Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ekonomistit A-studiossa: Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttoa – "Voisiko nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla?"

Tiistain A-studiossa pohdittiin, mistä saadaan työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

EVAn Kurronen: Kielitaitovaatimuksia pitäisi miettiä
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen talous on lähtenyt nousuun ja joillain aloilla on töitä tarjolla jopa niin paljon, että tekijöitä ei riitä kaikkiin avoimiin työpaikkoihin. Valtiovarainministeriön johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen arvioi tiistain A-studiossa, että työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa.

– Ihan aidosti todennäköisesti me emme selviä tästä ilman suurempaa työperäistä maahanmuuttoa, joka vastaa meidän kasvavaan kysyntään, Kärkkäinen sanoi.

Valtiovarainministeriössä pohditaan parhaillaan, miten ratkaista kasvava kohtaanto-ongelma eli se, että joillain aloilla on pulaa työvoimasta samalla kun työttömyyttä on paljon. Ministeriössä mietitään ratkaisuehdotuksia ensi viikon budjettiriihtä varten.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen nosti esiin työnantajien joskus tarpeettomat kielitaitovaatimukset.

– Haluaisin haastaa mahdollisimman monen työnantajan miettimään, tarvitseeko suomen kielen taitoa välttämättä silloin, kun aloittaa työn. Onko mahdollista nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla tai oppia kieltä siellä työssä? Kurronen pohti.

Voit katsoa tiistain A-studion kokonaan täältä.

Lisää aiheesta:

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Työpaikkoja on auki yli 50 000, mutta löytyykö tekijöitä? Maria Kosonen on töissä kahvilassa ja Riina Vartiainen kaupassa – molemmilla aloilla riittäisi töitä muillekin

Annika Saarikko: Kansliapäälliköt miettimään, miten työntekijät ja työpaikat kohtaisivat – työn vastaanottamisesta on tehtävä kannattavampaa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kiirehtii työllisyystoimia Ylen haastattelussa: ”Talouskasvu ei saa pysähtyä työvoimapulaan”

Suosittelemme