Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhasta vangittiin 67-vuotias entinen mainosmies – puhuivat puhelimessa hetkeä ennen katoamista

67-vuotias mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä Ilpo Härmäläisen vuonna 1994 tapahtuneeseen murhaan. Vangittu mies liittyi petosvyyhteen, joka paljastui katoamistutkinnan yhteydessä.

Ilpo Härmäläisen katoamista käsiteltiin Ylen Poliisi-TV:ssä 15. marraskuuta 1994. Jutussa on lavastettua tilannekuvaa, joka perustuu viimeisiin Härmäläisestä tehtyihin havaintoihin.
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on tehnyt läpimurron vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen tapauksen tutkinnassa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tänään 67-vuotiaan turkulaisen miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 23. marraskuuta 2021. Vangitseminen käsiteltiin tutkinnallisista syistä ilman yleisöä. Samasta syystä oikeudenkäyntiasiakirjat on määrätty toistaiseksi salassapidettäviksi.

Vangitun miehen puolustusasianajaja Kari Ek ei tiistaina iltapäivällä halunnut kommentoida asiaa Ylelle. Hän ei kerro, onko epäilty kiistänyt tai myöntänyt syyllisyytensä.

Murhasta epäilty mies on entinen mainostoimistoyrittäjä, joka liittyi keskeisesti Härmäläisen katoamisen jälkeen paljastuneeseen petosvyyhtiin.

Mainosmiehelle langetettiin vuonna 1996 törkeästä petoksesta 10 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen KRP:stä kertoo, että mies otettiin kiinni perjantaina.

33-vuotias lakimies Ilpo Härmäläinen katosi jäljettömiin keskellä Turkua 3. elokuuta 1994. Hän oli poistunut kotoaan Eerikinkatu 20 B:stä noin kello 12.

Härmäläinen oli ilmoittanut vaimolleen menevänsä katsomaan mainosmiehen kanssa jotakin asuntoa.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että Härmäläinen nousi auton kyytiin.

Vuonna 1994 kadonnut Ilpo Härmäläinen
Lakimies Ilpo Härmäläinen nähtiin viimeksi 3. elokuuta 1994 Turun Eerikinkadulla. Kuva: Poliisi

Rahoitusyhtiötä huijattiin tekaistuilla laskuilla

Härmäläisen katoamisen jälkeen paljastuneessa petosvyyhdissä huijattiin rahoitusyhtiötä factoring-laskutuksilla, joilla mainosmiehen yrityksen myyntisaatavat muutettiin rahaksi.

Rahoitusyhtiöltä saadut rahat oli tarkoitus käyttää vakuudeksi lainaan, jonka toinen liikemies lupasi järjestää saksalaisesta pankista. Lainalla oli määrä pelastaa mainosmiehen vaikeuksissa ollut yritys.

Liikemies järjesti mainosmiehen yritykselle asiakkaita, joiden teettämät työt laskutettiin rahoitusyhtiöllä. Yksi asiakkaista oli Ilpo Härmäläisen yritys. Liikemies oli sanonut Härmäläisen olevan hänen koukussaan.

Työt olivat käytännössä näennäisiä, mutta niistä laskutettiin rahoitusyhtiötä satoja tuhansia markkoja.

Mainosmies siirsi rahoitusyhtiölle myydyistä laskuista saamansa rahat liikemiehelle. Tämä kuitenkin piti rahat itsellään eikä ollut aikeissakaan järjestää lupaamaansa lainaa.

Nyt murhasta epäilty mainosmies teki pari viikkoa Härmäläisen katoamisen jälkeen tutkintapyynnön poliisille. Mies pyysi selvittämään, onko hänen yrityksensä joutunut rikoksen kohteeksi.

Tutkintapyynnössään mainosmies esitti, että Härmäläisen yritys oli teettänyt keväällä 1994 hänen yhtiöllään lähes 800 000 markan (n. 195 000 euroa) hintaiset markkinatutkimukset.

Härmäläisen yritys oli kuitenkin jättänyt maksamatta laskunsa rahoitusyhtiölle, jolloin se oli alkanut karhuta saataviaan mainosmieheltä.

Tässä vaiheessa Härmäläinen oli jo kadonnut.

Turun Eerikinkatu 20
Ilpo Härmäläinen nähtiin viimeksi Eerikinkatu 20 B:n edessä Turussa. Kuva: Johanna Manu/Yle

Puhuivat puhelimessa juuri ennen katoamista

Poliisi selvitteli mainosmiehen osuutta Ilpo Härmäläisen kohtaloon heti katoamisen paljastuttua. Ratkaisevaa näyttöä häntä vastaan ei silloin löytynyt.

Tutkinnassa selvisi, että mainosmies ja Härmäläinen olivat keskustelleet puhelimessa juuri ennen kuin Härmäläinen poistui kotoaan ja katosi.

Härmäläinen oli kertonut vaimolleen lähtevänsä katsomaan mainosmiehen kanssa jotakin asuntoa, jonka voisi muuttaa rahaksi tai vakuudeksi.

Tapausta käsittelevissä lehtijutuissa kerrottiin aikanaan, että mainosmiehellä oli työntekijöidensä antama alibi. Sen mukaan hän oli Härmäläisen katoamisen aikaan työpaikallaan.

Nykyinen tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen on kumonnut tiedon miehen alibista.

Aamupäivällä ennen katoamistaan Ilpo Härmäläinen nähtiin keskustelemassa tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa Turun keskustassa sijaitsevassa kahvila-ravintola Fontanassa. Mainosmiehen yritys toimi samassa rakennuksessa.

Mainostoimisto ajautui konkurssiin syksyllä 1995.

Uhkasi tappaa entisen alaisensa

Mainosmies on myöhemmin saanut tuomioita muun muassa törkeästä veropetoksesta, väärennyksistä ja kirjanpitorikoksista.

Vuosia Härmäläisen katoamisen jälkeen hänet tuomittiin myös laittomasta uhkauksesta sakkorangaistukseen. Mainosmies oli kohdannut sattumalta entisen alaisensa ja alkanut syyttää tätä yrityksensä tuhoamisesta.

Lisäksi mainosmies oli sanonut tietävänsä, missä tämä asuu ja uhannut kostaa tämän perheelle. Hän oli uhannut entistä alaistaan kuolemalla.

Uhkailun kohteeksi joutunut mies oli paennut tilanteesta juosten, jolloin mainosmies oli lähtenyt juoksemaan hänen peräänsä. Tilanne päättyi, kun pakoon juossut mies oli mennyt kahden sivullisen puheille. Todistajien mukaan mies oli hätääntynyt ja hänen kätensä olivat tärisseet.

Nyt 67-vuotiasta miestä siis epäillään 27 vuotta vanhasta murhasta. Poliisi ei kommentoi, onko jutussa muita epäiltyjä.

Juttua päivitetty 31.8.2021 klo 16.04 tiedolla epäillyn vangitsemisesta.

Lisätty 31.8.2021 klo 16.49 tieto, ettei puolustusasianajaja kommentoi asiaa toistaiseksi.

Aiheesta lisää:

Poliisilla on nyt käsitys motiivista ja rikospaikasta – näin vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhan tutkinta etenee

Lakimies Ilpo Härmäläinen, 33, astui ulos kotiovestaan ja katosi jäljettömiin – poliisi uskoo ratkaisevansa 27 vuotta vanhan murhamysteerin

Suosittelemme sinulle