Hyppää sisältöön

Angry Birds -hahmoista tunnettua Roviota syytetään Yhdysvalloissa lasten tietosuojan rikkomisesta

New Mexicon syyttäjänviranomaisen mukaan Rovio paitsi kerää ja myy lasten tietoja myös kohdentaa tuotteitaan aggressiivisesti lapsille. Rovio kertoo Ylelle kiistävänsä syytökset.

Vuonna 2009 julkaistu peli on tunnettu eri puolilla maailmaa ja siitä on tehty kymmeniä spin off -versioita. Peliä on ladattu arviolta 4,5 miljardia kertaa. Kuva: AOP

Yhdysvalloissa New Mexicon osavaltiossa on nostettu syyte Angry Birds -hahmoista tunnettua peliyhtiö Roviota vastaan. Suomalaisyritystä syytetään alle 13-vuotiaiden lasten tietojen myynnistä ja keräämisestä.

Oikeusministeri Hector Balderasin mukaan Rovio olisi myös lähettänyt tietoja kolmansille osapuolille. Tietoja on syytteen mukaan myyty eteenpäin ja käytetty mainosten kohdentamiseen lapsille, kerrotaan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Yrityksen on noudatettava lakia. Me tulemme aina asettamaan vastuuseen yritykset, jotka vaarantavat lasten turvallisuuden, Balderas sanoo tiedotteessa.

Paikallinen lainsäädäntö edellyttää, että sovelluskehittäjät ilmoittavat tiedonkeruukäytännöistään lasten vanhemmille ja että alle 13-vuotiaiden lasten vanhemmilta hankitaan suostumus henkilökohtaisten tietojen keräämiseen. Pelinkehittäjien odotetaan varmistavan, ettei lasten tietoja kerätä, vaikka kohderyhmä olisi laajempi.

Roviota syytetään myös tuotteiden aggressiivisesta kohdentamisesta nuorille lapsille, esimerkiksi pelien maksullisten lisäpalveluiden sekä muiden tuotteiden, kuten Angry Birds -lelujen, vaatteiden ja muiden lapsille suunnattujen tuotteiden myynnin kautta.

Syytteen mukaan Rovio on tiedostanut peliensä valtavan lapsiyleisön.

Rovio kiistää syytökset

Rovio kiistää syytökset, kertoo Rovion viestintäpäällikkö Lotta Backlund Ylen englanninkieliselle toimitukselle.

– Haluamme luoda turvallisen ja vastuullisen peliympäristön kaikille pelaajillemme, Backlund kertoo.

– Emme tietoisesti kerää henkilökohtaisia tietoja alle 13-vuotiailta lapsilta tai lähetä tällaisia tietoja kolmansille osapuolille kohdennettuja mainontatarkoituksia varten, Backlund sanoo Yle Newsille.

Vuonna 2009 julkaistu peli on tunnettu eri puolilla maailmaa ja siitä on tehty kymmeniä spin off -versioita. Peliä on ladattu arviolta 4,5 miljardia kertaa.

New Mexicon osavaltion syytteessä ajetaan määräystä, joka kieltää Roviolta syytteessä mainitut tiedonkeruukäytännöt sekä mahdollisia vahingonkorvauksia.

Lasten tietoturva heikko

Huoli lasten turvallisuudesta verkossa on kasvanut viime aikoina. Esimerkiksi EU on vaatinut kiinalaisen ByteDancen omistamalta Tiktokilta selvitystä sen lapsille suunnatuista mainoksista.

Euroopan komission mukaan kiinalaisomisteinen Tiktok, jolla on 689 miljoonaa käyttäjää, syyllistyy aggressiiviseen piilomainontaan, jonka kohteena ovat erityisesti lapset.

Lue myös:

EU vaatii Tiktokilta selvitystä lapsiin kohdistuvasta mainonnasta

Suosittelemme sinulle