Hyppää sisältöön

Itä-Suomesta löytyi jo kolmas pienpetoraudasta käpälässään kärsinyt karhu – loukkaantunut eläin ammuttiin tänään poliisin päätöksellä

Sonkajärvellä on tänä aamuna kaadettu pienpetorautaan käpälänsä loukannut karhu. Kyseessä on kuukauden sisällä jo kolmas Itä-Suomessa havaittu karhu, joka on loukannut itsensä pienpetopyyntiin tarkoitettuun ansaan.

Kuvassa Lieksassa kaadettu karhu, jolla oli pienpetorauta tassussaan. Kuva: Teuvo Kaukola

Sonkajärvellä on tänään aamupäivällä kaadettu pienpetorautaan käpälänsä loukannut karhu. Kyseessä on jo kesän kolmas pienpetojen pyyntirautaan loukkaantunut karhu Itä-Suomen poliisin alueella.

Poliisi sai reilu viikko sitten ilmoituksen loukkaantuneesta karhusta Sonkajärven Löytölänmäellä. Karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitetut pyyntiraudat, eikä karhu pystynyt käyttämään jalkaansa.

Poliisi teki Sonkajärven karhulle lopettamispäätöksen samaan tapaan kuin Lieksan ja Enon rautakarhuille, konsultoituaan ensin eläinlääkäriä. Lopettamispäätösten perusteena on ollut eläimelle aiheutuva tarpeeton kipu ja kärsimys.

Alustavien tietojen mukaan uroskarhun vasemmassa etujalassa ollut pyyntirauta oli uponnut syvälle tassun sisään aiheuttaen karhulle kipua ja kärsimystä. Pyyntirauta on mitä luultavimmin ollut tassussa kiinni jo pidempään. Eläin toimitetaan tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Lieksan pienpetorautaan loukkaantunut karhu kaadettiin viime viikolla. Enon loukkaantuneesta karhusta ei ole tuoreita havaintoja.

Kolme loukkaantunutta karhua on ennenkuulumaton tilanne

Kolme rautakarhua saman kesän aikana Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella on erittäin poikkeuksellista.

– Oman työurani aikana tällaista sumaa ei ole ennen sattunut. Muistan yksittäisiä tapauksia vuosien saatossa, mutta että alle kahden kuukauden sisällä kolme loukkaantunutta karhua, se on erittäin poikkeuksellista, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo.

Poliisi tiedotti Sonkajärven karhusta vasta samana päivänä, kun karhu oli jo lopetettu. Pidettiinkö lopetuspäätös tarkoituksella salassa?

– Ei ollut tarkoitus salailla asiaa, mutta tiedottaminen hieman viivästyi. Kyllähän siihen osaltaan vaikutti tämä päätöksiin kohdistunut mediamylläkkä. Olimme tänään laittamassa tiedotetta lopettamispäätöksestä, mutta samaan aikaan saimmekin tiedon, että karhun lopetus oli jo tapahtunut.

Itä-Suomi vahvan karhukannan aluetta

Pohjolaiselle tulee nopeasti mieleen neljä mahdollista syytä, jotka ovat voineet aiheuttaa jo kolmen karhun loukkaantumisen.

Ensimmäiseksi hän toteaa, että Itä-Suomessa, varsinkin Pohjois-Karjalassa, on vahva karhukanta. Eli alueella liikkuu muutenkin paljon karhuja. Toiseksi alueella on pitkä historia pienpetojen pyynnistä pyyntiraudoilla.

– Lähinnä näätää ja minkkiä on pyydetty raudoilla vuosikymmeniä.

Metsästysasetuksessa sanotaan, että pienpetorauta ei saisi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai muille eläimille, joiden pyyntiin rautaa ei ole tarkoitettu.

– Kyllähän näissä tapauksissa siis metsästysasetusta on rikottu. Se on kolmas vaikuttava tekijä.

Neljäs loukkaantumisiin vaikuttava asia lienee Pohjolaisen mukaan puhdas sattuma.

Lue myös:

Pienpetorautaan loukkaantunut emokarhu ja kaksi sen pentua on kaadettu Lieksassa – metsästäjä: "Rauta oli syöpynyt syvälle karhun tassuun"

Poliisi pyörsi päätöksensä: Loukkaantuneen karhun pennut säästyvät hengissä – emolla yhä lopetusmääräys

Pienpetorautaa jalassaan kantavan karhuemon pelastamisyritys venyy – Poliisi: "Meillä ei ole eläinlääkäriä, jolla olisi karhukokemusta"

Suosittelemme sinulle