Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilmastorahaston johtaja: "Koronapandemia saa meidät havahtumaan siihen, millaisia seurauksia myös ilmastonmuutoksella voi olla"

Köyhien maiden ilmastotoimia tukevan Vihreän ilmastorahaston pääjohtaja Yannick Glemarec pitää pandemiaa varoituksena tulevista kriiseistä. Niiden estämiseksi koronaelvytystä pitää suunnata ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, hän sanoo.

Amazonin sademetsä palaa.
Amazonin sademetsä palaa. Kuva: Fernando Bizerra / AOP
Jyrki Saarikoski,
Katariina Melkkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääjohtaja Yannick Glemarec on paljon vartija. Hänen johtamansa ilmastorahasto kokoaa ja hallinnoi maailmanlaajuista rahoitusta, jonka turvin kehittyviä maita autetaan ilmastoystävälliselle tielle.

– Mitä vähemmän jokin maa on itse ilmastonmuutosta vauhdittanut, sitä haavoittuvampi se kuitenkin itse on, muistuttaa Glemarec.

Siinä missä Euroopassa tarvitaan Saksan tulvien kaltainen muistutus sään ääri-ilmiöiden vaikutuksesta, köyhissä maissa ilmastonmuutos on ollut todellisuutta ainakin kahden vuosikymmenen ajan, hän vertaa.

Yle haastatteli Glemarecia alkuviikosta Helsingissä. Ilmastorahaston johtaja sanoi tulleensa Suomeen raportoimaan, mihin suomalaistenkin veronmaksajien varoja käytetään.

Yhdysvaltain tuki heittelehtii

Vihreä ilmastorahasto (Green Climate Fund, GCF) toimii YK:n ilmastosopimuksen alaisena. Mittaluokkana ovat miljardit dollarit tai eurot.

Yhdysvallat myönsi rahastolle alkuvuodesta 1,25 miljardia dollaria.

Presidentti Barack Obaman kaudella rahasto sai vielä avokätisemmän lupauksen, mutta Obaman seuraajan Donald Trumpin kausi merkitsi ilmastotoimille takaiskua. Nyt presidentti Joe Bidenin hallinto on paikkaamassa vahinkoa.

Vaikka Washingtonin panos jää ympäristöliikkeen kriittisten äänien mukaan edelleen puolitiehen, rahaston pääjohtaja on tyytyväinen.

Glemarec sanoo Ylen haastattelussa, että Yhdysvaltain nykyinen hallinto koettaa tosissaan saada ilmaston lämpenemistä kuriin.

Yannick Glemarec nojaa poseeraa kameralle pöytään nojaten Helsingissä.
Vihreän ilmastorahaston GCF:n pääjohtaja Yannick Glemarec vieraili Helsingissä. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Hänen mukaansa Yhdysvaltain sitoumus takaa sen, että suunnitellut tukiohjelmat voidaan toteuttaa.

Ennen koronapandemiaa vahvistunut tietoisuus ilmaston hätätilasta sai jotkin maat kuten Saksan ja Ruotsin kaksinkertaistamaan rahoituksensa Vihreälle ilmastorahastolle.

Suomi on myöntänyt tukea Vihreälle ilmastorahastolle vuosina 2020–2023 yhteensä 100 miljoonaa euroa.

Glemarec tapasi Suomen-vierailullaan ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.).

Ilmastorahaston vetäjältä tulee kiitosta suomalaisille innovaatioille. Glemarec tutustui vierailullaan sääinstrumentteja valmistavan Vaisalan toimintaan ja tapasi Ilmatieteen laitoksen edustajia. Esillä oli ilmastonmuutosta koskevan tiedonkulun ja varhaisen varoituksen järjestelmien kohentaminen.

"COVID-19 sai meidät havahtumaan"

Näyttävän YK-uran tehnyt ranskalaissyntyinen Glemarec on koulutukseltaan ympäristötieteilijä. Hän on erikoistunut ilmastotoimien rahoitukseen ja luonnonkatastrofien hallintaan.

Glemarec pääsi nyt virkamatkalle ensimmäistä kertaa COVID-19-pandemian puhkeamisen jälkeen. Pandemian alettua myös Etelä-Koreassa päämajaansa pitävä rahasto joutui siirtämään toimintansa pikavauhtia verkkoon samaan aikaan kun paine tehdä päätöksiä kasvoi.

Pandemia on vallannut maailman huomion. Sitä edeltänyt havahtuminen ilmakehän lämpenemisen hillitsemisen kiireellisyyteen tuntui siirtyvän taka-alalle, kun media täyttyi uusimmista koronaluvuista ja raporteista eri puolilta maailmaa.

Myös hallitukset ja viranomaiset ovat keskittyneet toimissaan milloin kiristämään koronasulkuja, milloin höllentämään niitä.

Glemarec ei kuitenkaan näe, että korona olisi syrjäyttänyt ilmastohuolen. Hänen mukaansa pandemia toimii päinvastoin varoituksena.

Amazonin sademetsäpalossa kuollut krokotiili.
Amazonin sademetsäpalossa kuollut alligaattori. Kuva: Carlos Ezequiel Vannoni / AOP

– Uskon, että COVID-19 on saanut meidät havahtumaan siihen, että olemme kaikki haavoittuvia. Kun yksi virus voi aiheuttaa laajaa tuhoa sivilisaatiolle, voi vain kuvitella, mitä ilmastonmuutos saattaa saada aikaan, Glemarec sanoo.

