Hyppää sisältöön

Ulkomailla rokotetut suomalaiset tuskailevat koronarokotustodistuksen puutetta – Omakanta-palvelun todistuksen saavat toistaiseksi vain Suomessa rokotetut

EU-rokotustodistuksen myöntää maa, jossa rokotus on annettu. Maiden käytännöt ja järjestelmät vaihtelevat, ja todistuksen saaminen voi vaatia selvittelyä.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.
EU:n koronatodistuksen löytää Omakannasta, jos rokotukset on otettu Suomessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Sari Möller

Ulkomailla koronarokotteensa saaneiden vaikeus saada EU-rokotustodistus on aiheuttanut lukuisia yhteydenottoja ministeriöön, THL:ään ja Kelaan. Ongelman laajuutta ei osata arvioida.

Sosiaali- ja terveysministeriö etsii asiaan parhaillaan ratkaisua.

Ongelma on siinä, että EU-rokotustodistuksen saa EU-asetuksen mukaan siitä maasta, jossa rokote on annettu. Suomesta rokotustodistuksen saa tällä hetkellä vain Suomessa annetuista rokotuksista.

Ulkomailla annetut rokotukset voidaan kirjata suomalaisiin potilastietojärjestelmiin, mutta automaattisesti ne eivät sinne siirry. EU-rokotustodistuksen tuottaminen tiedoista Omakantaan taas ei teknisesti onnistu.

Toisaalta pelkkä printti tai kuvakaappaus potilasasiakirjamerkinnöistä ei vielä ole EU:n rokotustodistus, jolla on oma muotonsa ja qr-koodi, jonka avulla todistus voidaan tarkastaa.

Ministeriö selvittää nyt yhdessä Kelan ja THL:n kanssa, mitä vaadittaisiin, että ulkomailla otetuista rokotuksista voisi muodostaa todistuksen Omakantaan.

EU-jäsenmaat voivat nimittäin halutessaan myöntää todistuksia myös muualla annetuista rokotteista, vaikka ensisijainen velvoite todistuksista onkin rokottaneella maalla.

– Suomella ei siis ole velvollisuutta myöntää todistusta ulkomailla annetuista rokotteista, mutta sen voi tehdä, jos se on mahdollista ja jos niin päätetään, sanoo sanoo ylilääkäri Paula Tiittala sosiaali- ja terveysministeriön Turvallisuus- ja terveysosastolta.

Mahdolliseen muutokseen asti Tiittala suosittelee selvittämään, miten rokottaneen maan todistuksen saa. Lähtökohta on, että todistuksen saa sieltä, mistä rokotteenkin on saanut.

– Monet maat ovat kehittäneet Omakanta-palvelua vastaavia digitaalisia järjestelmiä, joista EU-rokotustodistuksen voi käydä tallentamassa tai tulostamassa. EU-koronatodistus toimii rajanylityksessä samalla tavalla riippumatta siitä, mikä maa todistuksen on myöntänyt, sanoo Tiittala.

EU on sopinut joidenkin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa digitaalisten koronatodistusten yhteentoimivuudesta, mikä tarkoittaa että digitaalinen todistus Euroopan ulkopuolella saadusta koronarokotuksesta voidaan tarkastaa aivan samoin kuin EU:n rokotustodistus.

Vaikka sopimusta yhteentoimivuudesta ei olisi tehty, EU:n ulkopuolelta saadun rokotustodistuksen voi silti esittää rajalla. Kukin jäsenvaltio päättää itse, mitä todistuksia se edellyttää maahan saapuvilta.

Käytännöt vaihtelevat maiden välillä

Rokotustodistusten tekninen toteutus ja järjestelmät vaihtelevat EU-maissa.

Asetuksen mukaan todistus pitää saada pyytämättä, mutta rokotetun pitää selvittää, millainen systeemi kyseisessä maassa on käytössä eli tuleeko todistus paperilla vai digitaalisesti ja miten mahdolliseen verkkopalveluun kirjaudutaan.

Jollei verkkopalvelua voi käyttää ilman kyseisen maan henkilötunnusta, pitää selvittää, voiko todistuksen saada muilla keinoin.

Esimerkiksi Suomessa rokotteen saanut henkilö, joka ei jostain syystä voi käyttää Omakanta-palvelua, saa todistuksen terveydenhuollosta qr-koodeineen.

Paperille tulostetusta todistuksesta voi myös ottaa kuvan omalle mobiililaitteelle.

Esimerkiksi Ruotsissa todistusta eivät toistaiseksi voi saada ne, joilla ei ole sikäläistä henkilötunnusta, mutta Ruotsi on kertonut kehittävänsä palveluaan niin, että todistuksen voisi saada.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 2.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle