Kuvataiteilija Rafael Wardi on kuollut 93-vuotiaana, uutisoi Helsingin Sanomat. Wardin lähipiiri kertoi lehdelle, että taiteilija kuoli aamuyöllä elokuun viimeisenä päivänä. Pitkän uran tehnyt, muun muassa Pro Finlandialla palkittu Wardi maalasi värikylläisiä teoksia, joissa hehkui etenkin keltainen kaikissa eri sävyissään.
Rafael Wardi (alkujaan Waprinsky) syntyi vuonna 1928 Helsingissä juutalaiseen perheeseen. Muun muassa Sam Vannin johdolla opiskellut Wardi aloitti abstraktina taiteilijana, mutta siirtyi vähitellen esittävän taiteen pariin. 1990-luvun lopussa Wardin vaimo sairastui Alzheimerin tautiin ja taiteilija maalasi tästä useita herkkiä ja koskettavia muotokuvia. Samalla hän taltioi sairaalan arkea.
Rafael Wardin tunnetuimpia töitä on presidentti Tarja Halosen muotokuva vuodelta 2002. Runsaasti keskustelua herättänyt, rohkeana pidetty maalaus nosti Wardin julkisuuteen ja suuren yleisön tietoisuuteen. Wardi itsekin piti muotokuvaa uransa kannalta merkittävänä. Vuonna 2013 hän muisteli, kuinka sai olla Kultarannassa kaksi viikkoa, ja kuinka hänestä pidettiin hyvää huolta.
– Tarja (Halonen) ystävällisesti huolehti, että minulla oli syömistä ja juomista.
Kotimaisen taiteen jättiläinen
Helsinkiläinen Galerie Forsblom on järjestänyt useita Rafael Wardin näyttelyitä ja galleristi Kaj Forsblomin mukaan Wardin merkitystä kotimaiselle taiteelle ei voi vähätellä.
– Toisen maailmansodan jälkeen hän oli monella tavalla kotimaisen taidehistorian jättiläinen. Hän haki vaikutteita ranskalaisesta taiteesta ja impressionismista, ennen kaikkea Pierre Bonnardilta, jonka kanssa hän oli hengenheimolainen. Molemmat olivat värin mestareita. Wardi onnistui myös yhdistämään maalauksissaan abtraktin ja esittävän.
Mutta miksi Wardi oli niin viehättynyt nimenomaan keltaisesta väristä? Syy lienee ollut hänen luonteessaan.
– Keltainen on valon väri. Rafael Wardi oli hyvin optimistinen ja energinen ihminen, ja näitä ominaisuuksia keltaisesta väristä löytyy, Kaj Forsblom toteaa.
Forsblomin mukaan Rafael Wardi oli hyvin itsenäinen persoona, jonka luomisvoima oli ehtymätön ja joka maalasi jatkuvasti.
– Hän teki töitä koko ajan, ja energisyys kanavotui nimenomaan maalaamiseen. Hän osallistui jatkuvasti näyttelyihin, mikä kertoo aktiivisuudesta.
Galerie Forsblomin tiloihin rakentuu marraskuussa Rafael Wardin nyt siis postuumi näyttely.
– Hän työskenteli näyttelyn parissa koko tämän vuoden, ja hänen toivomuksenaan oli, että näyttely järjestetään, Kaj Forsblom kertoo.
Poikkeuksellisen pitkä ura
Wardi ei ole vähätellyt värien merkitystä taiteelleen ja koko elämälleen. Hänen mukaansa värit ovat tapa, jolla hän ilmaisi koko olemuksensa.
– Värit kertovat sen, mistä ei voi puhua tai mitä ei voi selittää sanoilla. Ne ovat osa minua. Olemukseeni kuuluu kyllä keltaisen lisäksi tummempiakin sävyjä. Mutta ehkä meidän pitkät, pimeät talvet saavat ihmiset kaipaamaan väriä ja valoa, ja tauluni ovat jotenkin täyttäneet tämän tehtävän, Wardi totesi Yle Uutisten haastattelussa vuonna 2013.
Wardin uraan kuuluu myös kiinnostava sivujuonne. Nikkilän mielisairaalassa aloitettiin taideterapia 1950- ja 60-lukujen vaihteessa ja taidekerhon vetäjänä toimi useiden vuosien ajan Rafael Wardi. Taideterapia liittyi potilaiden hoitoon.
Rafael Wardin ura kesti poikkeuksellisen kauan – yli 60 vuotta – ja hän maalasi viimeiseen asti. Vuonna 2020 Wardilla oli näyttely helsinkiläisessä Forsblomin taidegalleriassa, tänä kesänä hänen uutta tuotantoaan esiteltiin Mäntyharjulla sijaitsevassa Taidekeskus Salmelassa ja loppuvuodesta tulee siis näyttely Galerie Forsblomiin.
Wardilla oli myös pidemmän tähtäimen näyttelysuunnitelmia. Didrichsenin taidemuseon vuoden 2023 näyttelyn piti juhlistaa taiteilijan 95-vuotissyntymäpäivää. Nyt näyttely järjestetään postuumisti.
– Hän oli säästänyt näyttelyä varten viiden vuoden ajalta maalaamiaan teoksia, joita piti parhaimpinaan, ja joita ei vielä ollut ollut esillä missään. Näyttelyä hän odotti innolla. Taide oli Rafael Wardille lääke ja raamattu, Didrichsenin taidemuseon johtaja Maria Didrichsen kiteyttää.
Lisää Rafael Wardista:
Ars 61 -näyttelyä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/16/ars-61-toi-kansainvalisen-nykytaiteen-suomeen
Rafael Wardin haastattelu vuodelta 2014: https://areena.yle.fi/audio/1-3144986