Hyppää sisältöön

Pahentunut koronatilanne myllertää Savonlinnan koulukenttää – sivistystoimenjohtaja uskoo, että kouluille on kertynyt rutiinia pandemian aikana työskentelystä

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri tiedotti eilen asettaneensa useita koululuokkia karanteeniin viikonlopun alla. Savonlinnassa karanteeniin asetettiin luokkia Heikinpohjasta, Nojanmaasta, Mertalasta, Nätkillä ja Talvisalosta. Lisäksi Sulkavalta karanteeniin asetettiin yksi luokka.

Savonlinnan kaupungin sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti myöntää, että viikonlopun alueen koronatilanne on hankala, mutta on myös luottavaisin mielin sen suhteen, että tilanne pysyy hallinnassa. Kuva: Kati Rantala / Yle
Juho Liukkonen

Pahentunut koronatilanne on myllännyt opetuksen toteuttamista Savonlinnan seudulla.

Eilen alueen sairaanhoitopiiri tiedotti useista Savonlinnan seudulla karanteeniin asetetuista luokista. Tänään Sosterin kuntayhtymähallitus päätti Juvolan koulun sulkemisesta ensi lauantaihin saakka. Samalla sairaanhoitopiirin alue siirtyi perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

– Terveydenhuoltoviranomaisten päätös oli sulkea Juvolan koulu ja päätös liittyy epidemiologiseen arvioon, Savonlinnan sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti kertoo.

Ripatista koronan leviäminen oli jo osattu pelätä. Hänen mukaansa koulut ovat kuitenkin varautuneet hyvin pandemiatilanteeseen.

Vaikka tilanne on hankala, Ripatti muistuttaa, että kouluilla on pandemiatilanteiden varalle suunnitelma. Myös koulujen taito toimia poikkeustilanteissa on kehittynyt. Myös hygieniaohjeita noudatetaan Ripatista verrattain hyvin ja varhaisnuorten koronarokotukset etenevät vauhdilla.

Opetuksen järjestely vaihtelee Ripatin mukaan koulu- ja luokkakohtaisesti. Pääsääntöisesti oppilaille järjestetään opetus etänä karanteenitilanteessa.

– Tapauksissa, joissa osa luokasta ja oppilaista on karanteenissa, pyritään luokassa käytävä opetus striimaamaan verkon välityksellä kotiin. Muitakin ratkaisuja on annettu. Tapauskohtaisesti on annettu tehtäviä, joista on sovittu erikseen yhteydenpitoa, Ripatti kertoo.

Sosterista on arvioitu, että koronatilanne voi jatkua alueella ryöpsähdyksen jälkeen 3-4 viikkoa. Koululaisten karanteeni kuitenkin kestää kymmenen päivää pääsääntöisesti. Tämän jälkeen tyypillisesti karanteeni karanteeni puretaan ohjeen mukaisesti ja oppilaat palaavat lähiopetukseen.

Mikkelissä siirryttiin kiihtymisvaiheeseen jo elokuun puolivälissä

Kuntayhtymä Essoten alue siirtyi pandemiassa kiihtymisvaiheeseen jo elokuun puolivälissä. Kuitenkin myös Essoten alueella on todettu viimeisen viikon paljon altistumisia päiväkodeissa ja kouluissa.

– Kouluissa on hyvin erilainen koronatilanne tällä hetkellä. Joissakin kouluissa ei ole positiivisia eikä altistuneita, eräissä yksiköissä useita kokonaisia luokkia on karanteenissa. Tilanne on hyvin hankala ennen kaikkea niissä luokissa, joista osa oppilaista on karanteenissa terveenä mutta altistuneena ja osa lähiopetuksessa. Tällöin tarvitaan erityisiä opetusjärjestelyjä, Mikkelin kaupungin sivistysjohtaja Virpi Siekkinen luonnehtii.

Siekkisen mukaan koronakaranteenit aiheuttavat tällä hetkellä lisätyötä. Haasteita aiheuttaa niin opetus, ohjaus, tukipalvelut, koululounaan järjestäminen sekä koulukuljetuksien mahdolliset muutokset. Osassa tapauksissa etäopetusta järjestetään etäyhteyksien avulla.

Siekkinen arvioi, että koronan aiheuttamiin haasteisiin osataan vastata jo nyt rutiinilla.

– Ennen lukuvuoden alkua pidettiin Essoten asiantuntijoiden kanssa yhteyttä ja varauduttiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin koronatilanteen niin vaatiessa. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt, kuten etäopetus, tulivat tutuksi jo edellisenä lukuvuotena, Siekkinen muistuttaa.

Lue myös:

Sosterin alue siirtyi kiihtymisvaiheeseen pahentuneen koronatilanteen vuoksi – Savonlinnan Juvolan koulu suljetaan loppuviikoksi

Suosittelemme sinulle