Hyppää sisältöön

17-vuotias vietnamilaistyttö näki Instagramissa kuvia Suomesta ja jätti kaiken – sen jälkeen lähes 250 nuorta teki samoin

Tällä hetkellä suurin osa Lahdessa ja Lappeenrannassa toimivan LAB-ammattikorkeakoulun kansainvälisistä opiskelijoista on vietnamilaisia. Lappeenrantaan on muodostunut opiskelijoiden myötä vahva vietnamilainen yhteisö.

Lappeenrantaan kasvoi vahva vietnamilaisten yhteisö – yrittäjä Amy Truong  muutti Suomeen 17-vuotiaana opiskelemaan
Lappeenrantaan kasvoi vahva vietnamilaisten yhteisö – yrittäjä Amy Truong muutti Suomeen 17-vuotiaana opiskelemaan
Marika Anttonen

– Chewy (sitkeä), kuvailee Amy Truong muovisen kupin pohjalla olevia tapiokahelmiä.

Tapiokavihanneksesta valmistetut pallurat eli bobahelmet ovat taiwanilaisen kuplateen tärkein ainesosa. Sitkeiden helmien valmistaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä työvaiheita on monta ja valmistuksessa menee noin 1,5–2 tuntia.

– Se ei tunnu työläältä, koska olemme niin ylpeitä tuotteistamme, että haluamme valmistaa ne mahdollisimman hyvin, Truong kertoo.

Truong ja hänen miehensä Thinh Truong avasivat aasialaisen kahvilan Lappeenrannan keskustaan kuukausi sitten. Yrityksen perustaminen oli molemmille täysin vierasta.

– Yrittäjyys on antanut mahdolllisuuden astua mukavuusalueeni ulkopuolelle ja tehdä asioita, joista nautin, vaikka en kaikkea osaakaan, Thinh Truong selittää.

Passionhedelmä Popping Boba -kuulia
Hiljattain Lappeenrantaan avautuneen kahvilan vetonaula on aasialainen bubble tea. Nämä bobahelmet sisältävät mehua, joka antaa juomalle makua kun helmiä puraisee. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Vietnamilainen yrittäjäpariskunta tapasi toisensa opiskellessaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa.

Truongit eivät suinkaan ole ainoita vietnamilaislähtöisiä nuoria, jotka ovat suunnanneet opiskelemaan juuri Lappenrantaan. LAB-ammattikorkeakoulun kansainvälisistä opiskelijoista suurin osa on vietnamilaisia.

Opiskelijoiden myötä Lappeenrantaan on syntynyt vahva vietnamilaisten yhteisö.

Hyvä maine

Amy Truong saapui Lappeenrantaan vuonna 2015. Sen jälkeen samalle kampukselle on tullut opiskelemaan 244 vietnamilaista nuorta, joista osa on jo valmistunut.

Tällä hetkellä Lappeenrannan kampuksella on noin 120 vietnamilaista opiskelijaa, jotka ovat aloittaneet opintonsa vuosien 2017 ja 2021 välillä. Suurin osa heistä opiskelee liiketalouden yksikössä hotelli- ja matkailualaa tai kansainvälistä kaupankäyntiä.

Yksi isoimmista syistä vietnamilaisten suureen määrään Lappeenrannassa on positiivisen puskaradion voima.

–Suomella ja LABilla on todella hyvä maine Vietnamissa. Tänne tullaan, koska puskaradio kertoo, että meillä on hyvää koulutusta, upea luonto ja hyvät opettajat, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön johtaja Milla Laisi-Wessman.

Laisi-Wessmanin mukaan vietnamilaiseen kulttuuriin kuuluu yhteisöllisyys ja tapa jakaa asioita sukulaisten ja ystävien kesken.