Varautuminen tuo turvaa

Glemarec nostaa esille resilienssin merkityksen. Sillä tarkoitetaan riskeihin varautumista, ennakointia ja sopeutumista.

– Vielä pari vuotta sitten ihmeteltiin, mitä resilienssi oikein tarkoittaa. Nyt käsitteen merkitys on käynyt tutuksi meille kaikille.

Varautumiseen ja ennakointiin kuuluu myös omatoiminen organisoituminen. Glemarec muistuttaa, että ilmastonmuutokseen varautuminen auttaa vähentämään vahinkoja.

– Kuolonuhrien määrää ja äärisäiden aiheuttamia materiaalisia tuhoja voidaan vähentää ratkaisevasti. Hyvät ennakkovaroitusjärjestelmät kertovat, että jotain on tapahtumassa. Silloin yhteiskuntien on oltava valmiita muuttamaan varoitukset toiminnaksi, Glemarec sanoo.

Tulva Intiassa.
Tulva Intiassa. Sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet eri puolilla maailmaa. Kuva: AOP

Esimerkit ovat yksinkertaisia: ei rakenneta tulvien uhkaamille alueille, säästetään suojaavia metsäalueita.

– On mahdollista vähentää uhrien määrää sadasta yhteen, kun kaikki järjestelmät toimivat.

Ratkaisut määrittelevät tulevien sukupolvien elämän

Glemarecin haastattelussa piirtyy esiin maailma, joka on tullut tienhaaraan. Koronan aiheuttama talouskriisi on saanut maailman ottamaan käyttöön massiivisia elvytysohjelmia.

Nyt on kuitenkin päätettävä, millaiseen tulevaisuuteen niiden tuella lähdetään.

– Rahoituksessa riskinä on, että keskitymme vain elvyttämiseen ajattelematta, millaisia taloudellisia toimia tarvitaan, sanoo Glemarec.

Vihreän ilmastorahaston pääjohtajan mukaan tämä on avainkysymys: on varmistuttava siitä, että taloudelliset elvytyskeinot tukevat vihreää matalapäästöistä tuotantoa.

– Nyt tehtävät ratkaisut siitä, kuinka talouskriisistä päästään ja elpyminen tapahtuu, määrittelevät tämän, seuraavan ja tulevien sukupolvien elämän.

Amazonin sademetsä tulessa.
Amazonin sademetsä tulessa. Metsiä poltetaan myös laidunmaiksi ja soijan kasvatukseen. Kuva: Carl de Souza / AFP

"Koko maailman asento voi muuttua"

Kehitysmaiden kannalta maailmanlaajuisen ilmastorahaston toiminta on ratkaisevan tärkeää.

Esimerkiksi maailman köyhimpiin maihin kuuluva Bangladesh sai viime vuonna 256 miljoonan dollarin edullisen lainan, kertoi maassa ilmestyvä Daily Star -lehti. Rahoituksella on määrä suunnata maan tekstiiliteollisuutta energiatehokkaaseen teknologiaan.

Ilmastonmuutoksen seuraukset otetaan YK:n mukaan huomioon ainakin suunnitelmien tasolla entistä useammissa kehittyvissä maissa, raportoi BBC.

Haaste on kuitenkin valtava. Köyhissä maissa toimivat järjestöt varoittavat, että yritykset ehkäistä haittoja jäävät jo ilmastokatastrofin jalkoihin.

Vihannesmyyjä myymässä elintarvikkeita tulvan valtaamalla kadulla Intiassa.
Vihannesmyyjä tulvan valtaamalla kadulla Intiassa. Kuva: Piyal Adhikary / AOP

Vihreää ilmastorahastoa on arvosteltu siitä, että se ohjaa pääomia valtaosin kansainvälisten instituutioiden kuten Maailmanpankin tai YK:n kehitysjärjestön UNDP:n kautta.

Glemarec myöntää, että huoli on perusteltu. Hänen mukaansa vuonna 2010 perustetun ilmastorahaston alkuvuosina ohjelmien toteutus annettiin suurille kansainvälisille toimijoille, joilla on vuosikymmenien kokemus mittavista investointihankkeista.

Hän lisää kuitenkin, että kehittyvien maiden kansallisten pankkien ja liikepankkien rooli on korostumassa.

– Sitten kun kansallisilla pankeilla on käytössään ilmastokysymyksiin suunnattavia pääomia, koko maailman asento voi muuttua, pääjohtaja YannickGlemarec ennustaa.

Lue lisää:

Ilmaston lämpeneminen tuskin pysähtyy tavoiteltuun 1,5 asteeseen – kansainvälinen ilmastopaneeli luo hälyttävän kuvan uudella raportillaan

Ekonomistit Ylelle: Ilmastonmuutoksesta on tulossa sokki taloudelle, ja se voi vaikuttaa kaikkeen hinnoista veroihin – katso 11:n ison muutoksen lista

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kasvattanut tuhoisien tulvien todennäköisyyttä läntisessä Euroopassa huomattavasti

Kirjeenvaihtajalta: Bidenin historiallisen infrastruktuuripaketin toteutuminen on käden ulottuvilla – mutta miten kävi ilmastotoimien?

Suosittelemme sinulle