Hyppää sisältöön

Perunkirjoitukset viivästyvät, kun virkatodistuksia saa odottaa seurakunnalta jopa kuukausia – helpotusta asiaan saataneen vuodenvaihteessa

Virkatodistusruuhka on pahentunut kirkon keskusrekistereissä kesän aikana. Pahimmillaan todistusta voi joutua odottamaan nelisen kuukautta. Tilanteen uskotaan helpottuvan syksyn aikana.

Perukirjassa tarvittavaa virkatodistusta sukuselvityksineen voi joutua odottamaan yli neljä kuukautta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Perunkirjoituksessa tarvittavien, vainajan sukuselvityksen sisältävien virkatodistusten toimituspalvelu on pahoin ruuhkautunut monin paikoin.

Pahimmillaan virkatodistusta voi joutua odottamaan nelisen kuukautta. Normaalisti todistuksen saa jopa parissa viikossa. Esimerkiksi Vantaan alueella toimitusaika on tällä hetkellä 17 viikkoa (siirryt toiseen palveluun) ja Turun alueen keskusrekisterissäkin 15 viikkoa. Myös Porissa jonon pituus on yli kolme kuukautta.

Kaikissa aluerekistereissä ruuhkaa ei kuitenkaan ole, nopeimmillaan virkatodistuksen voi tälläkin hetkellä saada jopa viikossa tai kahdessa.

Vainajan perukirja on ilman lykkäystä tehtävä kolmessa kuukaudessa, joten verottajalta on haettava monessa tapauksessa lisäaikaa virkatodistusruuhkan vuoksi.

Iso uudistus toi siirtymäajan ruuhkat

Ruuhkaa selittää erityisesti se, että parhaillaan kirkolla on käynnissä iso uudistus virkatodistuspalveluissa.

Virkatodistuksen laatiminen keskitetään 15 aluekeskusrekisteriin, mutta uudistustyö on vielä kesken. Suurin osa seurakunnista on jo siirtänyt kirkonkirjojen ylläpidon keskusrekisterille, mutta eivät siis vielä kaikki.

– Vuodenvaihde on tavallaan se kriittinen raja. Siihen olemme patistelleet seurakuntia, jotta loputkin liittyisivät aluekeskusrekisteriin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ehkä parikymmentä seurakuntaa jää vielä ulkopuolelle, sanoo Kirkkohallituksen rekisterijohtaja Sanna Heickell.

Uudistuksen tavoite on asiakkaan kannalta mainio: sukuselvityksen sisältävän virkatodistuksen saa yhdeltä luukulta 2–4 viikossa.

Aiemmin perunkirjoitusta varten piti tilata virkatodistus erikseen jokaisesta seurakunnasta, johon vainaja oli 15 vuotta täytettyään kuulunut. Pahimmillaan todistuksia piti tilata jopa kymmeniä.

Mikäli vainajan viimeisin seurakunta on jo siirtynyt keskusrekisteriin, virkatodistuksen sukuselvityksineen saa siis jo yhdeltä luukulta. Muuten todistukset on tilattava jokainen erikseen.

Seurakunnat tekevät vuodessa noin 60 000 virkatodistusta sukuselvityksineen.

Kesä pidensi jonoja

Muutoksen keskellä virkatodistuksia laaditaan siis kahdella eri tavalla, mikä osaltaan selittää palvelun ruuhkaisuutta tällä hetkellä. Myös loma-aika on tuonut lisää pituutta jonoihin.

Vantaan aluekeskusrekisterin johtaja Tuomo Kahenvirta aloitti tehtävässään viime keväänä, jolloin virkatodistusta joutui odottamaan kuutisen viikkoa. Nyt jonon pituus on jo neljän kuukauden mittainen.

Työvoiman mitoitus ei siis ollut alkuvaiheessa kohdallaan, mutta tilanne on paranemassa.

– Tulin keväällä yhdeksän hengen toimistoon ja nyt meitä on viisitoista. Lisäkädet helpottavat jatkossa tilannetta ja olemme nyt saaneet jonojen kasvun pysäytettyä, mutta vielä valitettavasti ihmisten on syytä jonkin aikaa varautua pitkiin toimitusaikoihin, tilannetta pahoitteleva Kahenvirta sanoo.

Rekisterijohtaja Sanna Heickell vakuuttaa, että Kirkkohallitus tekee kaikkensa, että ruuhkat helpottuisivat syksyn aikana.

– Aluekeskusrekistereihin on tehty laajoja rekrytointeja ja me keskushallinnossa pyrimme auttamaan muun muassa uuden väen kouluttamisessa tehtäviin. Paljon teemme koko ajan, jotta saisimme ruuhkaa purettua.

Perunkirjoitusten viivästymisista uutisoi aiemmin myös Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle