Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Metsästä löytyi poltettuja kaapeleita, metalleja ja litiumakkuja – poliisi tutkii laajaa kansainvälistä ympäristörikoskokonaisuutta

Poliisin mukaan kokonaisuuteen liittyy myös helsinkiläisten keskuudessa huomiota herättänyt tapaus, jossa Kyläsaaren alueelta on ilmoitettu useita kertoja savu- ja hajuhaitoista.

Kottikärryssä poltettua jätettä.
Kottikärryssä poltettua jätettä. Kuva: Helsingin poliisi.
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoishelsinkiläistä romualan yritystä epäillään vuosia kestäneestä kansainvälisestä laittomasta toiminnasta.

Helsingin poliisi on tutkinut yhdessä muiden viranomaisten kanssa mittavaa ympäristörikoskokonaisuutta, johon liittyy myös useita muita rikostutkintoja.

Poliisi epäilee, että romualan yritys on toiminut ilman asianmukaista ympäristölupaa.

Yrityksen vastuuhenkilöiden epäillään syyllistyneen ympäristön turmelemiseen käsittelemällä ja säilyttämällä jätettä hallitsemattomasti vuosien 2016-2020 välisenä aikana.

Pelkästään ympäristön turmelemiseen liittyvässä rikosepäilyssä rikoshyödyn suuruudeksi on arvioitu lähes 250 000 euroa. Epäiltynä on kaksi yrityksen vastuuasemassa olevaa miestä.

Poliisi epäilee: Väärennetyllä laskutuksella kierrettiin veroja

Yritykseen on tehty myös verotarkastus, jossa paljastui epäilys laajamittaisesta kansainvälisestä kuittikaupasta.

Suuri osa yrityksen liikevaihdosta on koostunut katalysaattorien myynnistä. Poliisi epäilee, että huomattavaa määrää katalysaattorikaupoista ei todellisuudessa tehty.

Poliisin mukaan yhtiön kirjanpitoon on liitetty perusteettomaksi epäiltyjä vääränsisältöisiä laskuja vuosilta 2015-2019 yhteensä yli 1,5 miljoonan euron arvosta.

Tutkinnanjohtaja Sampsa Marttilan mukaan perusteettomaksi ja väärennetyksi epäillyllä laskutuksella on mahdollisesti viety suuri määrä rahaa ohi verotuksen.

– Ostolaskujen varojen alkuperän häivyttämiseen ja varojen siirtämiseen edunsaajille on käytetty suomalaispankkien lisäksi virolaisia ja liettualaisia pankkitilejä sekä erilaisia maksunvälitysyhtiöitä, kertoo tutkinnanjohtaja Marttila tiedotteessa.

Kokonaisuuteen liittyy useita törkeitä rikosepäilyjä

Ympäristörikostutkinnan yhteydessä poliisin tietoon tuli monia muita törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tapauksia. Niitä ovat muun muassa törkeä kavallus, törkeä väärennys ja salakuljetus.

Lisäksi poliisi epäilee toisen samalla alalla toimivan yhtiön entiseen työntekijään liittyvän henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia. Niitä ovat törkeän pahoinpitelyn ja kiristyksen yritys ja vapaudenriisto.

Kokonaisuuteen liittyy myös helsinkiläisten keskuudessa huomiota herättänyt tapaus, jossa Kyläsaaren alueelta on ilmoitettu useita kertoja savu- ja hajuhaitoista. Erään henkilön epäillään polttaneen metsikössä erilaisia metalleja ja myyneen polttamisella puhdistettua metallia romualan yritykselle.

Metsään on jätetty poltettuja kaapeleita, erilaisia metalleja, litiumakkuja ja metallijätteen polttoon tarkoitettuja astioita. Tämä on aiheuttanut ympäristölle merkittävää haittaa. Henkilöä epäillään ympäristön turmelemisesta.

Jätteenpolton jälkiä maassa ja puissa.
Jätteenpolton jälkiä maassa ja puissa. Kuva: Helsingin poliisi.

Jäterikollisuus tuo mekittävää kilpailuetua

Poliisin mukaan jäterikollisuus on usein kansainvälistä ja järjestäytynyttä, ja siihen voi liittyä myös muuta rikollisuutta.

Tämä vaatii viranomaisilta uusia toimintatapoja ja hyvää yhteistyötä. Nyt tutkittavana olleessa kokonaisuudessa on tehty tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin ympäristötarkastajien ja Verohallinnon tarkastajien kanssa.

Ympäristörikollisuus on talousrikollisuutta, sillä laittomalla toiminnalla saavutetaan merkittävää kilpailuetua alan muihin toimijoihin nähden.

Poliisin mukaan rikolliseen toimintaan osallistuvat yritykset ja ihmiset voivat muodostaa satelliittimaisen verkoston, joka pyrkii toimimaan valvonnan tavoittamattomissa ja osin harmaan talouden alueella.

Verkostoon voi kuulua ihmisiä, jotka keräävät romuakkuja ja muita jätteitä myytäväksi verkoston ytimessä olevalle yritykselle. Toimintaan liittyvät myös esimerkiksi lisääntyneet autojen katalysaattorivarkaudet, sekä metallivarkauksiin työmailla ja valmiissa rakenteissa.

Kaupunkilaiset voivat ilmoittaa havainnoistaan ympäristövalvontaan, jonka Helsingissä tavoittaa sähköpostista kymp.yseposti@hel.fi.

Suosittelemme