Hyppää sisältöön

Lapin keskussairaalan psykiatrian vuodeosastojen peruskivi muurattiin – tulosaluejohtaja tyytyväinen paikkaan: "On otettu iso askel kohti uudenlaista suhtautumista, joka vähentää stigmaa"

Muurolan kolme aikuisten psykiatrista vuodeosastoa sekä lasten ja nuorten psykiatrian vuodeosasto siirtyvät Muurolasta uuteen rakennukseen vuoden 2023 alussa.

Peruskiveen muurattavaan lieriöön oli laitettu muun muassa muistoja Muurolasta, päivän lehti sekä tämän päivän valuuttaa. Lieriön sulkivat projektinjohtaja Janne Keskinarkaus ja Lapin keskussairaalan tekninen johtaja Anne Korhonen. Avustajana toimi rakennusteknisten töiden valvoja Risto Ruokamo. Kuva: Jenny Siivola / LSHP

Lapin keskussairaalan psykiatrian vuodeosastojen peruskivi on nyt muurattu.

Uuteen rakennukseen siirtyvät Muurolan kolme aikuisten psykiatrista vuodeosastoa sekä lasten ja nuorten psykiatrian vuodeosasto. Osastojen on määrä olla valmiit vuoden 2023 alussa.

Kansanedustaja Markus Lohi toi tilaisuuteen sosiaali- ja terveysvaliokunnan tervehdyksen. Hän tähdensi, että peruskivi muurataan lappilaisten, palveluja tarvitsevien ihmisten takia.

– Olkoon ihminen ja sen arjen tarpeet meidän kaikkien päättäjien mielessä ensimmäisenä nyt ja tulevaisuudessa, Lohi lausui Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan.

Psykiatrisen sairaalan tuominen muun sairaalan yhteyteen ollut suunnitelmissa jo pitkään

Suunnitelmia asiasta laadittiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Suunnittelupöydälle asia nousi kuitenkin vasta vuonna 2014, kun laajennushankkeen pääsuunnittelusta vastaava Verstas Arkkitehdit voitti Lapin keskussairaalan järjestämän arkkitehtikilpailun.

Suunnitelman nimi oli ITU. Siitä muodostui lyhenne myös koko hankkeen tavoitteelle: aikaan piti saada inhimillisesti tehokas, uusi sairaala.

Psykiatrian tulosaluejohtaja Johanna Erholtz sanoi peruskiven muuraustilaisuudessa, että muutto Muurolasta lähemmäs keskustaa on tärkeää.

– Tuntuu, että on otettu iso askel kohti uudenlaista suhtautumista, joka vähentää stigmaa. Psykiatrisia potilaita ei enää piiloteta erilleen, jonnekin kauas ja pois silmistä, vaan he saavat hoitoa siellä missä muitakin sairauksia hoidetaan, Erholz sanoi.

Peruskiven mukana sairaalan perustuksiin muurattiin lieriö, joka piti sisällään muun muassa päivän valuuttaa, muistoja Muurolan sairaalasta sekä kuvailua vuodesta 2021 sekä paikallisella että koko maailman tasolla.

Suosittelemme sinulle