Hyppää sisältöön

Lampaat tekivät selvää jälkeä vieraslajista Hämeenlinnan Ojoisilla

Parisenkymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut syömässä jättipalsamia Ojoisten vankilan viereisessä pienessä metsikössä. Lampaat ovat kalunneet kesän aikana reilun kahden hehtaarin alueen tarkkaan.

Lampaat aloittivat palsamiurakkansa alkukesästä ahnaasti. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hämeenlinnassa on saatu hyviä kokemuksia lampaista vieraslajien tuhoajina. Parisenkymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut syömässä jättipalsamia Ojoisten vankilan viereisessä pienessä metsikössä. Lampaat ovat kalunneet kesän aikana reilun kahden hehtaarin alueen tarkkaan.

Varsinkin vaikeakulkuisessa maastossa lampaiden käyttäminen on helpompaa kuin esimerkiksi kasvustojen niittäminen, kertoo puistomestari Jouko Keskimaa.

– Tällaisilla alueilla, joissa samalla hoidetaan maisemaa, lampaat tekevät sen ekologisesti. Lampaista on iloa muutenkin.

Jättipalsamin siemenet säilyvät maassa pitkään. Sen vuoksi kasvustoja täytyy hävittää ainakin kolmena peräkkäisenä kesänä, jotta ne saadaan tuhottua.

Keskimaa kertoo, että suunnitelmissa on laajentaa lampaiden jättipalsamin torjuntaurakkaa ensi kesänä kahdelle uudelle alueelle.

– Aitatolppia on jo tilattu lisää.

Toinen uusista alueista sijaitsee nykyisen lampaiden hoitaman metsikön lähettyvillä Ojoisilla. Toinen alueista sijaitsee Visamäessä Kymppitien ja Visamäen kampuksen välissä.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle