Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Savonlinnan seudulla koronatilanne pahentunut viikonlopun aikana: 29 uutta koronatapausta ja 400 karanteeniin

Alueen koronakoordinaatioryhmän kerrotaan kokoontuvan huomenna päättämään tarvittavista toimenpiteistä. Esimerkiksi epidemialuokituksessa saatetaan siirtyä perusvaiheesta toiseksi vakavimpaan, eli kiihtymisvaiheeseen.

koronanäyte testiputki.
Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronatilanne on pahentunut merkittävästi viikonlopun aikana Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella.

Alueella on todettu 29 koronavirustartuntaa. Lisäksi lähes 400 henkilöä on asetettu viikonlopun aikana karanteeniin, mukaan lukien useita koululuokkia.

Kaikkiaan karanteenissa on noin 500 henkeä Sosterin alueella tartuntojen vuoksi. Tartuntoja on tullut ilmi etenkin lapsilla ja nuorilla, mutta myös muulla väestöllä.

– Koulut kun alkoi ja paljon nuoria on kokoontunut samaan tilaan, niin sieltä se on lähtenyt leviämään, Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen arvioi.

Sairaanhoitopiiri kertoo kokoontuvansa huomenna päättämään tarvittavista toimenpiteistä. Esimerkiksi suunnitelmissa on sulkea koko Savonlinnan Juvolan koulu ensi lauantaihin saakka. Lisäksi koronakoordinaatioryhmä pohtii huomenna siirrytäänkö epidemiassa perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Savonlinnassa luokkia on laitettu tähän mennessä karanteeniin Heikinpohjassa, Nojanmaassa ja Talvisalossa. Lisäksi Mertalassa on luokkien lisäksi asetettu karanteeniin iltapäiväkerho ja Nätkillä kouluokan lisäksi päiväkotiryhmä. Myös Sulkavalla yksi luokka on asetettu karanteeniin.

– Kyllähän koronatilanne on selvästi aktivoitunut. Tämä oli nähtävissä parin edeltävän viikon aikana. Viikonlopun aikana on tullut runsaasti tartuntoja. Tauti vaikuttaisi leviävän rokottamattomien keskuudessa. Hyvä asia on, että meillä on hyvin rokotettu väkeä.

– Tartunnat jatkuu tämän viikon. Kokemuksen perusteella kun tämänlainen rajumpi ryöpsähdys tulee, niin se vie vähintään 3-4 viikkoa ennen tilanteen rauhoittumista.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi Sosterin palvelut ovat ruuhkautuneet. Sairaanhoitopiiri kertoo, ettei se kykene testaamaan kuin oireisia.

Koronatilanteen kerrotaan aiheuttavan myös muutoksia perusterveydenhuollon kiireettömään ajanvaraukseen. Henkilökuntaa aiotaan siirtää perusterveydenhuollon kiireettömästä vastaanottotoiminnasta sekä neuvolatoiminnasta näytteenottoon ja tartunnanjäljitykseen. Tämä näkyy esimerkiksi kiireettömien vastaanottojen ja neuvolakäyntien perumisena.

Juttua päivitetty 30.8.2021 kello 13:36 johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen kommenteilla.

Suosittelemme sinulle