Kuplatee kahvila Tea 'n' Roll omistajat Thinh ja Amy Truong
Thinh suoritti Lut-yliopistossa ydinvoimatekniikan maisterin tutkinnon. Amy taas opiskeli Lappeenrannassa kansainvälisen markkinoinnin maisteriksi. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Vietnamilaisia opiskelijoita on myös houkuteltu Lappeenrantaan markkinointimatkoilla, joissa korkeakoulun henkilökunta tapaa opiskelijoita ja heidän vanhempiaan paikan päällä kohdemaassa.

– Henkilökohtaiset suhteet ovat Vietnamissa erittäin tärkeitä. Jo se, kun vanhemmat tapaavat lyhyesti meidän edustajiamme, luo henkilökohtaisen suhteen heille.

Laisi-Wessmanin mukaan vanhempia ja nuoria kiinnostaa kovasti tietää lisää opettajista ja mitä koululla konkreettisesti voi opiskella. Hän on itse käynyt noin viidellä markkinointimatkalla Vietnamissa.

Nyt matkat ovat koronapandemian takia jäissä, mutta niitä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa.

– Matkat ovat olleet onnistuneita ja koen ne erittäin tärkeiksi yhtiön tasolla sekä henkilökohtaisesti. Vanhempien kanssa on ollut oikein mukavia kohtaamisia, kun heitä on sattumalta tavannut kampuksella jälkeenpäin.

Suomalainen talvi yllätti

Myös Amy Truong päätyi Suomeen osaksi tutun suosituksen kautta.

– Suomalaisen koulutuksen laatu on hyvin tunnettu Vietnamissa. Moni Suomessa opiskeleva vietnamilainen mainostaa koulutusta sosiaalisessa mediassa. Näin Instagramissa vanhemman opiskelijakaverini kertovan elämästään Suomessa, joten tiesin entuudestaan jotakin maasta, Amy kertoo.

Kuplatee kahvila Tea 'n' Roll omistaja Amy Truong tiskin takana
Amy Truong haaveili useamman vuoden ajan kahvilan perustamisesta. Yliopiston jälkeen hän ajatteli, että jos ei nyt avaa kahvilaa, niin milloin sitten. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Alunperin hän aikoi lähteä opiskelemaan muualle, mutta kun hän sai tietää tulleensa hyväksytyksi myös Suomeen, mieli muuttui.

– Uskon suomalaiseen koulutukseen ja vuonna 2015 ei tarvinnut vielä maksaa lukuvuosimaksua. Päätin uskaltaa kokeilla.

Tuohon aikaan 17-vuotias Amy asui vielä vanhemmillaan, joten muutto omilleen vieraaseen maahan, jonka kieltä hän ei osannut, jännitti.

– Ihmiset ovat täällä erittäin ystävällisiä. Muistan, kuinka ensimmäisenä päivänä eräs mies auttoi minua ja ystävääni kantamaan matkalaukkumme opiskelija-asuntoomme.

Ainoastaan Suomen kylmä ja pimeä talvi yllätti Amyn.

– Se oli niin erilaista kuin trooppinen ilmasto, mihin olin tottunut!

Amyn sopeutumista helpotti suuresti Lappeenrannan vahva vietnamilainen yhteisö.

– Söimme yhdessä vietnamilaista ruokaa ja pelasimme lautapelejä. Kun sain lisää itsevarmuuttta, uskalsin tutustua myös muihin ihmisiin.

Kuplatee kahvila Tea 'n' Roll
Tea 'n' Roll kahvila on ollut auki reilun kuukauden ajan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lue seuraavaksi:

Lapsena naapuri uhkaili Kini Letä, 28, haulikolla – nyt häneltä pyydetään nimmareita marketin kalatiskillä Tiktok-videoiden ansiosta

Klo 15:36 Jutun otsikkoa korjattu ja tekstiä tarkennettu: Vuoden 2015 jälkeen kampukselle on saapunut 244 vietnamilaista opiskelijaa. Osa heistä on jo valmistunut, joten tällä hetkellä opiskelijoita on 120.

Suosittelemme sinulle