Hyppää sisältöön

Leviämisvaihe tuo Kajaaniin sulkuja ja rajoituksia: asiasta päättää Kainuun soten yhtymähallitus keskiviikkona

Vaikean koronatilanteen vuoksi yhtymähallitukselle esitetään keskiviikon kokouksen lisäasioina päätettäväksi tartuntatautilain kahden pykälän käyttöönottoa.

Kajaanissa korona leviää, rajoitukset paukkuu ja ihmiset väsyvät – millaisia ajatuksia tilanne herättää?
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Kainuun koronanyrkki linjasi maanantaina Kajaanin olevan leviämisvaiheessa.

Vaikean koronatilanteen vuoksi yhtymähallitukselle esitetään keskiviikon kokouksen lisäasioina päätettäväksi tartuntatautilain kahden pykälän käyttöönottoa.

Kyseessä ovat pykälät 58 d ja g. Aluksi rajoitukset ja sulut olisivat voimassa 15.9. saakka eli kaksi viikkoa. Esitys tulisi voimaan välittömästi. Sillä olisi vaikutusta muun muassa yleisölle avoimille tiloille.

– Toivotaan, että niitä ei tarvitse käyttää kuin tuon kaksi viikkoa, Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari sanoo.

Koukkari sanoo, että sellaista skenaarioita ei tunnusteta, jossa taudin annettaisiin vain levitä.

– Tilanne on heikentynyt maan huonoimmaksi rajoitusten voimassa ollessa. Taudin perässä ei pysytä, viiveet jäljityksessä ja testauksessa ovat aivan liian pitkät. Koko palvelujärjestelmä vaarantuu, jos tämä riistäytyy käsistä, Koukkari summaa.

Lisäksi Kajaaniin ja Kajaanista matkustamista kehotetaan välttämään toistaiseksi.

Näistä päätetään keskiviikkona

Tartuntatautilain 58d pykälässä velvoitetaan yleisölle avoimien asiakas- tai osallistujatilojen käyttö järjestettäväksi siten, että niissä voidaan välttää lähikontakteja. Lähikontakti tarkoittaa ihmisten kontaktia alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan, pois lukien henkilökunnan välttämätön toiminta asiakkaiden kanssa.

Asiakas- ja toimitilojen väliaikaista sulkemista koskeva pykälä (tartuntatautilaki 58 g) on toimenpide, jolla tilat voidaan sulkea korkeintaan kahden viikon ajaksi kerrallaan. Sulkupäätös koskisi yleisölle avoimia sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaisesti yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle. Tällaisia tiloja ovat muun muassa:

  • joukkueurheiluun tai ryhmäliikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allas- ja pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja harrastajateatterit tai muut sellaiset ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Suosittelemme sinulle