Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Alle puoli vuotta olympialaisiin – asiantuntija nostaa esille Naisleijonien uudet onnistujat ja kertoo, mitä nyt pitää tehdä mitalin kirkastamiseksi

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue saavutti MM-kisoissa pronssia. Nyt nähtiin, mitkä ovat Naisleijonien lähtökohdat Pekingin olympialaisiin.

Naisleijonat.
Naisleijonat voitti pronssia Calgaryssa. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekkomaajoukkueen MM-pronssi lupaa paljon myös helmikuun talviolympialaisiin.

– Tämä oli loistava aloitus olympiaprojektille. Valmennus sai lisää informaatiota pelaajista, eli ketkä pystyvät tällä tasolla pelaamaan ja ketkä eivät, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Mira Kuisma sanoo.

Suomen joukkueen runko koostui MM-kisoissa tutuista ja kokeneista pelaajista. Sama runko jatkaa myös seuraavissa arvokisoissa.

– Hirveän paljon ei joukkueeseen voi tulla vaihtuvuutta. Aikaa olympialaisiin on vain noin viisi kuukautta, Kuisma muistuttaa.

Jenni Hiirikoski on yhä Suomen paras puolustaja, ykkösketju (Michelle Karvinen - Susanna Tapani - Petra Nieminen) vastaa edelleen tärkeistä maaleista. Mutta Naisleijonien nuorille pelaajlle MM-turnaus oli mainio näyttöpaikka. Ketkä onnistuivat pelaamaan itsensä olympiajoukkueeseen?

Sanni Vanhanen ja Sofianna Sundelin suoriutuivat mielestäni todella hyvin. Emilia Vesakin paransi kisojen edetessä. Nämä kolme pelaajaa ovat mielestäni mukana olympiajoukkueessa, mikäli pysyvät terveinä.

Lupaavista hyökkääjistä Matilda Nilsson jäi melko vähälle peliajalle, joten Kuisma näkee, että häneltä vaaditaan vielä lisänäyttöjä ennen kisoja.

– Ja kotimaasta löytyy vielä Kiira Yrjänen, joka ei ollut näissä kisoissa, mutta taistelee kyllä paikasta joukkueessa, Kuisma sanoo.

“Maalivahti olympialaisiin löytyi”

Suomen puolustus näyttänee olympialaisissa lähes samalta kuin nyt MM-kisoissa.

– Loukkaantumisesta toipuva nuori Sanni Rantala on uskoakseni mukana Pekingissä, Kuisma lisää.

Yksi Suomen joukkueen suurimmista onnistujista oli maalivahti Anni Keisala. MM-tasolla kokematon veskari näytti, että hän pystyy torjumaan kansainvälisissä peleissä loistavalla tasolla. Keisalan esitykset Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan alleviivasivat, että tähtimaalivahti Noora Rädyn puuttuminen kisoista ei vaikuttanut Suomen menestysmahdollisuuksiin.

– Maalivahti löytyi olympialaisiin, Kuisma sanoo Keisalasta.

"Se ei riitä, jos haluaa voittaa jotain suurempaa"

Pelaajavalinnat eivät vaikuta erityisen vaikeilta, mutta pelillisissä asioissa Naisleijonilla riittää MM-pronssista huolimatta kehitettävää. Ja aikaa on vain alle puoli vuotta.

– Pienessä kaukalossa Suomen pitää oppia pelaamaan paremmin, se tuli näissä kisoissa esiin. Siihen pitäisi kiinnittää tulevissa leirityksissä huomiota, jotta joukkue saa riittävästi tuntumaa pieneen kaukaloon, Kuisma sanoo.

Oman pään pelaaminen on ollut pitkään yksi Suomen joukkueen vahvuuksista. Puolustaminenkin vaatii silti hiomista. Kuisman mielestä erityisesti yhdellä yhtä vastaan -tilanteet tuottavat Suomelle kovissa peleissä liikaa vaikeuksia.

– Ja kiekolla on uskallettava pelata enemmän, jotta huippumaita vastaan hyökkäyspeli toimii, eikä Suomi joudu enää näissä kisoissa nähtyihin vastustajan pitkiin myllytyksiin, Kuisma viittaa USA- ja Kanada-otteluiden vaikeuksiin.

Asiantuntijan mukaan vaatimustasoa pitää nostaa pelaajien arjessa, jotta Suomessa voitaisiin realistisesti puhua Pohjois-Amerikan joukkueiden voittamisesta.

– Ja menestykseen vaaditaan lisäksi enemmän onnistumisia kisojen aikana koko joukkueelta. Tässä turnauksessa tuloksesta vastasivat yksittäiset kentät, mutta se ei riitä, jos haluaa voittaa jotain suurempaa. Jokaisen neljän kentällisen pitää pystyä pelaamaan omien kykyjen ylärajoilla ja välillä ylittää ne rajat, Kuisma sanoo.

Lue myös:

Yhdellä voitolla mitalipeliin – onko naisten MM-kisojen systeemissä mitään järkeä? On, vastaa asiantuntija

Naisleijonille MM-pronssia! Kapteeni Hiirikoski jakoi mitalit joukkueelleen: "Todella erityinen hetki"

Kanada nousi kahden maalin takaa jatkoaikavoittoon naisten jääkiekon MM-finaalissa

Asiantuntija kertoo, missä Naisleijonat häviää huippumaille – ja mitä pitäisi tehdä, jotta ero kaventuisi

Naisleijonille kirvelevä tappio MM-välierässä – Yhdysvallat pyöritti Suomen solmuun toisessa erässä

Suomi juhlii MM-pronssia – Yle seurasi hetki hetkeltä

Suosittelemme