wilma Murron Suomen ennätys

Kalevan kisat huipentuivat sunnuntai-iltana Wilma Murron Suomen ennätykseen, jota hän on odottanut pitkään. Murto hyppäsi tuloksen 471 tammikuussa 2016. Se on edelleen nuorten maailmanennätys. Tulos nosti odotukset pilviin, mutta sitä seurasi vaikeampia aikoja.

Murron ura kääntyi uuteen nousuun, kun hän palasi Jarno Koivusen valmennukseen. Tänä vuonna hän oli Tokion olympialaisissa viides ja nyt ennätys parani vihdoin.

– Se on käsittämättömän kova tulos. Olosuhteet eivät olleet ihan optimaaliset, siellä oli jopa vastatuulta. Hän teki myös hyviä yrityksiä 480:sta. Nämä ovat isoja asioita Wilman uralle ja antavat näköalaa korkeammallekin, Yle Urheilun asiantuntija Petri Keskitalo sanoi.

2. Keihäsmiehet

Oliver Helander Kalevan kisoissa.
Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Sunnuntain toinen ilonaihe olivat mieskeihäänheittäjät, jotka yltyivät suomalaisittain hyvätasoiseen kilpailuun Oliver Helanderin johdolla. Helander heitti 86,13, Lassi Etelätalo 83,05 ja Toni Kuusela 82,15. Onko Suomen perinnelaji jälleen nousussa?

– Se oli kovatasoinen kilpailu. 86 on kova tulos suomalaiselle tällä hetkellä ja kolme kaveria heitti yli 80. Nyt kun Oliverilla alkaa yhteistyö Tero Pitkämäen kanssa, niin jospa ensi kesänä tulokset alkavat jo ysillä, Keskitalo totesi.

3. Pituudessa 16-vuotias yllätysmestari

Kasperi Vehmaa.
Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Lauantaina säväytti todellinen yllättäjä, miesten pituushypyn voittanut 16-vuotias Kasperi Vehmaa. Hänen voittotuloksensa oli 749. Nuori mies uskoi jo etukäteen hyvään tulokseen.

– Mitali oli tavoitteena, mutta en uskonut, että kultaa tulisi. Mutta tämmöistä tänään. Kerran aikaisemmin olen hypännyt samanlaisen tuloksen lievään myötätuuleen, joten ajattelin, että miksi se ei onnistuisi tänään. Kaikkea on tasaisesti parannettu tänä kesänä, Vehmaa sanoi.

Suomen nuoret yleisurheilijat ovat esiintyneet vahvasti tällä kaudella. Tässä on jälleen yksi uusi nimi.

4. Samuel Purola tuplamestari pikamatkoilla

Samuel Purola
Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Musta pipo päässään juossut Samuel Purola hallitsi pikamatkoja Ratinassa. 100 metrillä voittoaika oli 10,38 ja 200 metrillä 20,80. Purola oli molempien matkojen jälkeen sitä mieltä, että hänellä olisi rahkeita juosta kovempaakin. Purola on isossa roolissa ensi viikonloppuna Ruotsi-ottelussa. Pikamatkoilla on jaossa paljon pisteitä.

Keskitalo odottaa Ruotsi-ottelusta mielenkiintoista kamppailua.

– Siitä tulee jännä kamppailu. Lähdemme ehkä vähän altavastaajina, mutta tämä viikonloppu osoitti, että suomalainen yleisurheilu on hyvällä tasolla. Hyviä tuloksia kautta linjan, hyviä kilpailuja ja hyviä venymisiä.

Lue myös:

Wilma Murto hyppäsi Suomen ennätyksen Kalevan kisoissa – sanoo hyppäämisen olevan "juuri nyt todella kivaa"

Wilma Murto hyppäsi SE:n, Oliver Helander heitti yli 86 metriä – Yle seurasi Kalevan kisojen päätöspäivää

Suosittelemme sinulle