Hyppää sisältöön

Patrialle tärkeät kaupat: toimittaa panssariajoneuvoja Latviaan

Patria toimittaa Latviaan yli 200 miehistön kuljetukseen tarkoitettua 6x6-panssariajoneuvoa. Yhtiö on myös allekirjoittanut aiesopimuksen 160 ajoneuvosta Suomen puolustusvoimille.

Patrian 6x6-panssariajoneuvoja toimitetaan Latviaan vuosina 2021-2029. Kuva: Patria
Nina Keski-Korpela

Patria toimittaa Latviaan yli 200 miehistönkuljetukseen tarkoitettua 6x6-panssariajoneuvoa. Ne on kehitetty yhteistyöohjelmassa. Toimitussopimukseen sisältyvät myös niiden tuki- ja koulutusjärjestelmät. Kaupan arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Ajoneuvot toimitetaan vuosina 2021-2029.

Suomi ja Latvia ovat yhdessä Patrian kanssa allekirjoittaneet myös puitesopimuksen yhteisen 6x6-panssariajoneuvojärjestelmän tuotantovaiheen hallinnasta. Osapuolet voivat yhteisesti hallita hankintoja sekä saavuttaa ohjelman kokonaishankintojen laajuudesta teknistä ja taloudellista hyötyä, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Samassa yhteydessä Suomen puolustusministeriö ja Patria allekirjoittivat aiepöytäkirjan 160 uuden miehistönkuljetusajoneuvon tilaamisesta vuonna 2023.

– 6x6-ajoneuvojen sarjavalmistuksen aloitus on meille merkittävä virstanpylväs. Uskomme, että tämä kiinnostaa myös muita maita, jotka haluavat kehittää maavoimiensa liikkuvuutta, Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko toteaa tiedotteessa.

Hämeenlinnassa valmistusta Latviaan vajaan kahden vuoden ajan

Patrian Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen kertoo Ylelle, että kauppa varmistaa työt Hämeenlinnan tehtaan nykyiselle henkilökunnalle moneksi vuodeksi. Yhtiöllä nyt vajaat 300 työntekijää Hämeenlinnassa.

– Tämän ja ensi vuoden toimitukset tehdään Hämeenlinnassa ja ensi vuoden aikana siirretään valmistusteknologia Latviaan niin, että valmistus jatkuu 2023 alkaen Latviassa.

Yhtiön tavoitteena on päästä Suomen kanssa toimitussopimukseen niin, että toimitusputki jatkuu katkeamattomana Hämeenlinnasta Suomeen tehtävien ajoneuvojen osalta. Näillä tilauksilla ei kuitenkaan vielä tarvita lisää työvoimaa, kertoo Järvinen.

– On varmaa, että me saadaan jatkoa näille sopimuksille ja uusia käyttäjämaita. Ensimmäinen sopimus on aina vaikein saada. Kun on näyttöä, että asiat toimivat ja ajoneuvo on yhdessä kehitetyn mukainen, niin sitä on helpompi myös myydä muille käyttäjämaille.

Suosittelemme sinulle