Hyppää sisältöön

Mikromuovien ja lääkeaineiden esiintymistä kartoitetaan tällä viikolla Etelä-Savon järvialueilla

Tutkimustuloksia odotetaan ensi vuodelle. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto.

Viime vuonna näytteitä kerättiin Mikkelin Kenkäveronniemen puhdistamon ympäristöstä Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen

Etelä-Savossa selvitetään mikromuovien ja lääkaineiden esiintymistä järvialueilla.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT etsii esiintymiä eteläisen Saimaan jätevdenpuhdistamoilla sekä puhdistettuja vesiä vastaanottavilla järvialueilla.

Järvivesi- ja sedimenttinäytteenottoa tehdään tällä viikolla Savonlinnassa ja Puumalassa. Viime vuonna näytteitä kerättiin Mikkelin Kenkäveronniemen puhdistamon ympäristöstä. Projektitutkija ja projektipäällikkö Mirka Viitala kertoo, että aiemmista näytteistä havaittiin lääkeaineita. Mikromuoveja ei ole vielä tutkittu näistä näytteistä, mutta ne analysoidaan tulevan talven aikana.

– Pitoisuudet eivät näytteiden perusteella olleet mitenkään huolestuttavia itsessään. Selkeästi kuitenkin veteen päätyy lääkeaineita.

Viitalan mukaan kyseessä on ensisijaisesti kartoittava tutkimus, jossa selvitetään mikromuovien ja lääkeaineiden esiintymistä. Asiaa ei ole laajemmin aiemmin alueella tutkittu. Viitalan mukaan on tärkeää saada ylipäätänsä käsitys muovien ja lääkeaineiden esiintymistä kahdestakin syystä.

– Jos esimerkiksi lainsäädäntö tulisi tiukentumaan jätevedenpuhdistamon aineiden kohdalla, niin tutkimustiedon avulla tiedämme mikä nykytilanne on.

– Uuden tiedon avulla voidaan myös pohtia, minkälaisia menetelmiä voitaisiin hyödyntää puhdistamoilla, jotta tämän tyyppisiin päästöihin päästäisiin paremmin käsiksi. Tutkimuksemme toimii lähtökohtana myös jäteveden käsittelymenetelmien kehitystyölle.

Näytteenotto toteutetaan yhteistyössä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n kanssa. Tutkimustuloksia odotetaan ensi vuodelle.

Juttuun tehty lisäys 1.9.2021 kello 9:48 Aiemmin kerättyjen näytteiden mikromuovia koskevat analyysit tehdään talven aikana.

Suosittelemme sinulle