Hyppää sisältöön

Ohrasato jää tänä vuonna selvästi pienemmäksi – panimoilla paineita nostaa tuotteiden hintaa

Ohrasadon pieneminen vaikuttaa oluen hintaan ja pakkausten saatavuusongelmat nostavat itse tölkin hintaa. Voi olla, että Etelä-Savon panimoillakin joudutaan nostamaan tuotteiden kuluttajahintoja.

Korona-aikana on törmätty myös pakkausmateriaalien saatavuusongelmiin, joka on aiheuttanut esimerkiksi luvattujen tilauksien viivästymistä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Tämän vuoden heikko ohrasato voi aiheuttaa painetta nostaa panimoiden kuluttajahintaa.

Pro Agria kertoi aiemmin, että kuivuuden vuoksi ohran sato on jäämässä 40–60 prosenttiin tavanomaisesta kaikkien kuivimmilla alueilla ja 70-80 prosenttiin muualla maassa.

Mikkelissä toimivasta Saimaa Brewingistä kerrotaan, että mallasohran hinnan nousun vaikutus tuotteen kuluttajahintaan voi olla muutamia senttejä per pakkaus. Myös savonlinnalaisesta Olaf Brewingista korostetaan, että huono sato voi aiheuttaa painetta nostaa hintoja.

Koronapandemia on aiheuttanut muitakin haasteita panimoille. Molemmat panimot kertovat pakkausmateriaalien saatavuusongelmista, joka on aiheuttanut esimerkiksi luvattujen tilauksien viivästymistä. Jos tölkkien saatavuusongelmat jatkuvat tulevaisuudessakin, odotetaan panimoissa nousupainetta myös pakkausmateriaalien hinnoissa.

– Kun pandemia tuli, niin ihmisten juomatottumukset muuttui siinä mielessä, että ei juotu juomia ravintoloissa vaan kotona. Silloin ostettiin pienempiä tölkkejä, niin tämä on sitten vaikuttanut siihen, että tölkit kiertää jossain ja ne ei ole tullut uudelleen täytettäväksi. Se on tämänlainen globaali ilmiö tällä hetkellä. Kaikki panimot painivat tämän ongelman kanssa Suomessa kuin maailmallakin, vahvistaa Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

– Jos tilanne jatkuu nykyisen kaltaisena, on ensi vuonna odotettavissa haasteita tuotannon kanssa sekä nousupainetta pakkausmateriaalien hinnoille, Saimaa Brewingin toimitusjohtaja Tomas Lindfors pohtii.

Olaf Brewingilta kerrotaan, että panimo on siirtynyt tuotannossa syksyllä täysin tölkkeihin. Tölkit on tilattu jo viime maaliskuussa.

– Silti tehtailla on ollut viivästyksiä. Koronan aiheuttama kulutuksen siirtyminen ravintoloista koteihin vaikuttaa, myös yksittäisten tehtaiden raaka-ainepula. On kuultu myös tehtailla tapahtuneista koronatartunnoista. Nämä kaikki vaikuttavat siihen että tilaukset viivästyvät luvatusta, Olaf Brewingin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen kertoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle