Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uudenkaupungin rauhanpalkinto siviilikriisinhallinnan ja kouluhyvinvoinnin kehittäjille

Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson on työskennellyt kriisipesäkkeissä ja psykologian professori Christina Salmivalli kehitti Kiva koulu -ohjelman.

Uudenkaupungin rauhanpalkinnon saanut Kirsi Henriksson.
Uusikaupunkilaissyntyinen Kirsi Henriksson toimii sisäministeriön alaisen Kriisinhallintakeskuksen johdossa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Hannu Vähämäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäistä kertaa jaetun Uudenkaupungin rauhanpalkinnon sai kaksi henkilöä. Palkitut ovat Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson ja Turun Yliopiston professori Christina Salmivalli.

Palkinnot ovat suuruudeltaan 4 000 euroa. Yleisöltä tuli ehdotuksia palkinnon saajaksi kaikkiaan 33.

Kriisipesäkkeistä Kriisinhallintakeskuksen johtoon

Kirsi Henriksson sai palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä rauhantyöstä. Uusikaupunkilaissyntyinen Henriksson siirtyi sisäministeriön alaisen Kriisinhallintakeskuksen johtoon Nigeristä, jossa hän johti Euroopan unionin siviilikriisinhallintaoperaatiota. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Malissa, Libyassa ja Irakissa.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Kirsi Henriksson on omassa työssään rakentanut ja luonut mahdollisuuksia rauhalle ja rauhanomaiselle toiminnalle sotilaallisen rauhantyön ulkopuolella.

– Aika moni unohtaa, että meillä on yli 15 vuotta ollut suomalaisia erilaisissa siviilikriisinhallintatehtävissä. Heistä naisia on yli 40 prosenttia. Ehkä se vaikuttaa harmaalta arjen puurtamiselta, mikä ei välttämätä ole kiinnostavaa median näkökulmasta. Siksi haluankin omistaa tämän palkinnon heille, sanoi Kirsi Henriksson palkintojenjakotilaisuudessa.

Kiva koulu -ohjelman kehittäjä

Christina Salmivalli sai tunnustuksen toimimisesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa. Salmivalli on psykologian professori, joka on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa tehnyt uraauurtavaa kiusaamiseen liittyvää tutkimusta 1990-luvun alusta lähtien.

Salmivalli kehitti ryhmineen Kiva koulu -ohjelman, jonka tavoitteena on ollut ennaltaehkäistä ja vähentää koulukiusaamista sekä lisätä kouluhyvinvointia. Salmivallin työ on saanut sekä kansallista että kansainvälistä tunnustusta.

Christina Salmivalli lähikuvassa.
Christina Salmivalli on tehnyt uraauurtavaa kiusaamiseen liittyvää tutkimusta 1990-luvun alusta lähtien. Kuva: Turun yliopiston viestintä/University of Turku Communications

Salmivalli kertoo, että palkinnolle on jo mietitty käyttöä. Rahasumma käytetään Ole muutoksen tekijä -kampanjan tarpeisiin.

– Haluamme haastaa kaikki nuoret ideoimaan keinoja kiusaamisen vähentämiseksi. Kyseisen 4 000 euron palkintosumman saa paras ehdotus hankkeen toteuttamiseksi, kertoo Christina Salmivalli.

Seuraava palkinto vuonna 2025

Uudenkaupungin kaupunki perusti juhlavuoden kunniaksi Uudenkaupungin rauhanpalkinnon jaettavaksi merkittävistä rauhaa edistävistä teoista. Palkinnon kautta kaupunki haluaa tukea toimintaa ja tekoja entistä oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja sopuisamman maailman puolesta.

Tunnustukset jaettiin maanantaina, Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivänä kaupungin vanhassa kirkossa. Jatkossa palkinto jaetaan joka neljäs vuosi.

Suosittelemme